用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021升中,自行好大機會只有呈一。
樓主: kirstyau
go

2021升中,自行好大機會只有呈一。   [複製鏈接]

雖然呈分成績係同自己校內學生比較, 但全港呈分次數不同, 我覺得會做成很不公平......為何那間學校學生只需拼命一次去考試, 我呢間就要拼命兩次去考試攞個好成績。相反, 只有一次呈分學校學生又會覺得唔公平係... 點解那間學校學生有兩次機會, 我只得一次機會......所以照道理會全港呈分數量會一致。

正路心水清既家長, 相信都會喺呈一谷個小朋友考好啲, 因為大家都知疫情反覆, 都唔知仲有無呈二呈三......所以呈一考得唔好出黎話無呈二追唔到成績唔公平...呢樣係佢自己個人問題....不是不公平問題。

不喜勿插!!

Sosiusiu 發表於 20-8-8 09:59
雖然呈分成績係同自己校內學生比較, 但全港呈分次數不同, 我覺得會做成很不公平......為何那間學校學生只需 ...

係。如唔統一,考多次,考少次都一定有家長嘈。

我讚成統一取消呈二。

開課冇期,如P6靠網上學習,就考呈二,真係苦了家長同學。

我地考左趕得切呈一,但未派成績。呈一,返學個月追課程,樣樣學得半桶水,身心疲累

回覆 kirstyau 的帖子

阿妹間學校一月到依家,一個 zoom 都冇,依家都未知九月點搞,咪即係要我/阿媽教.... 班主任話,六年級考試都係翻炒+深少少。呢啲考試好攞命,一個 careless 就跌幾名。
另一個阿妹,連呈一啲分數都未知,攞命!

有機會係將呈二推到 1、2 月考,唔係 11 月考。不過點都係煩。

1998Ruby1998 發表於 20-8-8 11:28
回覆 kirstyau 的帖子

阿妹間學校一月到依家,一個 zoom 都冇,依家都未知九月點搞,咪即係要我/阿媽教... ...

有你做家姐好幸福

阿細好彩考呈一前個星期,家姐考完試, 啲英文工作紙入面教嗰啲grammar,重新教阿妹一次。又幫手改阿妹d英文作文。

Sosiusiu 發表於 20-8-8 09:59
雖然呈分成績係同自己校內學生比較, 但全港呈分次數不同, 我覺得會做成很不公平......為何那間學校學生只需 ...

同意

醒目開學勳章

kirstyau 發表於 20-8-8 11:52

有你做家姐好幸福
佢啲妹唔係親生㗎

bobbob 發表於 20-8-8 15:01
佢啲妹唔係親生㗎

補習學生 都好幸福啦!有個甘盡責補習老師

bobbob    發表於 20-8-8 15:04

kirstyau 發表於 20-8-8 11:23
係。如唔統一,考多次,考少次都一定有家長嘈。

我讚成統一取消呈二。

雖然我未知成績,但都讚成統一次數。大家呈少一次,因為上次呈一,面授一個月,即刻就呈。一D都唔好受 我寧願呈少一次。

hkpapa852 發表於 20-8-6 18:08
最終可能到交大抽獎表格前,都只能讓全部學校完成一次呈分。

可能連個天都睇唔過眼呢個不知所謂既3次呈分 ...

係就好,阿細呈一考得唔錯不過我覺得應該出年可以呈多次,出年初話有疫苗。

回覆樓主:

我阿女都係考了呈一,但一考完就放假,呢個假期;我呢個做阿媽嘅真係好緊張!

zngo 發表於 20-8-9 10:19
我阿女都係考了呈一,但一考完就放假,呢個假期;我呢個做阿媽嘅真係好緊張!
...

最慘唔知邊科弱,又唔知banding,又唔知會呈幾多次,唯有keep住溫習

菲力cat 發表於 20-8-9 13:16
最慘唔知邊科弱,又唔知banding,又唔知會呈幾多次,唯有keep住溫習
...

