用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於英文小學
樓主: nanakochan
go

關於英文小學  

mcl203 發表於 20-8-7 12:22
我只可以話,你以前間英小係咁,唔係間間英小如是。你可以參考一下某些英中,有自己小學部果啲,去了解下 ...
所以我都強調係我自己經驗、自己感覺以致我自己唔會太強求小朋友一定要讀英小,而就算第日轉校/升中,去到英小/英中,如果學校唔係全英授課,都唔會太失望、驚訝。

gabejang 發表於 20-8-7 12:28
所以我都強調係我自己經驗、自己感覺以致我自己唔會太強求小朋友一定要讀英小,而就算第日轉校/升 ...

這個當然,所以我一早話,英小都有好多唔同嘅,要視乎你經歷過甚麼形式嘅英小。中學如是~~~

minichong28 發表於 20-8-7 09:54
我小朋友都係讀緊傳統英小, 除左中文同Social Studies, 其他科包括Art & Craft, PE, Music都係用英文上堂,  ...
係呀,有時聽到啲老師用英文講書佢本人吃力/同學理解好吃力,寧願佢用中文明明白白解釋吓好過。而家諗返,老師英文傳意能力不高又唔代表佢教得差嘅

囡囡讀直資, 除左中文科外其他都係英文教.  PE果科就要睇咩老師教了.我見佢同D同學都平時都係英文溝通, 依家佢地傾電話都係講英文既.  但都係要睇小朋友群既同學係講咩語言, 佢地圍埋自然就會用返佢地既語言溝通.

即係可以話,真英小的話,學生英文能力應該會有所提升,如果係半中半英嗰啲,對於英文能力來講,其實同中文小學冇大分別

我有個朋友來自B1 A中中,佢都係一個各方面好能幹嘅人,但一開口用英文做presentation d口音就嚇鬼死,自從認識呢個例子之後我都傾向比小朋友讀英文學校,但現在要調整心態,就算入咗英文小學都未必係真正嘅英文小學

nanakochan 發表於 20-8-7 13:44
即係可以話,真英小的話,學生英文能力應該會有所提升,如果係半中半英嗰啲,對於英文能力來講,其實同中文 ...

咁英小接觸英文理應會多過中小,只係,不少家長會自己力谷英語,又變成覺得英小和中小差唔多。若英小=中小毫無分別,英小就無存在空間啦~~~

gabejang 發表於 20-8-7 12:16
我自己係英文私小升英文津中,經驗係睇個別老師覺得用英文效能有幾高同埋校長睇得個MOI policy 有幾緊。讀 ...
我細個都係同你咁上下經歷, 不過間中學就唔係1A咁勁。細個讀英小英中只係會train到reading/writing, 因為真係唔似而家呢代人咁同學間會用英文傾計

其實好多英中,even Band 1A, 都會出現有老師英科中教,有些科目以中文講解會較易明,但絕大部份時間都係英文教學。但就算全英教學,都未必係大家心目中既「地道英語」,因為好多老師根本都係香港土生土長..

個人認為 , 英文小學最重要睇師資質素 , 我小朋友2021 年都升小一 , 我都係搵英文小學俾佢 , 但係我會睇學校 NET 的數量有幾多 , 每班要有一個NET做班主任先叫合格 , 最好除左中文課外 , 其他全部都係用英文教 , 我唔想我小朋友講講式口音的英文

回覆 chriskaan 的帖子

DGJS 冇 NET,DBSPD、TSL、GH 等等都係得幾個。

回覆樓主:

漸進式英小,英,數,科,社全英上堂,見囡和他熟的同學喜歡以英語溝通, 校內校外傾電話都是用英語 , 有部分用廣東話, 視乎個別小朋友, 學校冇規定要用英文溝通, 但佢哋書寫嘅嘢例如用whatsapp就全部都係英文對答。

1998Ruby1998 發表於 20-8-8 11:15
回覆 chriskaan 的帖子

DGJS 冇 NET,DBSPD、TSL、GH 等等都係得幾個。

Family efforts........!!!!!!

chriskaan 發表於 20-8-8 10:26
個人認為 , 英文小學最重要睇師資質素 , 我小朋友2021 年都升小一 , 我都係搵英文小學俾佢 , 但係我會睇學 ...
部分老師D英文的確幾港式⋯E樣好難改變,但係D小朋友發音係幾好既。有$既話請個英國教師做書僮就very good 啦

醒目開學勳章

個人認為 , 英文小學最重要睇師資質素 , 我小朋友2021 年都升小一 , 我都係搵英文小學俾佢 , 但係我會睇學 ...
除咗is,邊間英小有咁嘅資源?

咁應該唔係 target 主流學校,是找國際學校嗎?

呢個要求好高,可能只適合國際學校

回覆樓主:

我囡讀直資英小,學校有10個NET, 除中文科及德育科用普通話教授外,其餘科目全部都係英語教學。學生之間傾計多數都係講英文。

我家一向只講廣東話,幼稚園讀普通屋村劵校。佢小一返左學冇耐已經變到自言自語講多左好多英文,明顯係學校語境既功勞。

scgift 發表於 20-8-8 14:18
我囡讀直資英小,學校有10個NET, 除中文科及德育科用普通話教授外,其餘科目全部都係英語教學。學生之間傾 ...
10個net 都冇可能每一個班一位net 班主任。除非一級只有1-2班。

醒目開學勳章

scgift 發表於 20-8-8 14:18
我囡讀直資英小,學校有10個NET, 除中文科及德育科用普通話教授外,其餘科目全部都係英語教學。學生之間傾 ...
10個net唔夠分,唔符合網友標準

b3410 發表於 20-8-8 14:25
10個net 都冇可能每一個班一位net 班主任。除非一級只有1-2班。

高年班我唔太清楚(我囡係升小二),低年班係1個NET+1個本地老師做班主任。英文科也是1個NET+1個本地老師任教(P2開始個別英文稍弱既班別會有一半英文堂由3個老師教)。

而我自己有觀過課,也參加過學校既活動,覺得大部份本地老師既英文口語也不錯。(我曾經參觀過本區一線中文小學既示範教學,該校英文科主任既英語發音令人滴汗……)