用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解咁多書都咁粗皮/血腥?
樓主: Pigdripy
go

點解咁多書都咁粗皮/血腥? [複製鏈接]

picalo 發表於 20-8-9 20:17
Just read

睇左簡介

1998Ruby1998 發表於 20-8-8 18:41
回覆 LeeCC 的帖子

我啲 Reader 幾乎全部都係圍繞女人,Little Women、Jane Eyre、Charlotte's Web、Matil ...
我不是反經典,e加d中學reader有冇加入近代的作品?  尤其在初中階段

MrBeast 發表於 20-8-11 08:43
我不是反經典,e加d中學reader有冇加入近代的作品?  尤其在初中階段

有學校用wonder呢類小說,比較近代

gigayan 發表於 20-8-9 19:08
For 家長睇......  Google吓個書名,會知道本書多d嘅故事

剛睇咗簡介,好可怕。
其實現實生活真係有好多呢啲咁可怕嘅事,令我想起韓國小說“熔爐”

S-Kwok 發表於 20-8-11 10:04
剛睇咗簡介,好可怕。
其實現實生活真係有好多呢啲咁可怕嘅事,令我想起韓國小說“熔爐”
...

睇完本書,我感覺到好沉重,呢件事係發生係作者身上嘅事,寫完呢本書之後,佢就自殺咗....... 我唔支持自殺呢個行為,但想想佢寫呢本書,其實係重新經歷一次成件事,好難唔崩潰

MrBeast 發表於 20-8-11 08:43

真係唔覺,肯用wonder已經好創新

gigayan 發表於 20-8-11 10:28
睇完本書,我感覺到好沉重,呢件事係發生係作者身上嘅事,寫完呢本書之後,佢就自殺咗....... 我唔支持自 ...
唉,這一類的書,正常人都會搞到痴線,不看也罷。我會歸類到“血淚史”一類,束之高閣。

b3410 發表於 20-8-11 10:31
唉,這一類的書,正常人都會搞到痴線,不看也罷。我會歸類到“血淚史”一類,束之高閣。

...

當文學修養去睇,呢本書唔係,我覺得係一個警醒,由家長睇完,再係一些事上提醒自己小朋友,對待一d衣冠禽獸要有一個alert,畢竟佢地額頭唔會鑿住呢4個字

gigayan 發表於 20-8-11 10:34
當文學修養去睇,呢本書唔係,我覺得係一個警醒,由家長睇完,再係一些事上提醒自己小朋友,對待一d衣冠禽 ...
我反而覺得會令小朋友懷疑人生,覺得周街都係衰人
太變態的書,唔會睇。

gigayan 發表於 20-8-11 10:30
真係唔覺,肯用wonder已經好創新

系,收到書單都覺得有D驚訝,好新派

但睇埋中二三的書都係經典名著,就知新派只限中一

b3410 發表於 20-8-11 10:37
我反而覺得會令小朋友懷疑人生,覺得周街都係衰人
太變態的書,唔會睇。
...

所以呢本書唔應該俾小朋友睇,係應該大人睇。又唔需要睇到懷疑人生嘅,只需要有d事提醒下,例如講下俾阿仔/阿女聽呢個世界係有d人會「扮」同你拍拖,但其實可能索取緊你其他嘢,因為以愛之名太方便了,我諗比叫佢地「帶眼識人」更容易明白。

LeeCC 發表於 20-8-11 10:44
系,收到書單都覺得有D驚訝,好新派

但睇埋中二三的書都係經典名著,就知新派只限中一

我地中一時係 Sherlock Holmes,中二都係 Pride & prejudice..... 都係睇經典

gigayan 發表於 20-8-11 10:48
我地中一時係 Sherlock Holmes,中二都係 Pride & prejudice..... 都係睇經典

pride and prejudice呢D系女人書,我地唔會囉

MrBeast 發表於 20-8-7 14:10
alibaba 老婆用油6死d海盜就夠殘忍

其實我細個(三年級)睇呢個情節真係覺得好殘忍恐佈,但同時我睇星矢又冇感覺

回覆樓主:

隔了一排,再試下俾阿女睇大偵探福爾摩斯,阿女好著迷,但睇到夜晚發惡夢。第二日問佢,佢話想再睇多幾本,但又驚果 d 殺人、死人場面。都唔知再唔再繼續買了。

‹ 上一主題|下一主題