用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷
樓主: 00806143
go

KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷  

kimlam953 發表於 20-8-5 09:59
一樣諗法!算啦...之前有人cap KTS小學概覽, 見到0-4年老師3成幾,其實...係幾高下...咁高turnover都估到校 ...
这样看来,通常有番上下年纪的女人,力量和耐热能力都提升了,如果个饭盒放在APS,应该很快就可以打开。KTS那位老师,可能是Generation X/Y, 开饭盒这回事,的确未必是她们能做得到的。

medicine 發表於 20-8-5 10:04
EK啲所謂“護校”家長真係唔少。好在都依然有理性的人,明辨問題所在
其實唔好下下話護校,因為很多事情或者學校老師,同學如何相處身在其中先清楚知道,外人都係道聽途說。在讀的小朋友,家長,只不過講出自身體會感受,覺得有些“匪夷所思”,覺得冇咩可能喎。雖然都係一個主觀的說服,不過,點解一講就話“護旗手”

反而同樣好主觀的一面之詞,就已經企上道德高地?

creambun 發表於 20-8-5 08:49
其實問題關鍵在於所謂「事實」。學校無法在EK澄清,我哋只睇到「事實」的一半。樓主每次只講少少,原來越 ...
yes.
第一次見到樓主長文,第一反應,啊!咁離譜?KTS喎。

第二次,發現同樣一篇野copy and paste, 開始覺得有D奇怪。

第三次,四次,不停出現,感覺已經係“KTS遇上怪獸家長了”

樓主,唔好意思,只係講出我心中所想。

b3410 發表於 20-8-5 10:32
其實唔好下下話護校,因為很多事情或者學校老師,同學如何相處身在其中先清楚知道,外人都係道聽途說。在讀 ...

我只係講左“有沒試過”就落結論尼一點(可以點只看該作者)就有“護旗手”追著辯護……

“護旗手”掉開“自己係該校家長”身份再仔細睇下啦……

PS:引用你的語句並不是講你哦,因不喜直接引用某些人,避免的是“對駡”的感覺

medicine 發表於 20-8-5 10:04
EK啲所謂“護校”家長真係唔少。好在都依然有理性的人,明辨問題所在

成件事真實情況係點真係無人知,無人否定樓主所講嘅,只係根據樓主描述嘅事件,分享多一個事件嘅睇法。

回覆 00806143 的帖子

我現在越來越理解樓主的感受:相信樓主所講的是事實(在學校角度,好容易分辨出樓主是誰,如非事實,一個投訴即可解決問題),而樓主在EK講出事實,卻被“護校”“保安”不斷狙擊……因而繼續開post講,從而引進更多的人,包括我自己(只係質疑“有沒試過”然後再乜乜未遲)

medicine 發表於 20-8-5 10:47
我只係講左“有沒試過”就落結論尼一點(可以點只看該作者)就有“護旗手”追著辯護……你掉開“自己係該校 ...
唔好意思,我唔係KTS家長。純粹路人甲,路過多咀。

原來只要講一句公道話,唔鬧幾聲“學校好過分,名校咁離譜,老師冇愛心,好同情樓主”,就係“護旗手”

b3410 發表於 20-8-5 10:32
其實唔好下下話護校,因為很多事情或者學校老師,同學如何相處身在其中先清楚知道,外人都係道聽途說。在讀 ...
1) 話樓主幾個KTS POST都出現既,
幾個KTS 家長何嘗唔係幾個POST都出現護旗?
大家半斤八兩啦

2) 呢件事個個外人都係道聽途說, 包括其他KTS 家長
當事人只有樓主同校方, 我地網友只能聽取比較接近件事既樓主既講法
除非有人訪問校方, 最好係果位主任

我咁諗既
樓主講出黎係好需要好大勇氣
雖然佢離開咗KTS, 但KTS同級應該都知道佢係邊位家長
開呢類POST通常吃力不討好, 一定有一班某校FANS出黎
雙拳難敵四手, 好難夠人講

b3410 發表於 20-8-5 11:12

原來只要講一句公道話,唔鬧幾聲“學校好過分,名校咁 ...

