用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 《KTS一班家長的心底話》
go

《KTS一班家長的心底話》

我們是一班KTS的家長。我們的小朋友將會在9月份升讀小四。最近,我們在Baby Kingdom見到一位家長在KTS的不愉快經歷,我們對該位家長深表同情。但我們同樣不希望一位家長的不愉快經歷,抹殺了KTS無數好老師、職員對同學們的付出以及貢獻。因此,我們一班家長一起準備了以下的小故事,希望大家從中可以真正了解KTS的生活以及我們一班家長對KTS的看法:

家長A: 我的女兒並不出眾。在KTS這麼多出色的小朋友當中,很容易被人遺忘。但她小二時遇到一位好好的英文老師。小二時,因為我對英文其中一條考試題目的評分準則不同意,我寫了一封信給該位英文老師。英文老師很快就打電話給我,詳細給我解釋有關評分準則。她之後亦非常關心我的女兒,不斷鼓勵她。小三時,該位老師已經不再擔任我女兒的英文老師。但我的女兒仍然經常在小息時去找她,無所不談。她從來沒有因為工作煩忙而打發她走。反而有耐性地跟她一起聊天。我真的很感激KTS有這樣耐心的好老師!

家長B: 有一次女兒星期六要整天留在學校上課外活動,我竟然忘記了給她帶午餐。有一位老師親自走去餐廳,給我的女兒買外賣。我放學接走她時,才記得忘記了給她準備午飯。

家長C
有一次上課時間遇到社會運動而致交通大癱瘓,我竟然冇預計到一對仔女會咁遲先返到學校,仲連早餐都未食。老師見我仔女匆匆到校,立時表現關心,一位平日貌似嚴肅的副訓導主任,見小學部的小食部因為已經開始上課時間而關了門,立刻變通帶我仔女到隔離中學部買埋早餐俾佢哋食完先上課。

家長D
一句我好喜歡KTS。。。所以點解我甘想囝係kts畢業,縱然成績未能達標,但囝都相信自己亮點

家長E
有一年,小兒因玩冰球意外整斷腳,需要一段時間才能康復,因此我們向學校請假,老師亦好關心我仔仔心理狀況,學校亦體諒和包容我們,總之待仔仔心理上可以準備返學先返,還叫我們不用擔心功課,最緊要身體盡快康復。功課上亦唔需要擔心,同學會幫忙記下重點,如果真的有不明白,老師及學生也樂意教導。仔仔情況許可,我們才給他回校上課,但需要坐輪椅,我自己全日standby 係學校,起碼自己知道仔仔情況,就算有姐姐,我都唔放心她幫忙照顧。因為有咩事都可以立即處理。有一次仔仔上半日學,當天下大雨,仔仔隻腳打了石膏,校工姨姨見到,立即去拿膠袋幫我仔包好隻腳唔好整濕,好細心,我自己都唔識咁做。我每天都坐係學校standby等仔仔有咩需要,陪去廁所等!到後期,康復中,他可以包住石膏拿住拐杖單腳跳入廁所,作為家長嘅我都希望他能夠自己處理,但反而校工們主動幫助。每當校工見到,都會主動扶他,看他有咩要幫手。每天返學,由入校門開始,有同學已經在門口等候我仔仔回校,立即幫手推輪椅,有些拿書包,入到課室同學分左右兩邊歡迎,幫忙交功課,噓寒問暖,同學們對我仔仔完全服侍周到。上體育課時老師因為怕我仔仔自己留在課室,所以抱我仔仔到課室外坐下,睇住同學上堂。每天我們都送仔仔返學,親眼見到老師丶同學和校工們都好有愛心。

這些在KTS的一點一滴,給我們這班家長帶來無數美好的回憶。KTS最難能可貴的地方是,我們遇到一班好好的家長戰友,一些經歷各種挑戰。我們彼此關懷,無私分享。大家都希望培養出成績出色,擁有愛心的小朋友。希望這些分享可以讓大家了解到KTS的另一面。

tobebee 發表於 20-8-5 18:04
我們是一班KTS的家長。我們的小朋友將會在9月份升讀小四。最近,我們在Baby Kingdom見到一位家長在KTS的不 ...

