用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解咁多書都咁粗皮/血腥?
go

點解咁多書都咁粗皮/血腥?

阿女開始大,睇嘅書唔同以前bb 書,bb書一定灌輸正確觀念。開始發覺好多俾小學生睇嘅圖書,唔係粗魯就血腥/恐怖。

阿女之前迷鬥嘴一班,本來好安慰,但發覺阿女學埋入面 D粗魯說話,話人蠢之類。

之後佢又有興趣睇大偵探福爾摩斯,喺另一帖大家都有講,有血腥、有恐怖、有意色不良、不擇手段。

最近再買 Junie B Jones,諗住俾細女睇,點知,一讀之下,只睇頭幾頁,已經成日話人 stupid, 又 hate this hate that,又推同學。我兩個女睇到好投入,可能小朋友係鐘意d 曳野。雖然知細路仔一定有依d 曳野,係好正常。但我就一路讀,就一路諗她們應該又會學到 d 壞行為了。

前後已經後悔買了幾套書。

究竟係我唔識揀書,定係我太緊張呢?咁究竟有無 d 正面 d 嘅書嘅呢?

magic tree house,一定冇問題,唔使擔心。

Pigdripy 發表於 20-8-6 22:28
阿女開始大,睇嘅書唔同以前bb 書,bb書一定灌輸正確觀念。開始發覺好多俾小學生睇嘅圖書,唔係粗魯就血腥/ ...

咁即係幾大?咁你都可以話金庸小說血腥,我覺得唔好太protective, 因為現實社會就是殘酷,當然初小可能要多一些guidance

MrBeast 發表於 20-8-6 22:55
咁即係幾大?咁你都可以話金庸小說血腥,我覺得唔好太protective, 因為現實社會就是殘酷,當然初小可能要 ...

升小三, 係要多 guidance, 嚇到心離一離je. 未睇到 金庸和 Harry Potter 果 D

Pigdripy 發表於 20-8-6 23:00
升小三, 係要多 guidance, 嚇到心離一離je. 未睇到 金庸和 Harry Potter 果 D
我覺得小三可以試下,如果你仲有伴讀,可以一起討論話人stupid 有什麼問題,etc. 至於血腥,你可以先話佢知本書有,如果佢驚自然唔會睇

b3410 發表於 20-8-6 22:30
magic tree house,一定冇問題,唔使擔心。

係咪老鼠記者都安全?(emoji)

Pigdripy 發表於 20-8-7 00:31

我印象中,老鼠記者都算安全

鬥嘴一班,junie b ,我都揭過下,感覺系一班八婆仔八公仔你鬧下我,我鬧下你,我仔揭完就完全無興趣睇

依你的標準,horrid Henry , wimpy kid ,唔安全
Judy Moody,Stink,storey treehouse,Arthur  我覺得OK,你自己再睇下
magic school bus ,ort, treetops, 這些都安全

Pigdripy 發表於 20-8-7 00:31
安全rainbow magic 都非常安全,不過太多仙女,可能公主病。氣球書(Ursborne) 出的young reader 系列都非常安全,又多傳統經典故事。

b3410 發表於 20-8-7 09:17
安全rainbow magic 都非常安全,不過太多仙女,可能公主病。氣球書(Ursborne) 出的young reader 系 ...

其實就算系Roald Dahl呢D經典童書或者伊索寓言,都有D唔安全的情節

ar_mak 發表於 20-8-7 13:50
用相對上既講法,大偵探都只係果本戲院版出左事,其他果D又唔算得上係好教壞細路。始終睇偵探書,唔比偷唔 ...

我都唔明點解父母會比子女睇Jack and the Beanstalk

LeeCC 發表於 20-8-7 13:15
其實就算系Roald Dahl呢D經典童書或者伊索寓言,都有D唔安全的情節
...
alibaba 老婆用油6死d海盜就夠殘忍

用相對上既講法,大偵探都只係果本戲院版出左事,其他果D又唔算得上係好教壞細路。始終睇偵探書,唔比偷唔 ...
小紅帽直情系暴力啦

LeeCC 發表於 20-8-7 07:11
我印象中,老鼠記者都算安全

鬥嘴一班,junie b ,我都揭過下,感覺系一班八婆仔八公仔你鬧下我,我鬧下你 ...

「鬥嘴一班,junie b ,我都揭過下,感覺系一班八婆仔八公仔你鬧下我,我鬧下你,」
聽完你呢句我都冇興趣,我諗我都唔會揀俾小朋友睇。
多謝點評,及其他推介。

b3410 發表於 20-8-7 09:17
安全rainbow magic 都非常安全,不過太多仙女,可能公主病。氣球書(Ursborne) 出的young reader 系 ...

「rainbow magic 都非常安全,不過太多仙女,可能公主病。」
係啊,我見到封面閃令令都唔係幾開胃,每個封面係一個仙女加個名,感覺似啲日系卡通片想叫你集郵儲齊成套書多啲
Usborne Young reader我都幾鐘意,會列入待購清單
多謝點評。

見有人開post講起童書對小朋友嘅影響力,我都順便答下嘴。
我小朋友一直都有睇開Usborne Young Reading糸列既書。 我係買一套果啲包含40-50本的。如果我冇記錯佢好似有四盒唔同level嘅書比不同程度既小朋友睇。第二組合無事。但到第三組果盒Series two就出事了。一買返去小朋友即刻拆出黎一口氣睇咗大部份。我還未來得及過濾。當然係咁嘅情況底下佢都係睇圖畫為主,其次就係文字。其中有兩本書Macbeth及Hamlet 我唔明點解可以放喺呢個童書糸列到。我小朋友睇完后唔敢自己上屋企個廁所、唔敢拉上浴簾冲涼,就連合上眼洗頭都不肯,因為佢會想起果本書嘅畫面有打鬥塲面、有血腥。佢不嬲都唔細瞻,之前佢都有睇一啲關於鬼的故事(I can read - In a dark dark room),係佢可以接受既範圍。
可能有啲小朋友覺得無問題,但有些人會好上心好似我case。所以經驗係家長盡可能都自己filter吓先囉!

Ps 反應係人人唔同,不可以一概而論!無可否認Usborne大部份嘅書都係好睇既

Yfyh 發表於 20-8-7 17:49
見有人開post講起童書對小朋友嘅影響力,我都順便答下嘴。
我小朋友一直都有睇開Usborne Young Reading糸列 ...

都是的,每個人接受能力唔同。
series 3 仲多,dracula 畫得最恐怖,我借左最後都冇比小朋友看,不過其他的都接受到

醒目開學勳章

deleted