用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs DBS
樓主: Csf852
go

SPC vs DBS   [複製鏈接]

回覆樓主:

所以話SPC 低調囉

回覆 Csf852 的帖子

聽人講的話,SPC 直頭 DSE Band 2A 成績添。
這版有資深家長比較過好幾間男校的 DSE 成績,是高是低可自行判斷。

IYY    發表於 20-8-7 17:19

mcl203 發表於 20-8-7 11:06
我係指DBS學體藝兼顧,並無寫DB仔~~~
哦,原來討論緊學校業績, 而不是討論學生得著, 會錯意㖭....

Csf852 發表於 20-8-7 14:11
謝謝各位寶貴意見

另外想問一下如果論DSE成績的話,DBS好還是SPC好?

人地一早band 1A

Csf852 發表於 20-8-7 14:11
謝謝各位寶貴意見

另外想問一下如果論DSE成績的話,DBS好還是SPC好?

或許可參考一下以下的帖:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48689262&fromuid=2389662
今年的DSE 成績,可估算一下SPC大概BANDING

SPC DSE 2020:
主科5+ 41.08%
整體5+ 46.60%
主科4+ 78.08%
整體4+ 79.80%

4級或以上
33222 (%)
整體2級或以上
3大聯招
8大聯招
聯招學士
本地大學
校名
人均
4主科平均 (%)
所有科目(%)
人均
4主科平均 (%)
所有科目(%)

聖保羅男女(SPCC) 56
4.71
65.40%

95.40%

女拔萃(DGS) 40
4.09
62.50%
60.00%
6.13
91.75%
89.80%

協恩(HYS) 44

50.70%

聖保羅書院(SPC) 156

46.60%

79.80%
89.50%

林護(SKHLWMSS) 47
2.86
40.90%

81.45%

曾肇添(SKHTSTSS) 94

42.90%

79.80%
92.80%

荃官(TWGSS) 140
2.61
39.40%
39.10%
5.16
78.60%
77.30%
91.40%
99.10%

伊利沙伯中學(QES) 142
2.8
37.20%
41.60%
5.2
75.98%
77.30%
94.50%

張祝珊(CCSC) 53
2.96
37.08%

97.40%

庇理羅士(BPS) 87

91.30%

聖若瑟(SJC) 122

69.80%
71.50%
70.50%

港大同學會(UGAC) 105

35.50%

張永慶(WHCC) 108

76.78%

嘉諾撒聖瑪利(SMCC) 159

34.30%

69.60%
88.16%

寶血會上智(HTC) 323

75.18%

民生書院(MSC) 88
2.02
29.88%
31.42%
4.75
73.05%
75.15%

德望(GHS) 104

89.90%

我雖然是SPC 用家,但也不會盲目只說SPC是最好。選一間學校亦不能只看成績,每間學校也有其他吸引的地方,有些SPC 好些,另有些DBS 較好,也有的是LSC 較優勝....SJC...QC..... 比來比去還真是累,所以還是看看兒子的性格和長處去選校,這最合適。在我目中,幾間都是頂級男校,何用必要去分高低。

讀傳統名男校並非只係睇分數,學校實力、社會影響力、視野、國際學界之間嘅認受性....等等都係佢嘅重要價值,如果只係着重分數,選擇鄧顯、曾肇添...等學校可能更適合。SPC已經係非常好嘅學校,但綜合實力短時間內仍然同DBS有段距離。

對的,所以選校時,除了成績,也要了解該校的歷史、教學理念、甚或國際聯繫學校和學生特質⋯⋯等,還要認真研究他們之年報,定有得着,不能人云亦云。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/聖保羅書院

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/拔萃男書院

樓主,相信兩間也是1A 傳統男校的上佳選擇,祝願你仔仔能進到最喜歡和最適合的

hkpapa852 發表於 20-8-7 08:21
中四/五先讀IB,其實只係追求結果,無法學會IB既精髓。

如果只係追求結果,GCE比IB更易。

Sorry, 李宝椿都是两年 IBDP 而已!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

边间收入边间!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

曼联今屆苏斯克查提拔了8个青年军在主力隊首次上阵,跟毕士比爵士凡1956年一样。

唔通主力隊个个都要青训系统出身?有什么顶级球队是全青训,亚積士都不是,只是将世界各国幼齒栽培成球星!

