用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 online class
go

online class

請問Good Hope Primary有冇online class/ zoom, how many times per week pls? thx

Julybabe 發表於 20-8-6 20:16
請問Good Hope Primary有冇online class/ zoom, how many times per week pls? thx

百無

Poyau    發表於 20-8-8 15:42

回覆樓主:

冇,未知九月份安排。

回覆 waising 的帖子

下?咁啲小朋友學乜?

darkgard 發表於 20-8-10 12:50
回覆 waising 的帖子

下?咁啲小朋友學乜?

學校有 PowerPoint、video、錄音、worksheet 等等。有其他學校都係一樣安排。

1998Ruby1998 發表於 20-8-10 13:36
學校有 PowerPoint、video、錄音、worksheet 等等。有其他學校都係一樣安排。

小學家長説德中日日上Zoom,從早到晚,功課都多,德小校長強調讓小學生在疫情期間多看書,所以之前沒有考慮上Zoom, 但每周功課,
所以學校硬件是沒有問題。
九月開學老師還未說明安排,估計都快出指引。

見到隔離幼稚園版,有家長“投訴”學校太多zoom, 教學(應該是曲,其實家長好滿意學校跟的足)。其實小學低年班,太多zoom, 可能對家長都係一個負擔,特別係在職父母,小朋友又冇能力自己跟到。
高年班小朋友能力強,專注力也高,其實應該多一些zoom類的實時教學。

大班,小班都係一個考慮,小班容易處理,大班好似講talk, 老師自說自話咁。

不過無論如何,安排合理的網上實時課堂,至少可以保持小朋友正常生活規律,更加有上堂的儀式感,應該在9月出現。

朋有話GH  primary 疫情 homelearning做得唔好,係無做過啲乜

怀妈妈新手 發表於 20-8-12 23:46
小學家長説德中日日上Zoom,從早到晚,功課都多,德小校長強調讓小學生在疫情期間多看書,所以之前沒有考 ...

我覺得授課、自學同閱讀都要平衡,授課係有必要嘅,不可能要求孩子全部自學,然後做功課,而且唔係每個小朋友有空閒時間就睇書,書蟲多咗時間睇書梗係開心啦。

S-Kwok 發表於 20-8-14 10:09
我覺得授課、自學同閱讀都要平衡,授課係有必要嘅,不可能要求孩子全部自學,然後做功課,而且唔係每個小 ...

唔期望日日 zoom,但呈分同學一個 zoom 都冇,家長好大壓力...而且停課期間 worksheet 冇答案冇批改,做完都唔知有冇錯,知道錯嗰陣都得返一兩星期就要考。呢樣野好惡啃。

1998Ruby1998 發表於 20-8-14 12:20
唔期望日日 zoom,但呈分同學一個 zoom 都冇,家長好大壓力...而且停課期間 worksheet 冇答案冇批改,做完 ...

停課期間冇答案有批改,呢份功課其實意義已經不大
測考前一兩星期先有答案,要學生即啃即糾正錯嘅觀念,呢樣真係唔得,不論對學生,還是家長都好大壓力。

回覆樓主:

其實呢段嘅停課安排,真係好考學校,不論課程、老師、支援等等...
我自己對仔小學嘅安排好滿意,每日有zoom, 每星期有 Google form問家長、學生對課堂、時間、心理安排都有顧及。未有Google form前,每星期老師打電話比家長。我最感動係學校有認真對待家長嘅意見而非做樣。話說有次我填表,我話小朋友上堂唔太專心,希望老師多發問,以提高孩子專注力。 結果之後每日,不同老師都有喺堂上問我仔問題。   
對於有特殊需要嘅學生,每兩星期都有心理學家、社工致電家長,看看有什麼需要,孩子情況,每次都起碼一小時交談,又有WhatsApp group。縱然可能未完美,真係已經做到好好。

回覆 S-Kwok 的帖子

係呢次疫情係好考起啲學校,傳統學校未必一定喺呢一方面做得好

Saboc 發表於 20-8-14 15:32
回覆 S-Kwok 的帖子

係呢次疫情係好考起啲學校,傳統學校未必一定喺呢一方面做得好 ...

其實學校都係一、兩年前開始全面提升網絡方面嘅設備及配套,開始電子教學。當時我其實有憂慮,擔心多咗電子功課、學習,孩子會唔喜歡紙本功課及學習。 今年咁啱遇著疫症,學校應對亦快,今次先真係做到停課不停學。

其實傳統學校嘅優勢 唔係 我地呢啲新派學校擁有。

不為也,非不能也!好多傳統學校都做得好好。
停課期間多閱讀,同有無zoom lesson無乜抵觸,而且功課做完無得短時間內知道啱唔啱,真係考起學生同家長!

NNbaby 發表於 20-8-16 01:19
不為也,非不能也!好多傳統學校都做得好好。
停課期間多閱讀,同有無zoom lesson無乜抵觸,而且功課做完無 ...

有網課,功課快改快回饋,梗係好過無,呢樣好明顯。

無infrastructure,提供唔到就話遮。有能力提供就唔做,難以理解。

回覆樓主:

請問大家是講緊gh 定係其他學校?

Jane1983 發表於 20-8-16 08:32
有網課,功課快改快回饋,梗係好過無,呢樣好明顯。

無infrastructure,提供唔到就話遮。有能力提供就唔 ...

所以樓上GH用家話學校硬件無問題,咁就即係軟件(人事/管理)既問題啦

連津校都做到既嘢,唔明點解私校做唔到,可能個個學生都自動波無需要做掛

Jane1983    發表於 20-8-16 16:06

咁d老師疫情做甚麼呢?咁多時間,也應要改卷吧!是否名校都由學生自補為主,學校則為副(emoji)

朋友女今年升gh小一。學校今日打電話q月1號開學。8am上到12:45pm,共5堂Zoom class

b3410    發表於 20-8-22 21:53