用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於英文小學
樓主: nanakochan
go

關於英文小學   [複製鏈接]

除非學校大部分科目都用NET, 否則英文好不好要看學生大多來自怎樣的家庭, 家長怎樣外補, 不全是英小的原因吧.  SPCCPS中文小學, 學生英文能力也很強喔.  

nanakochan 發表於 20-8-6 16:55
有冇用家可以分享一下大家小朋友在讀的英小實際情況,我嘅理解係英文小學除咗中文科以外全部科目都用英文授 ...

皇仁收大量軒小生,好難全英教學

1998Ruby1998 發表於 20-8-10 13:34
按你要求,TSL 應不合格
我們考小一時去tsl 簡介,校長老C至到學生都是香音,不過是fluent。interestingly, 幾年後ek的分享都話學生口音好,唔知點解呢

MrBeast 發表於 20-8-24 07:38
我們考小一時去tsl 簡介,校長老C至到學生都是香音,不過是fluent。interestingly, 幾年後ek的分享都話學生 ...

學生口音好,可能,睇到果部份,係來自家庭因素囉。我兩位親人當年係TSL都口音好好,最細果個係7歲先返港~~~

mcl203 發表於 20-8-24 07:44
學生口音好,可能,睇到果部份,係來自家庭因素囉。我兩位親人當年係TSL都口音好好,最細果個係7歲先返港 ...
所以凡事不要只看表面

MrBeast 發表於 20-8-24 07:51
所以凡事不要只看表面

簡介日只可以睇到表面~~~

我小朋友早幾年講,企係學校門口果啲師姊,當中有啲係我小學啲師姊~~~

MrBeast 發表於 20-8-24 07:38
我們考小一時去tsl 簡介,校長老C至到學生都是香音,不過是fluent。interestingly, 幾年後ek的分享都話學生 ...

間間本地英小都總會收到英文口音好嘅學生嘅⋯⋯

mcl203 發表於 20-8-24 08:06
簡介日只可以睇到表面~~~

我小朋友早幾年講,企係學校門口果啲師姊,當中有啲係我小學啲師姊 ...
表面上係 不過有時候都可以從學生大使和義工家長傾談中攞到多少少料

Poyau 發表於 20-8-13 15:01
王錦輝據以下分享無校內排名

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3 ...

新派龍校,除咗wkf之外,培僑,優才,真道,播道無呈分試呢d學校,邊間有排名?

MrBeast 發表於 20-8-25 06:34
表面上係  不過有時候都可以從學生大使和義工家長傾談中攞到多少少料 ...
我可能好主觀,行入校園,聽完講座,加埋家長問答環節,已經可以感覺到系唔系我杯茶
唔適合的即刻放棄,調整心目中選校次序。

‹ 上一主題|下一主題