用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿vs德望vs協恩
樓主: qq6a
go

聖保祿vs德望vs協恩   [複製鏈接]

pollywcw 發表於 20-8-6 23:10
回覆 chungws 的帖子

係咪係聖私頭30都可以外闖

聖心私立據升中成績頭30可外闖

2020年
B1* 111
聖心 59 
YWGS 5 SSGC 3 SCGS 2
SFCC 6 MSS 4 SPSS 1
BPS 2 CC 1 
SMCC 1 九真 1
直資: SPCS 10 HYS 3 DGS 2 GHS 1 |
港同 5 SPCC 2 SSC 2 顔寶鈴 1

升中詳情參考以下分享 #179
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3831806&pid=48696932

pldad 發表於 20-8-7 15:51
咁九龍/新界區讀書嘅小朋友同家長冇咩必要過香港區啦,除咗xxx, yyy...有吸引力外? ...
睇家庭需要啦,有啲家庭會擺遠近放先,有啲睇適合,有啲睇級數,有人睇名氣,有啲唔係最top唔得,幾遠都無所謂。如果自己住果區而起果區有間差唔多嘅學校,確實唔需要由九龍或新界過香港讀書㗎。

王家爸爸    發表於 20-8-10 09:35

朋友囡上年後補入GH,她媽貪名氣又覺得自己囡讀書叻,返學來回2小時,學校功課多,後來測驗考試有不合格,曰曰放學補習,成績都係中下

Poyau 發表於 20-8-7 15:59
聖心私立據升中成績頭30可外闖

2020年

本區中學可能要打折喎~~~

pldad 發表於 20-8-7 15:51
咁九龍/新界區讀書嘅小朋友同家長冇咩必要過香港區啦,除咗xxx, yyy...有吸引力外? ...

都係㗎。不過,港島傳統中學比九龍密集和數量多啲~~~

男仔頭 發表於 20-8-7 18:24
朋友囡上年後補入GH,她媽貪名氣又覺得自己囡讀書叻,返學來回2小時,學校功課多,後來測驗考試有不合格,曰曰放 ...

Mean 都幾高分,大家都好勤力,相距不遠㗎。

bettyay 發表於 20-8-6 16:01
包括校舍環境、語境,1st in 小朋友對學校姐姐的感覺、2nd in 對考官校長感覺!學校發展方向係咪同自己小朋 ...

HY和SPCS我地都有int, 都覺SPCS 好D,理由大致相同,同感覺學校尊重。個女好鍾意D師姐...同校服。雖然唔收,派左間B1C英中,但女兒話中一同我一齊努力,再試插班。

mcl203 發表於 20-8-7 18:55
都係㗎。不過,港島傳統中學比九龍密集和數量多啲~~~
我都想知香港區仲有邊幾間中學會特別吸引到九龍/新界區學生過去讀書, 我唔係好熟香港區學校, 剩係諗到SPCC, 女英華

pldad 發表於 20-8-8 22:49
我都想知香港區仲有邊幾間中學會特別吸引到九龍/新界區學生過去讀書, 我唔係好熟香港區學校, 剩係諗到SPCC, ...

女校黎計SPCS BPS 都有捧場客
男校 SPC 都係

我都想知香港區仲有邊幾間中學會特別吸引到九龍/新界區學生過去讀書, 我唔係好熟香港區學校, 剩係諗到SPCC, ...

我係同意九龍/新界學生未必需要過港島升學~~~

我係同時話港島傳統中學較多和集中,夠唔夠吸引力就似乎唔係我講嘅,亦唔係每一個家長會有相同嘅認為~~~

九龍東區過北角超快,連嘉諾撒都有人過海讀。仲有人過海讀幼園添

九龍東 / TKO好多叻仔叻女過港島
未必一定係top schools,連金文泰都有唔少捧場客

cafeva 發表於 20-8-8 23:16
九龍東區過北角超快,連嘉諾撒都有人過海讀。仲有人過海讀幼園添

係,超多過海校車,地鐵都好方便,分分鐘快過九龍去九龍

HYS和GHS,對於部份港島學生嘅吸引力唔係咁大,原因係港島唔少中學係直屬,根本升中轉船率係唔高。另一原因係交通,係HYS仲未有港鐵到,部分港島區去HYS和GHS交通係一個問題,包括MCS,LSC,會減低佢哋對港島生嘅吸引力

NNbaby 發表於 20-8-8 23:26
係,超多過海校車,地鐵都好方便,分分鐘快過九龍去九龍

返九龍校住九龍東,兜個大圈經港島線都有~~~

cafeva 發表於 20-8-8 23:16
我就知道有一個住油麻地小五跳船去左嘉諾撒聖心,每朝地鐵到中環香港站再轉校車,放學如事,淨交通每天來回起碼個半鐘,細路都好辛苦。

回覆 LSYHK 的帖子

MSS多晤多?

christy2011 發表於 20-8-9 09:13
回覆 LSYHK 的帖子

MSS多晤多?
住新界都有

回覆 pldad 的帖子

根據過往 2-3 年沙田區、大埔區、荃灣區、油尖旺區小學升中去向(相信都係要自行、自己考,唔係靠屋網),除英華女、SPCC,仲有 SPCS、QC、SJC、赤提、SPC、港華、KC、BPS、聖提女等。

三間之中一定不揀GHS, 識得個個入親去都跳船咁滯,因為學校文化保守、地區偏遠、學術及體藝成績等比起HYS 和 SPCS都不算吸引。
‹ 上一主題|下一主題