用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求教:九龍塘學校小學部同聖心冿小那間好? ...
樓主: ToToffee
go

求教:九龍塘學校小學部同聖心冿小那間好? [複製鏈接]

其實由西九龍去聖心褓母車程約20 分鐘,快過去九龍塘😂未必一定要搬
程度應該九小較深,始終冇中學backup 有較大壓力
疫情下,唔知有冇學返,唔洗錢較吸引
先讀聖津,如果有學返同埋不適應再轉校也不遲

ToToffee 發表於 20-8-8 18:38
我係九龍住,但派位不好。九小只係備取生;抱住孤且一試嘅態度去聖心冿叩門。好幸運,竟然收咗。真係太意 ...

港島區學校都好多九龍學生,聖心津有直屬聖心書院,感覺安全D,除非你唔鍾意或者介意不是 band 1 最top 的中學,進可攻退可守,再加上睇吓個女係咪讀書材料,如果佢只係中間個批,聖心安全D,如果在九小可能要幫佢爬上去,谷下去,但都要睇吓佢係咪真係谷到,比我揀我會揀聖心津,因為唔知佢係龍定鳳,眼見好多無中學的又唔係頭嗰批,都好努力谷前D,再加上津貼學校唔使錢!

ToToffee 發表於 20-8-8 18:38
我係九龍住,但派位不好。九小只係備取生;抱住孤且一試嘅態度去聖心冿叩門。好幸運,竟然收咗。真係太意 ...

可以唔交學費又較穩陣升中,選聖心津。聖心中學唔係現時目標,和交通問題,選九小~~~

charis0225 發表於 20-8-8 23:35
港島區學校都好多九龍學生,聖心津有直屬聖心書院,感覺安全D,除非你唔鍾意或者介意不是 band 1 最top 的 ...

這個真係至理名言,因為6年咁長,真係唔知佢讀成點!

好多謝咁多位嘅意見!
我哋同女兒解釋咗2間學校的課程,功課及升中問題後,佢自己揀咗聖心。因為佢喜歡讀女校!

Poyau    發表於 20-8-9 15:54

ToToffee 發表於 20-8-9 15:00
好多謝咁多位嘅意見!
我哋同女兒解釋咗2間學校的課程,功課及升中問題後,佢自己揀咗聖心。因為佢喜歡讀女 ...

ToToffee 發表於 20-8-9 15:00
好多謝咁多位嘅意見!
我哋同女兒解釋咗2間學校的課程,功課及升中問題後,佢自己揀咗聖心。因為佢喜歡讀女 ...

叻女,自己會揀最好

964000 發表於 20-8-9 17:14
叻女,自己會揀最好

‹ 上一主題|下一主題