用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs DBS
樓主: Csf852
go

SPC vs DBS   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-8-7 09:51
既然成績,學制各有所愛。
尖子,大隊又各有側重。

我都鍾意DB仔多啲,普遍夠醒目。SPC又外貌純啲。兩隻唔同氣質~

DBS,其實唔使諗咁多。

想個仔all-round多嘢玩的去DBS
想個仔純D decent的去SPC

傻太 發表於 20-8-7 09:51
SPC嘅仔會唔會太乖?我果件比較c忽痕,去太乖嘅學校我擔心佢又擔心我自己
...

男校的仔仔點會用乖來形容,我識幾個SPC仔都好活潑㗎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

復課後,建議放學時間去2間門口觀察一下就可以知道太約情況。我先生交form觀察後,好快ban左一間。
不過話分2頭,唔係附小,冇特異功能,入dbs難度應該高過spc

02413124 發表於 20-8-7 10:45
復課後,建議放學時間去2間門口觀察一下就可以知道太約情況。我先生交form觀察後,好快ban左一間。
不過話 ...
好奇,觀察到咩?

b3410 發表於 20-8-7 10:53
好奇,觀察到咩?

聽到學校門口已粗口橫飛背後鬧”藍”同學同有染髮
不過可能咁啱(利申:人地都冇收我
另外個間聽完seminar好impressive

mcl203 發表於 20-8-7 09:48
DBS學體藝兼顧,又好難可以只睇DSE成績去比較嘅~~~
話就話學體藝兼顧, 其實係學體藝分流, 各司其職,
如是讀書人,體藝嚟講只流於誓師大會喊吓口號, 在田徑D1決賽做吓啦啦隊....
如要all round, 唱遊式的體藝間間學校都有提供, 也可讀得玩得...
我仔有位小學籃球波友, 中學派咗去間B2/3學校, 做咗校隊隊長,帶隊在D1南征北討,機會處處·,
我仔球技相若,卻只能在中學班際上陣,校隊隊尾的車尾燈都望唔到呢

小鹿揀學校 發表於 20-8-7 11:03
如是讀書人,體藝嚟講只流於誓師大會喊吓口號,  ...

我係指DBS學體藝兼顧,並無寫DB仔~~~

bobbob    發表於 20-8-7 13:43

小鹿揀學校 發表於 20-8-7 11:03
如是讀書人,體藝嚟講只流於誓師大會喊吓口號,  ...

對的, 學校體藝學術兼備, 其實只代表佢會收多類型學生, 唔代表學校可以領一個學生變得體藝學術兼備.
更唔代表每個入讀既學生可以體藝學術都一定有機會參與 (如果嗌口號, 做觀眾都當參與, 咁一定有機會).

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-8-7 11:06
咁講嘢, 小心俾人DBS (Du Ba Sing) 你

IYY    發表於 20-8-7 12:14
Sheep06    發表於 20-8-7 11:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-7 11:34
咁講嘢, 小心俾人DBS (Du Ba Sing) 你

莫非又係果啲,位位都係又文又武,又hea讀又唔補,P6有S2程度,連英文堂都可以取消,嘅學神~~~

naicha 發表於 20-8-7 10:31
想個仔all-round多嘢玩的去DBS
想個仔純D decent的去SPC

我個人愚見,其實好多是相對的,SPC體藝等比DBS 相對遜色,但也不代表佢弱,SPC 也有很多在D1組別,如相對其他學校可能是強。

同樣,SPC 學生也是男校中較低調和乖,但相對男女校可能較活潑。

學術和非學術的活動,相信兩校也多姿多采。兩間各有特色,讀得玩得。

02413124 發表於 20-8-7 11:00

聽到學校門口已粗口橫飛背後鬧”藍”同學同有染髮

係咪真係咁顏色呢 呢個亦係讓我hesitate嘅因素(怕將來家變)
(根據學校傳統,我家傻仔呈一成績應該有份early bird入表,如果今年仍有此安排的話)

傻太 發表於 20-8-7 11:56
係咪真係咁顏色呢 呢個亦係讓我hesitate嘅因素(怕將來家變)
(根據 ...

我hesitate 重點唔係顏色,因我相信間間都有,重點係門口就講粗口
粗口我相信男校門內冇老師話校外講應該都普遍,但門口就講,仲好明顯見到咁多街外人交完表,大大聲講,就我個人覺得反映緊d野。不過以上係另一半交表後comment,唔係我親眼睇到。
不過重申,各人看法不同,亦識有人好鍾意呢間,亦識人讀緊彈完跳船。

mcl203 發表於 20-8-7 11:45
莫非又係果啲,位位都係又文又武,又hea讀又唔補,P6有S2程度,連英文堂都可以取消,嘅學神~~~ ...

都好難搵到間個個學生又文又武wo

為食仔 發表於 20-8-7 11:50
我個人愚見,其實好多是相對的,SPC體藝等比DBS 相對遜色,但也不代表佢弱,SPC 也有很多在D1組別,如相對 ...

我只係根據返自己身邊的畢業生睇到個pattern大約係咁啫, 當然唔係絕對

為食仔 發表於 20-8-7 11:50
我個人愚見,其實好多是相對的,SPC體藝等比DBS 相對遜色,但也不代表佢弱,SPC 也有很多在D1組別,如相對 ...
同意。
我仔仔平時都看似斯文, 但當代表學校出去打球賽時, 同一班隊友都全力以赴, 勇往直前, 那是 SPC 的精神。那怕自己不是最 top 的球隊, 但在D1 賽中, 總能交出應有水準。

在樂團, 有一種很和諧的氣氛, 人人都各司其職。或許他們不及 DBS, LS, YWC 強, 可是每次你見到他們表演時, 他們都 enjoy 音樂, 演出自然。

我相信, 讀 SPC 的, 都係讀得玩得。

P.S.  感謝團隊中師兄們一直對小兒的鼓勵及關顧。

mcl203 發表於 20-8-7 11:06
神回

謝謝各位寶貴意見

另外想問一下如果論DSE成績的話,DBS好還是SPC好?
因為早幾年看到有人說SPC成績屬B1C
‹ 上一主題|下一主題