用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求教:九龍塘學校小學部同聖心冿小那間好? ...
go

求教:九龍塘學校小學部同聖心冿小那間好?

小女活潑,可以谷下
如果不計住那裏,那間較好!

ToToffee 發表於 20-8-6 15:19
小女活潑,可以谷下
如果不計住那裏,那間較好!
聖心有書院聯繫,係咪應該好啲!另書院係南區,交通係咪仍然ok?

其實小朋友谷得的話,係呢兩間都會係top嗰堆學生。咁可能睇你想小朋友讀邊區既中學吧。。。。

有中學係好吸引!

此時此刻嘅香港,係咪留返啲錢起自己身邊好啲呢?加上聖津係一間好好嘅學校,升中遊戲唔好玩㗎!!

PTL_L 發表於 20-8-6 23:28
此時此刻嘅香港,係咪留返啲錢起自己身邊好啲呢?加上聖津係一間好好嘅學校,升中遊戲唔好玩㗎!!:thinkin ...

升中遊戲真係好難玩!

ToToffee 發表於 20-8-6 23:31
升中遊戲真係好難玩!
咁你咪有咗答案囉

聖心津

但要留意升中係點樣和聖私分升中位

回覆 ToToffee 的帖子

但睇你會唔會滿足於聖心只係b1b嘅中學 。41網有MCS B1A 喔。。。
同埋睇下你會唔會考慮中途考其他小學插班。如果會的話, 你個小朋友讀緊SH其他嘉諾撒嘅神校唔會收。

cynicsaturn 發表於 20-8-7 10:30

但睇你會唔會滿足於聖心只係b1b嘅中學 。41網有MCS, HY  B1A 喔。。。

謝謝你。這個係好好嘅提醒

但睇你會唔會滿足於聖心只係b1b嘅中學 。41網有MCS, HY  B1A 喔。。。

HY? 中學係直資喎...

請問可分享B1A的中學list嗎?
我從其他source見到聖心書院是B1A(emoji)(emoji)(emoji)

HYPS 34網 ~~~

「小朋友讀緊SH其他嘉諾撒嘅神校唔會收。」
呢個point好緊要喎,係咪真架

朋友同我講佢朋友本身小朋友聖心幼,已有聖心offer,叩門天神入咗
即是未讀就可以?

回覆 B.B.BaBa 的帖子

Sorry 錯咗HY資料。

回覆 mcl203 的帖子

剛剛更新返。不好意思錯咗info

回覆 Justmichelle 的帖子

我都係睇EK之前既post有講過,好似話係不成文規定。。。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3730609&highlight=%E5%98%89%E8%AB%BE%E6%92%92%E6%9C%83

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3830048&extra=

Justmichelle 發表於 20-8-7 11:22
「小朋友讀緊SH其他嘉諾撒嘅神校唔會收。」
呢個point好緊要喎,係咪真架

聖津定聖私?聖私應該可以叩

回覆 Secretgarden 的帖子

都係睇呢度同網上嗰啲資料咋。
B1A/B/C其實都係好好既學校。本身樓主講既兩間小學都係top既小學,所以估計係樓主和小朋友對中學都會有一定既要求呀。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3832023&extra=

其實2間小學我都好鍾意,但我好擔心九小太深,讀得辛苦。 聖心有半龍,相對學業壓力可能少啲。但41網又有好多band1,所以好矛盾.