其實睇下spc 首college song 就大概知道係咩事

Once again we here foregather,
pledge obedience to this rule:
That we ever will be faithful to the teachings
of our School.
Justice, Honour, Truth and Virtue
shall the watchwords be for all.
We thy sons who learnt these precepts
in the College of St. Paul,
Brothers here we stand together
all for each and each for all.
Down the years we will be faithful (Dr. Kennard & 符佬: 唔準拍手!)
to the College of St. Paul.

絕大部分同人地講自己讀spc既都唔敢影衰母校。
品德操行方面個人覺得spc>dbs,小學升中學睇操行多過成績;係唔太差既前提下。

另外DSE 2019 出超級狀元 (呢個真係講到口都臭...but still an exceptional achievement),今年2020出榜眼。
IAL課程就見仁見智啦...如果你想set up 貴公子spc grad再去外國大學的話。不過去外國個人推薦讀完spc初中/中五就好走啦,hk英文同uk英文真係好大分別;even for 1A (dgs and spcc are exempted from this stereotype)

不過唔少人係spc讀完初中/讀到中五轉外國讀高中/sixth form/foundation
有數位同學(細過我)有去英國讀sixth form;只知一位就讀Clarendon schools
既其中一間public school(恕我唔公開得人地私隱),另外一位去uk top 60 中學。

不過我講野或許有啲bias...敬請閣下自行決定可取性及可信性
利申 pauline + a Clarendon school + (大學唔自爆了thanks)

jacknetpass    發表於 21-1-29 21:37
bb623623    發表於 20-8-18 12:58
IYY    發表於 20-8-9 15:57

IYY 發表於 20-8-7 01:20
回覆 Csf852 的帖子

論成績, 如比較頂級那一群學生, 應該 DBS 高D, 睇佢 IB 成績能拍住 SPCC 就知 DBS 高 ...

麥精豆奶 發表於 20-8-9 03:17
其實睇下spc 首college song 就大概知道係咩事

Once again we here foregather,

SPCC 雖然每年有8、9成,甚至>90% 嘅DSE英文有5+,但未必個個都有 native speaker 嘅程度(畢竟奪level 5 其實唔太難,你睇考評局每年出嘅 writing 卷考生嘅答案就知攞5嘅英文寫作能力唔係真的需要好高)  

回覆樓主:

邊間小啲學校欺凌就揀邊間,除非佢係蝦人果個啦

spstk 發表於 21-1-29 21:16
邊間小啲學校欺凌就揀邊間,除非佢係蝦人果個啦

呢d級數的學校,通常唔會搞欺凌呢d 野喎。

學校也決對唔會允許的。

SPC的特色:
~西瓜波文化
~百花齊放,左中右的光譜也有
~中產家庭的確比較多,但上課及下課時段唔會有校園四周比名貴私家車塞爆的情況
~全校學生可以自由外出午餐
~唔會有「特定嘅運動員班」,學術及運動要靠自己平衡,亦肯定唔會有人只係掛名返學,實則長期缺席下而只顧外出參賽
~小息/午餐/下課後在教員室對出定會有同學仔被罰企/即場補做欠交的功課...等,好不熱鬧
~所有課室已經是 100%全面翻新,包括靚靚 student lockers
~由中一開始已經堅有 repeaters, 唔好以為有$交學費便可升班
~校友十分積極參與各種校內/校外活動
~樂團校隊操練極頻密,尤其是西樂
~每年嘅中一收生程度頗具透明度,唔會有迷失/中伏的感覺

‹ 上一主題|下一主題