原來自認講“公道話”就係公道話咩?
誰護旗手誰心中清楚。

noverzero 發表於 20-8-5 11:20
大家半斤八兩啦
明辨事理的講法

medicine 發表於 20-8-5 11:04

我現在越來越理解樓主的感受:相信樓主所講的是事實(在學校角度,好容易分辨出樓主 ...

「護校」保安」?

啊~真係唔好怪我直,你講嘢都幾難聽㗎喎!

b3410 發表於 20-8-5 11:12

原來只要講一句公道話,唔鬧幾聲“學校好過分,名校咁 ...

講道理就係”護校” ”保安”
一齊鬧就係中肯

原來真係只需要一種聲音

b3410    發表於 20-8-5 12:08

越見到“難聽”的回復,只有用越“難聽”的方式回復之。

PS:樓主引用你作答,明我所指是何方“神”聖哦

理解樓主的感受,當事人永遠感受最深,旁人可能覺得係小事一樁,真係針唔拮到肉唔知痛!

但我又唔覺得其他家長太過護旗,他們可能只得一個小朋友/或所有小朋友在KTS就讀,變咗好多事情覺得係理所當然。

我有兩個小朋友,一個在KTS, 另一個在其他學校。在我看來,KTS是比較多規矩,老師較嚴肅,但又不至於全無愛心。
阿豬媽

gigayan 發表於 20-8-5 11:28
講道理就係”護校” ”保安”
一齊鬧就係中肯
”護校” ”保安”就係講道理
互相吹噓就係中肯

原來真係只需要一種聲音

medicine    發表於 20-8-5 17:06

我只係路過, 我好同情樓主, 亦十分支持她, 在討論評台發表自已的親身經歷就係想分享比唔認識呢間學校的另一面比人睇, 講的是事賁的話便不用理別人怎樣評論, KTS歷史悠久, 一定有一班支持者, 當佢地見到有人說這校不是, 必定會出聲反擊, 所以樓主無需要介懷

00806143 發表於 20-8-4 16:10
依家選校在即,大家都好似我當年咁,係兩間學校之中struggle,唔知揀邊間好,又見到好多vs post,會對比K T ...

樓主,我剛路過見到呢個POST, 我完全明白你呀, 作為一個家長, 如果小朋友受傷只係想校方配合一下,如果校方咁都唔配合,實在有點不近人情!  我大女讀既係津校, 都試過類似情況,但未嚴重到要坐輪椅, 只是包住對腳返學咁,但我女的學校的班主任會搵女校工去TOILET幫佢手!  我完全無想過原來有學校會叫家長搵人來陪去洗手間的,我仲以為間間學校都會有人幫下手!  

至於食飯問題,我女帶飯時.都係成日開唔到個保溫壺, 個老師都見怪不怪, 每日都會有幾個同學一齊排隊係老師前面等老師幫手開, 因為個飯壺的直徑好長, 所以小朋友手仔開唔到.老師都習以為常了!

其實你真係唔使理其他人點睇, 你分享既只係呢間學校既處事方式同其他學校處理的方式真係好大分別, 亦都係比想報同就黎讀既家長知, 曾經有呢D情況! 人地聽得明既會明, 唔明既點講都唔會明!  清者自清, 希望你仔仔轉了校開開心心!

noverzero    發表於 20-8-6 10:26

medicine 發表於 20-8-5 10:47
我只係講左“有沒試過”就落結論尼一點(可以點只看該作者)就有“護旗手”追著辯護……你掉開“自己係該校 ...
再次唔好意思,睇多三次亦睇唔明,不過唔緊要喇。

大家半斤八兩啦
會唔會搵出所有 VS 貼,貼同樣一段長文?我也只是對樓主這種行為比較有保留。
樓主所講究竟有幾多接近事實,無從得知,不置可否。

大家半斤八兩啦
係wor, 唔知會唔會有目擊證人會出來講兩句呢