用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於英文小學
樓主: nanakochan
go

關於英文小學  

好似沙田都有間津校話請左1O個net, 唔知每個家長夾幾多$呢?
其實揀小學英文只係其中一個因素

cafeva 發表於 20-8-8 15:06
好似沙田都有間津校話請左1O個net, 唔知每個家長夾幾多$呢?
其實揀小學英文只係其中一個因素 ...

見以下分享#96
每年夾錢可能少過私校1個月學費

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3744371&pid=48558564

有間小學係有幾多net吓,近年更增加普通話老師,本地老師就越來越少,好多人都知間學校語境好,但不過就算有位,啲人都多數唔要放番出來。

Poyau 發表於 20-8-8 16:02
見以下分享#96
每年夾錢可能少過私校1個月學費
咁好抵喎。唔知效果好唔好呢。Btw, 你係咪EK員工?成日帮忙

Poyau    發表於 20-8-9 09:44
b3410    發表於 20-8-8 20:52

KateC2012 發表於 20-8-8 19:55
搭單問下,沙田培基係唔係英小?

培基教學語言可參考學校概覽

學校概覽
http://www.pooikei.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=1&pageId=1&nnnid=3

教學語言
中國語文及普通話(以普通話授課)
英文、數學、科學(以英語授課)
其他科目(主要以粵語授課)

nanakochan 發表於 20-8-7 13:44
即係可以話,真英小的話,學生英文能力應該會有所提升,如果係半中半英嗰啲,對於英文能力來講,其實同中文 ...

本地英津小參加Battle of the Books,參加學校唔少係國際學校~~~
https://sites.google.com/site/hkbattleofthebooks/previous-winners-book-lists

mcl203 發表於 20-8-9 00:05
本地英津小參加Battle of the Books,參加學校唔少係國際學校~~~
https://sites.google.com/site/hkbat ...

其實只得一間津小,鳳毛麟角,似乎稍欠代表性喎

宮二 發表於 20-8-9 07:59
其實只得一間津小,鳳毛麟角,似乎稍欠代表性喎

又似乎,任何一間學校都只可以代表佢自己,並不能代表他校~~~

回覆 bobbob 的帖子
一來要睇自己如何幫小朋友選擇幼稚園及校外的延伸學校(即係讀邊間私幼 + 外籍外補)
我自己首選係基信小學(SWCS) , 崇真國際 , 之後係 福小 , SMC , TSL

回覆 B.B.BaBa 的帖子

如果唔睇學費 , 係有英文私小可以做到的

chriskaan 發表於 20-8-10 11:12
一來要睇自己如何幫小朋友選擇幼稚園及校外的延伸學校(即係讀邊間私幼 + 外籍外補)
我 ...

按你要求,TSL 應不合格  

qip1371 發表於 20-8-8 00:50
其實好多英中,even Band 1A, 都會出現有老師英科中教,有些科目以中文講解會較易明,但絕大部份時間都係英 ...

Really? 好在阿仔學校除咗中文、中史外,都係英文授課。

chriskaan 發表於 20-8-8 10:26
個人認為 , 英文小學最重要睇師資質素 , 我小朋友2021 年都升小一 , 我都係搵英文小學俾佢 , 但係我會睇學 ...

st Stephen, evangel

希望有用家可以分享吓津貼英文小學的實際情況

nanakochan 發表於 20-8-10 16:39
希望有用家可以分享吓津貼英文小學的實際情況

個人意見。
小朋友由中小轉英小,英文一直都不錯,我覺得家庭support比學校更重要。以前在中小,班上小朋友英文程度亦非常高。
所以個人認為,英文程度不單是靠學校的力量。

chriskaan 發表於 20-8-10 11:12
我 ...
如果教學質素,可以通過幾個NET,幾個雙班主任來界定,可能真係要搵人數少D,只開2-3班的學校了。TSL應該唔合格。

當然 , 重點是為小朋友選擇合適的學校 , 其次都要睇自己家庭能力 , 離地學費 VS 貼地學費 , 俾得起錢讀私校/國際 , 想要幾多 NET 都有 , 直資學費係比較平 , 教學質素都好好 , 但羊毛出自羊身上 , 能力有限就只能退而求其次 , 另外同意樓上所講 , 家庭 support 都好重要 , 我曾經想過一間英小校長講過 , 佢地收生希望小朋友入到黎係學智識 , 而唔係學好英文。

b3410 發表於 20-8-10 17:43
如果教學質素,可以通過幾個NET,幾個雙班主任來界定,可能真係要搵人數少D,只開2-3班的學校了。TSL應該唔 ...

英小多NET → 赤提