用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021升中,自行好大機會只有呈一。
樓主: kirstyau
go

2021升中,自行好大機會只有呈一。   [複製鏈接]

高達紅色 發表於 20-8-9 18:19
我哋學校班主任有電話講成績,仲有大概banding,  連每張卷成績都有講低我抄低
...

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Sosiusiu 發表於 20-8-8 09:59
雖然呈分成績係同自己校內學生比較, 但全港呈分次數不同, 我覺得會做成很不公平......為何那間學校學生只需 ...
其實點都有唔公平, 唯有每次都盡力做。不過, 睇怕自行無呈二既機會係好大, 除非教育局話有D可以呈一次, 有D就可以呈兩次咁, 依家唔知幾時至返到學, 陣間10月話返學眨下眼又話冬季疫情到。未呈分既一返學即考試學生都好慘, 都未進入狀態, 同埋, 9月佢哋應該都係照教6年級嘢, 咁呈一既小五範圍即係要食自己, 因為有D學校港生考咗, 跨境生未考, 唔可能跨境生改考小六嘢, 一定係同一個範圍。依家咁形勢, 跨境既有排返唔到嚟考, 除非老師隔離14日去深圳幾日同佢哋考咗去, 然後返嚟又隔14日。依家跨境生又唔知點, 港生又忐忑。

little_yolky 發表於 20-8-12 17:52
其實點都有唔公平, 唯有每次都盡力做。不過, 睇怕自行無呈二既機會係好大, 除非教育局話有D可以呈一次, 有D ...

最公平係教育局啲人帶埋學校啲卷上去同埋監督考試,佢哋係政府官員應該可以豁免隔離檢疫

little_yolky 發表於 20-8-12 17:52
其實點都有唔公平, 唯有每次都盡力做。不過, 睇怕自行無呈二既機會係好大, 除非教育局話有D可以呈一次, 有D ...

希望教育局盡快公佈清晰既呈分指引,
未呈既本港學生,跨區,同已經呈一既學生會點安排,唔好呈分次數又交返俾學校自己決定。

菲力cat 發表於 20-8-13 10:36

希望教育局盡快公佈清晰既呈分指引,

我睇怕佢哋要等個疫情,睇大概幾時開到學至可以決定。因為一定要呈到晒一至可以決定下一步。年底希望有個藍圖。

little_yolky 發表於 20-8-13 10:41
我睇怕佢哋要等個疫情,睇大概幾時開到學至可以決定。因為一定要呈到晒一至可以決定下一步。年底希望有個 ...

我地學校仲未派呈分成績。佢仲要係邊緣人,真係擔心死人

菲力cat 發表於 20-8-13 10:46
我地學校仲未派呈分成績。佢仲要係邊緣人,真係擔心死人

我阿細都應該係邊緣,我哋target果間係B2A,所以無問題喔。如果得一次呈分就自行,隨時自行掂咗都有可能。唔得就用聯繫位不過下次呈分都要搏老命!

對於那些尚未考試的人,我認為至少需要提前兩週通知他們

呈一
需要處理跨境和那些本地學生。跨境學生可以隨時參加考試。但需要處理考試安排, 可以向深圳尋求資源和幫助

本地學生, 可以遵循DSE的安排。考場有更多空間, 將學生分散到各個教室

尋日放左假,阿焗腸又話月中決定?又諗唔惦?

高達紅色 發表於 20-8-15 09:39
尋日放左假,阿焗腸又話月中決定?又諗唔惦?

我尋日都等左佢成日 可能見確診數字少左,諗住面授掛。
18號前應該會出黎交代。

除左抗疫疲勞,亦有升中疲勞!
無乜心機去搞。當然樣樣停哂亦無乜好搞。
如果學校因为疫情再出浅D咁就無眼睇!

回覆樓主:

局長去左邊呀?

回覆 菲力cat 的帖子

為什麼會係18/8 ?今天edb 上午會開會? 希望今日會講
由尋日開始我就等, 但仲未宣布,令人擔心,考同唔考都好, 總之快啲公佈, 得個知字

教育局一日唔公佈, 學校都唔會有通告比家長, 如: 九月ONLINE CLASS 半日定點呢?都要比返D 時間學校, 預備課程要點教?
夠時間教定係CUT 一個呈分試就充裕時間教呢?

教育局遲一遲唔公佈, 真係玩死學校及家長囉......唉.....

奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

little_yolky 發表於 20-8-13 10:56
我阿細都應該係邊緣,我哋target果間係B2A,所以無問題喔。如果得一次呈分就自行,隨時自行掂咗都有可能。 ...

我好耐無上嚟,我囡呈一英文仍然麻麻,未知banding,但應該也是邊緣人。苦惱揀乜中學~

sviolent 發表於 20-8-18 10:47

為什麼會係18/8 ?今天edb 上午會開會? 希望今日會講

感覺應該要係開學前兩星期公佈呈分及開學安排
由2月停課開始,我日日係做全科老師,學校老師都會分科教,一個家長點可以代替學校幾位老師。希望今日有詳細明確清晰指引,唔好再出D無稜兩可既公佈。

有道理!應該要至少2星期前通知,學校/家長/學生也要準備

小艾比 發表於 20-8-18 10:55
教育局一日唔公佈, 學校都唔會有通告比家長, 如: 九月ONLINE CLASS 半日定點呢?都要比返D 時間學校, 預備課 ...

九月online class係關學校事喔,教育局點理你如何online呢又。如果隔咗咁耐學校都做唔好online,真係要打屁股

sviolent 發表於 20-8-18 11:50

有道理!應該要至少2星期前通知,學校/家長/學生也要準備 ...

其實這星期楊先生應該走出來宣布呈分應如何安排啦
‹ 上一主題|下一主題