用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷
樓主: 00806143
go

KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-8-5 12:12
係wor, 唔知會唔會有目擊證人會出來講兩句呢

E,原來無目擊證人㗎,全部都係建基於假設?~~~

b3410 發表於 20-8-5 12:02
再次唔好意思,睇多三次亦睇唔明,不過唔緊要喇。

誰也無法叫醒裝睡的所謂“正常”人。以非XX之名行XX之實。

ar_mak 發表於 20-8-5 12:19
1)我斬你一刀,你又斬番我一刀,從個傷勢既判斷就可以判案。
2)呢個世界係唔應該有陪審團。:hand ...

問題係斬番人一刀果位身份係?~~~

lilycngai 發表於 20-8-5 11:33
理解樓主的感受,當事人永遠感受最深,旁人可能覺得係小事一樁,真係針唔拮到肉唔知痛!

但我又唔覺得其他 ...

認同,小朋友受傷無人傷的,就算見到其他小朋友整到都會戥佢肉赤。

我都覺得KTS多規矩,想搵老師唔會好似其他學校咁,有老師WhatsApp 保持聯絡。佢地嚴肅唔會好似同小朋友係friend咁,例如:雙手接老師嘢、聽老師講嘢要雙手放後面,我小朋友習慣咗呢D手勢上到中學,同學見佢咁都俾同學話佢奇怪......

回覆樓主:

如果由頭追到尾既,應該唔多唔少都知道,到底樓主對學校既期望係咪合理。

1)學校有在學證明+成績表,唔寫 reference letter=竟然咁小既事都做唔到?

2)Lunch box一個叫舉手之勞,兩個又叫舉手之勞,咁三四五六個呢?
要學生去校務處,正面d睇,學生可以意識到:
搵人幫手唔係理所當然
自己未有足夠能力開飯蓋
家長可以意識到:
多d係屋企練習,加強自理
或換個比較易開的飯盒

3)承舊post,樓主原本係話只要求學校lunch推小朋友去一次洗手間,但講講下竟然話因為放學時條路繁忙,要求埋學校放學推佢出路邊上車。
或者自己再諗諗都知自己無理,轉個頭又話咁都認同自己接返好d既。

4)如果樓主認為學校要工人姐姐留守係離譜既,點解唔選擇留小朋友係屋企休息一段時間,而係選擇將咁離譜既事直接轉嫁俾工人姐姐做呢?
原因估計有兩個,一就係唔想白交學費,二就係驚唔返學跟唔上進度。
咁既然排除萬難都要堅持返學,我諗預左要付出下。

5)樓主一開始就用新account 報復式copy and paste叫人千萬唔好讀KTS,已經明顯懷著怨氣,學校做法可能真係好無彈性,但當中事件細節到底加加減減左幾多?我諗大家心中有數。

利申:我唔係KTS家長,亦都無特別鍾意呢間學校,因為私校唔係我target,但我諗呢度都一樣有好多非用家都忍唔住要出句聲。

巴士 發表於 20-8-5 11:48
我只係路過, 我好同情樓主, 亦十分支持她, 在討論評台發表自已的親身經歷就係想分享比唔認識呢間學校的另一 ...

謝謝你

ar_mak 發表於 20-8-5 12:25
你唔好理啦,拿,用數學角度,一人一刀咁仲唔係打和?

都係要睇角色扮演~~~

kk1979 發表於 20-8-5 11:55
樓主,我剛路過見到呢個POST, 我完全明白你呀, 作為一個家長, 如果小朋友受傷只係想校方配合一下,如果校方 ...

謝謝你

其實校工的職責,真的不包括幫學生去厠所
學校吳揾校工做,考慮了行政的角度 :
例如學校校工人手本來都吳夠,好多學校長期短缺,
另外涉及到有左先例,其他家長知道後會有要求但是學校難以一一滿足,
又例如同一時間又有其他學生需要校工服務,又如何取捨?
甚至服務學校很長時間的校工,你根本叫唔到他做分外事

幫你係人情,唔幫係道理

但是因爲這地方是學校,讓人覺得應該充滿溫情,
咩都可以商量......

gigayan 發表於 20-8-4 23:19

唉,等陣好似上集咁,本身話只要求推一次去廁所,慢慢就變成 ...

非常認同 "因為佢係辦教育,唔係服務性行業" 呢一句......

唔單只講 KTS,講全香港情況,而家實在太多家長當左學校、老師、校務處、校工係服務性行業,唔單止私校、直資,其實津校都係...... 太多太多家長以消費者的心態對待學校,以為自己大晒。聽朋友講有家長自己或叫工人姐姐拎抽鎖匙來交校務處,叫職員交番俾學生;又或者家長來到學校,要職員即時叫上緊堂的學生即時拎抽鎖匙落來俾佢;又有家長拎一袋唔知乜野來,叫校務處交俾學生,校務處拒絕,個家長發難就咁放在 counter 話:我唔理你,總之我拎左來,你就要交俾佢。仲要影埋相.......

lilycngai 發表於 20-8-5 11:33
理解樓主的感受,當事人永遠感受最深,旁人可能覺得係小事一樁,真係針唔拮到肉唔知痛!

但我又唔覺得其他 ...
當年我們冇kts 2nd in, 但聽一近親講,老師問了父母both 如何幫助小朋友,老豆是誠實人,話佢weekday 要在大陸公作,最終沒有offer, 這位小朋友我覺得能力上應該有offer 的,所以我結論是著重「家校合作」。
至於有些網友話針唔吉肉唔知痛,呢點我由始至終都唔知,姐姐受薪做工,天公地道,僱主提供充分保護便可,可能我呢代人是較順民和崖得,痛乜?$解決到問題就不是問題。

ar_mak 發表於 20-8-5 12:47
拿,而家個角色咁樣分配啦:我爭你錢,你貼我街招。咁貼街招你冇理由貼死一個位掛,緊係周街貼架啦。咁我見 ...

你用錯例子了,食環處係呢個例子係有角色的~~~

MrBeast 發表於 20-8-5 12:48
當年我們冇kts 2nd in, 但聽一近親講,老師問了父母both 如何幫助小朋友,老豆是誠實人,話佢weekday 要在 ...

又咁講,推薦信,學生午膳支援,學生特別需要,學校保安,等等問題,呢啲似乎係歸日常運作,唔會碰唔到嘅問題。若真係碰唔到,似乎真係太幸運了~~~

ar_mak 發表於 20-8-5 12:54
OKOK,咁我而家同你講,我交好多稅,咁呢個得未?

非常認真咁回你,我唔係你或稅局,唔知你講緊乜,不作假設式去理解~~~

B.B.BaBa 發表於 20-8-5 12:47
非常認同 "因為佢係辦教育,唔係服務性行業" 呢一句......
totally agree
‹ 上一主題|下一主題