用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs DBS
go

SPC vs DBS  

各位靚媽大家好

假如SPC和DBS都取錄了仔仔,各位會揀邊間
不考慮中學學費及地理位置

回覆 Csf852 的帖子

SPC

Csf852 發表於 20-8-6 21:30
各位靚媽大家好

SPC
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果全部人答 SPC ,你會讀 SPC 嗎?

令郎有無玩開咩嘢?

回覆 Sheep06 的帖子

哈哈,而家都冇話要揀邊間。只是仔仔和我好奇近年大家對呢兩間學校嘅意見

回覆 ucw 的帖子

主要玩管樂和讀書

如果唔睇地區,我會簡spc,感覺上spc 純樸一點
但如果係想讀ib,就簡dbs

睇佢係興趣玩吓定想喺音樂再上
男拔西樂so far仲係班霸

醒目開學勳章

如果個仔係人中之龍梗係揀db

論成績, 如比較頂級那一群學生, 應該 DBS 高D, 睇佢 IB 成績能拍住 SPCC 就知 DBS 高班, DBS 吸引尖子的能力一直比SPC 高很多, 尖子門生應該相對較多。 而SPC 的門生就相對平均, 雖然不夠 "尖", 不過DSE 成績會較穩定, 不會太兩極化。
論體育及音樂, DBS 完勝。

論校園, DBS 完勝。

兩者氣質不一樣, 我覺得 DBS 的男孩開揚挺拔, 有見得到的自信。SPC 的男孩內歛有禮, 自信在骨子裡。不同的風格, 適合不同的男孩。

回覆樓主:

兩間都是十分好的學校,但兩間又有著不同吸引人的地方,而學生也有不同的特質。

如果:
1. 仔仔成績中上又想讀IB - DBS
2. 體藝活動- DBS
3. 校園 - DBS

如果:
1. 選DSE- SPC
2. 相對靜態斯文- SPC
3. 追求可見得到的穩定/上升成績-SPC

相同:
1. 讀得玩得
2. 自信 ( DBS是看得見的自信、SPC 是內歛歉遜的自信)
3. 很強師生和校友支援
4. 高度自由發展
5. 學校對學生的信任很高
6. 有著歷史的學校

當然要看看交通安排和小學之前的派位結果作參考;DBS 的大戶比較集中,也會有early bird offer; 但SPC 收的學生就是全港九新界,比較分散。

最後也要看看你和仔仔想要的是「看得見的成功者」還是「默默耕耘而隱藏的成功者」。

jacknetpass    發表於 21-1-29 21:52
IYY    發表於 20-8-7 11:59

IYY 發表於 20-8-7 01:20

DBS 吸引尖子的能力一直比SPC 高很多, 尖子門生應該相對較多。 而SPC 的門生就相對平均 ...
DBS 吸引尖子的能力一直比SPC 高很多 <<< 但6年後DSE成績, SPC不比DBS差,還有超越的勢頭,所以SPC的增值能力高..
..
我會揀SPC ...

為食仔 發表於 20-8-7 07:37
兩間都是十分好的學校,但兩間又有著不同吸引人的地方,而學生也有不同的特質。

如果:

中四/五先讀IB,其實只係追求結果,無法學會IB既精髓。

如果只係追求結果,GCE比IB更易。

盲追IB,到底所謂何事?

有本事的,高中去李寶椿攞全船讀IB,會有更真徹全面既IB體驗。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-7 08:21
中四/五先讀IB,其實只係追求結果,無法學會IB既精髓。

如果只係追求結果,GCE比IB更易。

始終對男校來說,有IB /GCE 多一個選擇是較有彈性,國際課程也好、DSE 也好,選對了的話,如又能應付,可提升學習能力和滿足感,發揮得更得心應手。
DBS 辦了IB 多年,出來的成績優秀,相信學校有佢一定的方法去培育,讓學生發揮更淋漓盡致。
至於SPC IAL 選科重於理科,一般情況下,對男校來說也十分有利,只是SPC今年才第一屆,未有往積參考,較難評論。

SPC提供 IAL課程 (全理科), DBS提供IB課程, 看看兒子的性格/讀書風格適合哪一種學制.

為食仔 發表於 20-8-7 09:01
始終對男校來說,有IB /GCE 多一個選擇是較有彈性,國際課程也好、DSE 也好,選對了的話,如又能應付,可 ...

DBS既IBDP課程, 咪又係主要開理科既科目
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 20-8-7 08:13
DBS 吸引尖子的能力一直比SPC 高很多

DBS學體藝兼顧,又好難可以只睇DSE成績去比較嘅~~~

為食仔 發表於 20-8-7 07:37

如果:

SPC嘅仔會唔會太乖?我果件比較c忽痕,去太乖嘅學校我擔心佢又擔心我自己

mcl203 發表於 20-8-7 09:48
DBS學體藝兼顧,又好難可以只睇DSE成績去比較嘅~~~

既然成績,學制各有所愛。
尖子,大隊又各有側重。

不如從外貌協會角度出發,我會揀DBS。

感覺小朋友會更加開心