就算有呈二都係考P6課程,都未開學,我地小學中,英文用校本多,都溫唔到d咩!
係數學叫報左數研暑期班,預早學P6上學期課程。

菲力cat 發表於 20-8-9 13:16
...

我哋學校班主任有電話講成績,仲有大概banding,  連每張卷成績都有講低我抄低

回覆樓主:

【教育點評】升中機制恐受疫情連鎖影響

因應新型冠狀病毒肺炎疫情持續反覆,教育局日前宣布全港學校九月「開學不返學」,暫不能展開面授課堂,雖然在疫情下屬無奈決定,但中小學校長均意識到拖延策略,或衍生更複雜問題,來年的中學學位分配辦法將會首當其衝。

今次全港學校在新學年甫展開,便進入「半停課」狀態,學界既關心新生如何適應、課程教不完的兩大難題外,也關注對來屆小六生升中的連鎖影響。現時全港約三成小學,因取錄的跨境生及非華語生分別滯留內地及海外,在提早放暑假前,未能完成小五下學期的首次呈分試,若開學後學校仍未安排學生返校應考,便意味他們「無分可呈」。

根據中一學位分配辦法,學生在小五下學期、小六上學期的兩次呈分試成績,將影響他們在教育局成績次第名單的排序,而成績次第以校內成績調整排列,一直是中學在自行收生階段佔分甚重的指標。即使有小學自告奮勇,擬派員北上到姊妹學校為跨境生進行呈分試,在兩地檢疫措施下能否成行,如何保證考試萬無一失等,存有技術性問題之餘,滯留海外學生呈分的問題亦難解決。

近期小學界有倡議呈分試「三變二」,令自行收生階段只計算小五下學期呈分,連同小六下學期呈分作為統一派位,但未能應考首次呈分試的學生,次第成績如何處理?他們會否在自行收生階段處於不利?對學術發展較慢熱的學生是否公平?學界均無共識,而當局規定中學不能在自行收生階段設立筆試,或要求學生提供坊間公開試成績,作為甄選參考,意味學生若因故沒有次第,中學僅以其就讀小學作評量,容易衍生「名校優先」的標籤效應,有欠公平亦不切實際。

另一觸動中學神經的是,二〇及二一兩個學年是決定初中教學語言第三周期「微調」的影相年,雖然學界料當局對英文班會採用「有上無落」的彈性安排,但始終要連續兩年獲派屬全港「前列四成」中一生,達每班派位人數八成半,始達到門檻,如自行階段沒有次第參考,收生猶如瞎子摸象,聽聞中學界有聲音要求把影相年延長一年,即不計算今年收生表現。

教育議題往往是「牽一髮而動全身」,隨着新學年即將展開,理順明年升中安排,讓家長安心,當局須逼切處理。

學IB,唔使考,校內成績俾predict grade

高達紅色 發表於 20-8-9 18:19
我哋學校班主任有電話講成績,仲有大概banding,  連每張卷成績都有講低我抄低
...

你地學校真好,我地要9月開學等d家長閱卷後先派成績單,好擔心9月仲未返得學就唔知點搞

zngo 發表於 20-8-9 10:19
...

係呀!好彩學校7月底email分俾家長,8月初家長可以返學校睇卷,然後話8月底註冊時派成績同名次。但係因為未入機,早排班主任打電話嚟,其實都講唔到D乜,學校連全級平均分都無同班主任講,只可以自己班估計。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-8-10 18:01
係呀!好彩學校7月底email分俾家長,8月初家長可以返學校睇卷,然後話8月底註冊時派成績同名次。但係因為 ...

幾好呀!起碼有初部時間表,我哋仲係冇聲氣....
呈分試就考完,只係一直等!愈等愈精神緊張!

pccw2017 發表於 20-8-6 11:10
好事, 以前升中都係只你考一次試, 一次定生死, 爽快唔使拖咁耐.

‹ 上一主題|下一主題