用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解咁多書都咁粗皮/血腥?
樓主: Pigdripy
go

點解咁多書都咁粗皮/血腥? [複製鏈接]

Yfyh 發表於 20-8-7 17:49
見有人開post講起童書對小朋友嘅影響力,我都順便答下嘴。
我小朋友一直都有睇開Usborne Young Reading糸列 ...

Macbeth, Hamlet呢D系經典故事,納入童書系列好正常,正如中文童書好多時都會有西遊記,封神榜的故事一樣

個人愚見,西方經典好多時唔係重病就是破產,太negative兒童不e,不過小朋友唔怕鬼故的話有本我會推薦:a xmas carol

MrBeast 發表於 20-8-7 18:28
都是的,每個人接受能力唔同。
series 3 仲多,dracula 畫得最恐怖,我借左最後都冇比小朋友看,不過其他 ...
我覺得series 2, 3 之後出現多一些刺激內容,應該和本身目標人群有關。可能應該大一些孩子看的書,男仔又百厭果D,真係要加多些刺激才可以吸引到。

MrBeast 發表於 20-8-8 07:05
個人愚見,西方經典好多時唔係重病就是破產,太negative兒童不e,不過小朋友唔怕鬼故的話有本我會推薦:a x ...

X max Carol 有鬼故嗎?仔小學的reader用X max Carol,我睇完唔覺得有咩野wor?唔知係咪adapted version刪除曬D唔安全的情節呢?

甘等佢明年用X max Carol 做reader,我再睇下有咩唔同

個人愚見,西方經典好多時唔係重病就是破產,太negative兒童不e,不過小朋友唔怕鬼故的話有本我會推薦:a x ...

西方的神話都好暴力,都係打打殺殺

Christmas carol好睇,含義

LeeCC 發表於 20-8-8 08:27
西方的神話都好暴力,都係打打殺殺

其實中國經典都唔好得幾多,西湘記有私奔、水滸傳成班「好漢」、封神榜勁血腥⋯⋯

海之風    發表於 20-8-10 09:43

Yfyh 發表於 20-8-7 17:49
見有人開post講起童書對小朋友嘅影響力,我都順便答下嘴。
我小朋友一直都有睇開Usborne Young Reading糸列 ...

我阿大細個時睇聊齋,嚇咗好耐

ar_mak 發表於 20-8-7 14:26
仲有<賣女孩的火柴>

好可怕的火柴

MrBeast    發表於 20-8-8 08:50

little_yolky 發表於 20-8-8 08:42

我自己細個睇聊齋都好驚

LeeCC 發表於 20-8-8 08:25
X max Carol 有鬼故嗎?仔小學的reader用X max Carol,我睇完唔覺得有咩野wor?唔知係咪adapted version ...

本身故事就是鬼故,但好睇ar, emm 我地係咪講緊同一本書?

little_yolky 發表於 20-8-8 08:42
我覺得係色情故事law

LeeCC 發表於 20-8-8 08:46
我自己細個睇聊齋都好驚

其實係畫皮張畫勁得人驚。

MrBeast 發表於 20-8-8 08:48
我覺得係色情故事law

唔怪得之M君建議睇三字經、論語呢D就包無撞板

b3410 發表於 20-8-8 07:39
我覺得series 2, 3 之後出現多一些刺激內容,應該和本身目標人群有關。可能應該大一些孩子看的書,男仔又百 ...
有本鬼故仔的, 唔記得記得s1 定s2, 以搞笑為主

little_yolky 發表於 20-8-8 08:50
唔怪得之M君建議睇三字經、論語呢D就包無撞板

有讀歴史都知睇呢d冇好下場

MrBeast 發表於 20-8-8 08:47
本身故事就是鬼故,但好睇ar, emm 我地係咪講緊同一本書?

Charles Dickens的X max Carol,不過小學用adapted version

我睇完都覺得個故事好似無甘簡單,但個故事其實幾好

呢個故事我見好多中學初中都用來做reader,有學校用原著,有學校用adapted version

LeeCC 發表於 20-8-8 09:00
Charles Dickens的X max Carol,不過小學用adapted version

我睇完都覺得個故事好似無甘簡單,但個故事其 ...

原著有日lib 見到lap 過,頂唔順d old english, personally usborne young reader ver 我覺得已ok
ps 我知ek 好多神童,有能力睇原著我冇異e

回覆 LeeCC 的帖子

Christmas Carol 最恐怖情節有兩個,Ghost of Christmas Present 小腿有兩隻面目猙獰嘅小鬼 Ignorance 同 Want,我細個睇嘅中文版係有話兩隻鬼係有刮到隻鬼嘅肉。然後就係 Ghost of Christmas Yet to Come 帶佢去睇將來,啲人因為一個人嘅死而好開心,仲有人變賣佢嘅財產,畀佢見到自己合夥人仔仔 Tiny Tim 死亡,最後帶佢啲自己嘅墓碑,Scrooge 嚇到悔改。
心靈脆弱嘅小朋友睇完可能會覺得自己唔夠乖會有報應而失眠。

醒目開學勳章

原來啲童書咁恐怖,好彩阿仔唔興睇
‹ 上一主題|下一主題