感謝樓主用心的分享。

mrchuchu 發表於 20-8-5 18:13
感謝樓主用心的分享。
樓主及一班家長

我們是一班KTS的家長。我們的小朋友將會在9月份升讀小四。最近,我們在Baby Kingdom見到一位家長在KTS的不 ...
感謝分享

回覆樓主:

謝謝分享

家中用家話在KTS嘅時光係非常難忘和寶貴,希望師弟師妹好好享受在KTS的時光。

謝謝分享

每人有不同經歷和感受,一間學校唔會完全好或壞,一有負評,家長反應誇張到咁.....

nicc99    發表於 20-8-10 17:19
ter0809    發表於 20-8-5 20:41

回覆樓主:

家長一定係真心感受到學校嘅好先會想為學校平反。

小女今年在KTS畢業,她好唔捨得認為小學嘅時光係非常難忘和寶貴,希望師弟師妹好好享受在KTS的時光。

legolas625 發表於 20-8-5 19:06
每人有不同經歷和感受,一間學校唔會完全好或壞,一有負評,家長反應誇張到咁..... ...

我喺ek好多年,印象中KTS係最多家長願意分享正面信息嘅一間,其它學校版面好少有人答疑,KTS就幾多。相信有咁多學校支持者,很難容忍負面消息,其實有幾多外人會介意一個負評。

我只係分享我自己嘅見聞,無正負評價。

legolas625 發表於 20-8-5 19:06
每人有不同經歷和感受,一間學校唔會完全好或壞,一有負評,家長反應誇張到咁..... ...

同感,咁緊張似打手多d

一睇就知係打X啦,咁長篇,做突左喎,老板要扣人工啊😆

我小朋友今年畢業,由疫情停學開始,日日都好留意新聞,睇下幾時可以返學,好掛住老師,更掛住同學...

小一時,英文差,老師打電話比我,安排午休同小朋友補課,問我好唔好,我當然話好,感激老師用自己食飯時間幫小朋友。
(係呢6年都有不同老師利用午休、小息時間幫學生。)

小三時,有一個同學仔,成日都鐘意跪係地玩,老師見到媽咪就捉住佢講,叫佢教小朋友唔好成日跪,對knee唔好。

學校對所有學生都有照顧,每人一職,每個小朋友都有自己的工作,等佢地有使命感,培養責任感。

小朋友上堂時間中流鼻血,老師都叫一位同學陪住去校服處。

我係送飯,沒有訂飯,但老師都歡迎小朋友食學校d菜,水果有多,都會派比佢。有一次開唔到(因為煮好就蓋蓋),老師同大力o既同學都試過,都唔得,老師比錢小朋友去買飯。

送返學唔記得帶外套,同嬸嬸講,佢即借左一件外套比小朋友。

有一年學期尾,唔記得攞保溫杯走,入面有水,心諗攞翻都用唔到,到開學,個杯已洗好及吹乾。

有次小息,班房有隻蜜蜂周圍飛,同學仔大叫,校工剛經過,就入去趕走隻蜜蜂。

去外地交流團,校長一起去,會同同學傾計,關心同學。

之前教過o既老師,見到小朋友都會關心一下,替佢打打氣。

我小朋友成績唔好,但學校同老師從無放棄過佢,呈分試前,個別老師都搵佢傾下,午休重會搵成績未理想同學補習,亦同佢地打氣。

如問我會不會將KTS推薦比朋友,我會講入去前一定要為小朋友打好底,作好準備,讀得到,你小朋友無論在學術同自信心方面,都一定會好正面同強壯。

每一個人,每一個地方都唔會十全十美,先做好自己,所有人和事都會好的。

SmileSmileSmile 發表於 20-8-6 10:03
我小朋友今年畢業,由疫情停學開始,日日都好留意新聞,睇下幾時可以返學,好掛住老師,更掛住同學...

小 ...
謝謝分享!喜歡最尾的一段「每一個人,每一個地方都唔會十全十美,先做好自己,所有人和事都會好的。」

祝福小朋友升中後繼續熱愛校園生活!有好老師好成績

SmileSmileSmile 發表於 20-8-6 10:03

小 ...

會欣賞,會感恩的小朋友,也會去幫助其他人,自己也最快樂。

bettyay 發表於 20-8-6 10:27
謝謝分享!喜歡最尾的一段「每一個人,每一個地方都唔會十全十美,先做好自己,所有人和事都會好的。」

祝 ...

謝謝

chiubbbb 發表於 20-8-6 02:09
同感,咁緊張似打手多d

好遺憾你誤會咗一群熱心愛學校嘅家長係打手。當你有機會遇到一間值得你企出來維護講實話嘅學校,你就會明白。家長之間嘅bonding不為任何利益,只為我哋知道學校為我哋寶貝嘅仔女付出咗幾多。

非用家路過。學校有冇PTA?