用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷
樓主: 00806143
go

KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷  

gigayan 發表於 20-8-4 23:19

唉,等陣好似上集咁,本身話只要求推一次去廁所,慢慢就變成 ...

如果幫小朋友開個飯盒都唔肯,要轉登去校務處,真係有D講唔過去。

冬菇 發表於 20-8-5 01:44
如果幫小朋友開個飯盒都唔肯,要轉登去校務處,真係有D講唔過去。

就係囉

帶飯嘅飯盒,因為飯餸太熱入壺/盒,到食飯時打開,係會有機會「啜」實咗......

我自己係屋企,咁嘅通常我會用碗布/矽膠枱墊/膠手袋檸開個蓋。估計家長唔會專登買個難開嘅飯盒俾自己小朋友,小朋友正常都係以上嘅情況導致開唔到,老師雙手開唔到,咁去校務處叫校工搵嘢開,其實都正常情況。況且,讀過該校嘅小朋友一聽情況,都話呢個真係搵校工開,老師都未必開到㗎,即係呢個情況係常見,學校都已經安排專人負責。

見到相當厲害的護旗手。當睇唔到好過啦。
PS:細路細個,唔夠力開,但未必大人(老師)開唔到咯。都未試過就搬大條規條(道理)出來講……

medicine 發表於 20-8-5 03:23
見到相當厲害的護旗手。當睇唔到好過啦。
PS:細路細個,唔夠力開,但未必大人(老師)開唔到咯。都未試過 ...
網友只是分享開唔到蓋的可能!老師開唔到孩子的自備飯壺應該任何學校都試過發生,咁老師(大人)都開唔掂咁點解決好呢?唯有搵「有力人士」幫手。開唔到蓋尼個情況我兩個女都遇過,佢哋解決方法有:
搵老師開,搵工友開,搵同學開!同埋返來同阿媽講,下次咪熱辣辣裝飯同扭到個蓋咁實!

老師開唔到蓋,我最多笑老師無力,唔會諗成係蓄意唔開無愛心或要記足兩年的黑暗悲慘經歷。

希望樓主早日解開心結,放低怨念!開開心心就好

bettyay 發表於 20-8-5 07:42
網友只是分享開唔到蓋的可能!老師開唔到孩子的自備飯壺應該任何學校都試過發生,咁老師(大人)都開唔掂咁 ...
問題的關鍵是大人(老師)都未曾嘗試就……

有家長講出事實,一堆“護旗手”使盡各種方法試圖替大人(老師)解説。這才是最悲哀的地方!

medicine 發表於 20-8-5 07:52

有家長講出事實,一堆“護旗手”使盡各種方法試圖替大人(老師 ...

「事實」只有家長一方說出,事實係唔肯開同開唔到都無任何支持!你又點知係咪老師已經有九次經驗都開唔到,再見第十次,梗係知結果,然後先直接請孩子去校務處?
我兩個孩子就真係未見過遇過蓄意唔開蓋的老師,都係分享下啫,你要話護我都無計

主力我哋唔係護校,反而係擔心樓主,希望不要太諗埋一邊!凡事有兩面,甚至多面睇

bettyay 發表於 20-8-5 08:07
「事實」只有家長一方說出,事實係唔肯開同開唔到都無任何支持!你又點知係咪老師已經有九次經驗都開唔到 ...
如果正如你所講, 老師開過9次都開唔到, 次次都搵校工幫手就開到, 咁個老師係咪可以問下校工用咩方法去開, 之後個老師就可以開到. 而唔係次次搵校工幫手?

Ryan_baba 發表於 20-8-5 08:18
如果正如你所講, 老師開過9次都開唔到, 次次都搵校工幫手就開到, 咁個老師係咪可以問下校工用咩方法去開,  ...

Um....好問題!老師有冇問真係唔知,但老師越多職能係越好嘅!老師有埋開蓋功能講笑啫
尼個問題我有問過孩子,工友姨姨如何開!阿女見都係出力扭,或者加條毛巾咁

PS九次係我假設比喻!

Ryan_baba 發表於 20-8-5 08:18
如果正如你所講, 老師開過9次都開唔到, 次次都搵校工幫手就開到, 咁個老師係咪可以問下校工用咩方法去開,  ...
nop, 大部分人來說,既然自知開唔到就當然搵專業人士,就好似教唔到搵補習,汽車、冷氣壞左搵Cfu 修理一樣,唔通自己去學咩?

00806143 發表於 20-8-4 20:57

話時話,咁in 新校時你有冇問清楚校長對於類似情況點處理呢?just curious

MrBeast 發表於 20-8-5 08:32
nop, 大部分人來說,既然自知開唔到就當然搵專業人士,就好似教唔到搵補習,汽車、冷氣壞左搵Cfu 修理一樣 ...
原來開個蓋都需要咁專業, 明白晒

Ryan_baba 發表於 20-8-5 08:36
原來開個蓋都需要咁專業, 明白晒
你真是明就得
其實你有冇試過開?我有,我真是有,and 有d連我自己都開唔到。at the end of the day, 學校不是不幫學生開,只是不提供即時服務,會不會波lay 心左少少

bettyay 發表於 20-8-5 08:25
Um....好問題!老師有冇問真係唔知,但老師越多職能係越好嘅!老師有埋開蓋功能講笑啫
尼個問題我 ...
樓主係講老師冇嘗試過就轉介左比校工處理, 之後你就提出一個假設比喻, 係咪想喑示D乜?

Ryan_baba 發表於 20-8-5 08:47
樓主係講老師冇嘗試過就轉介左比校工處理, 之後你就提出一個假設比喻, 係咪想喑示D乜?
...
可以暗示啲乜

medicine 發表於 20-8-5 07:52

有家長講出事實,一堆“護旗手”使盡各種方法試圖替大人(老師 ...

其實問題關鍵在於所謂「事實」。學校無法在EK澄清,我哋只睇到「事實」的一半。樓主每次只講少少,原來越講越多要求。究竟佢總共向學校提出幾多要求真係樓主自己先知。真係勿跟車太貼。最近在EK 學識一句說話,真是有點感慨。
「造謠靠張咀,辟謠跑斷腿」

MrBeast 發表於 20-8-5 08:41
你真是明就得
其實你有冇試過開?我有,我真是有,and 有d連我自己都開唔到。at the end of the d ...
之前其他網友都講, 如果老師試過, 但唔成功, 再搵其他人幫手係好正常, 而家

問題係個老師完全冇試過就轉介出去

MrBeast 發表於 20-8-5 08:36
話時話,咁in 新校時你有冇問清楚校長對於類似情況點處理呢?just curious

咁短時間問唔問到900幾個問題~~~

自己試過唔得叫搵別人幫手,和,自己未試過就叫搵別人幫手,令人感覺好唔同~~~

Ryan_baba 發表於 20-8-5 08:51
之前其他網友都講, 如果老師試過, 但唔成功, 再搵其他人幫手係好正常, 而家問題係個老師完全冇試過就轉介出 ...

問題係老師其實有冇開過只有樓主個小朋友先知。

mcl203 發表於 20-8-5 08:53
咁短時間問唔問到900幾個問題~~~

自己試過唔得叫搵別人幫手,和,自己未試過就叫搵別人幫手, ...
我以為會是900條之中的top 5咋