用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021升中,自行好大機會只有呈一。
樓主: kirstyau
go

2021升中,自行好大機會只有呈一。   [複製鏈接]

pccw2017 發表於 20-8-6 11:10
好事, 以前升中都係只你考一次試, 一次定生死, 爽快唔使拖咁耐.
不如直接用返升中試算啦。

阿囝私校,六月尾已考完,停課前也派了成績

回覆樓主:

好想知道,今年小五會呈幾多次分。未呈既1月前交第一次呈分,咁已經呈左既,11月仲駛唔駛呈。局長可唔可以講清楚D,一係就早少少講俾我地聽,呈左既人黎緊點安排。我覺得無論呈左同未呈次數應該統一。

pccw2017 發表於 20-8-6 11:10
好事, 以前升中都係只你考一次試, 一次定生死, 爽快唔使拖咁耐.
最怕佢學D唔學D, 只呈一次分但其實又要對照番前人成績, 又係反映唔到自己真正實力
不過香港班官, 永遠做嘢都唔湯唔水, 最叻係整堆N不像出嚟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 20-8-7 13:41
理論上今年小五已經完左,開學就已經係小六。如果按照理解,就係唔會要求小六上學期會出現兩次呈分試,所以 ...
點會唔得?
EDB講明批准1月中前提交最少一次呈分

詳情又話要研究到月中

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

現在是由學校決定啦。給一次還是二次呈分咯。等學校自己決定咯。9月等學校通知啦。
至於面部面試,就等面試高分期,有沒有停課。或者常年負責面試的老師會不會為自己的健康,向校方據理力爭,呵呵。

最後都係呈唔到分嘅,照比例勾出b123 嗰班大抽獎!夠哂公平啦掛!

王家爸爸 發表於 20-8-6 18:59
不如直接用返升中試算啦。

行唔通呀⋯⋯應該又有家長嘈,因停課關係,各校已教的範圍不一樣。

教育部門應儘早提供建議,例如2次呈分考試。如果只能有1,則1 P4結果。

對於面試,我認為中學應該開始計劃使用zoom。

Nothing is perfect. 至少,提前計劃

notcool 發表於 20-8-7 16:14
教育部門應儘早提供建議,例如2次呈分考試。如果只能有1次,則加1次 P4結果。

可以用P5上學期,如果全年P5冇測考過,先用P4

回覆樓主:

如果今年小六上學期冇面授,係咪唔駛考呈二?

菲力cat 發表於 20-8-7 16:26
可以用P5上學期,如果全年P5冇測考過,先用P4

如果咁輕易話改用P5上學期甚至P4既成績就得, 咁啱啱畢業個班小六學生一早就咁樣做計咗3次呈分啦!

教育部門應儘早提供建議,例如2次呈分考試。如果只能有1次,則加1次 P4結果。

剛過去升中已有中學要 錄影/電話,睇學校做唔做,正路中學都想篩選叻學生收,冇理由唔做掛?!

hkpapa852 發表於 20-8-7 16:29
如果咁輕易話改用P5上學期甚至P4既成績就得, 咁啱啱畢業個班小六學生一早就咁樣做計咗3次呈分啦!
...

又係喎 我覺得一齊考少次就公平D

hkpapa852 發表於 20-8-7 16:29
...

當時人可能會認為covid19像SARS一樣,會在幾個月後消失。啱畢業個班小六學生至少有兩次呈分
現在,covid19像SARS. 沒有人知道學校何時停
早宣布可以減少不確定性

.

以我所理解,小五呈咗一次就用嗰次自行,小五未呈嘅就用小六考嘅就做呈一,但考試中途被截停就唔知啦。唔會因為學校呈多次就多分啲……自行嘅學校都應該係收1次嘅呈分……
其實我仔學校之前發生咗一件事,都幾大件事,咁學校就問教統局仲可唔可以如期考試,咁教局就比咗2個方案,1~比學校推遲,但就暑假前完成呈一,2~就係喺六年級連呈3次……唔會因為小五易啲,小六難啲就多分啲,教局要嘅係次數……
最後我地係暑期前完成呈一……

kirstyau 發表於 20-8-6 11:30

我理解,呈分試 係全港統一次數。

呈分只係同校學生之間爭排名、次第,唔會對其他學校唔公平
以我理解呢篇報道,暑假前已完成呈分的,係情況許可下,係照呈三次,既自行前照舊呈兩次。文中話可能呈一次的,係指暑假前未完成呈分試的學校

今年咁混亂,我相信自行時學校考慮P4成績嘅比重會比以往重一點
自行時,學校有自主權,呈分出嚟嘅全港次第也是只供其參考
‹ 上一主題|下一主題