用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷
樓主: 00806143
go

KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷   [複製鏈接]

Poyau 發表於 20-8-24 16:44
按定[唔]按 做得到先好按?
甘似乜……
借定唔借……

感謝樓主分享!!!

anakin1223 發表於 20-9-23 16:32
感謝樓主分享!!!

回覆樓主:

感謝樓主分享

00806143 發表於 20-8-4 16:10

斷腳坐輪椅點解都要逼個仔仔返學校,小一、二有咩咁緊張不能脫課?有冇想過其他方案,例如家中自學,叫工人回校取功課和老師改正作業...
等隻腳好了可以行才回學校,何必有咩閃傷害了個小朋友

果然,到小學收人時候,就係呢個po浮返上嚟之時。

MrBeast    發表於 20-12-5 08:46

回覆樓主:

ucw 發表於 20-12-4 23:17
果然,到小學收人時候,就係呢個po浮返上嚟之時。

又黎

黃大力 發表於 20-12-4 21:20
斷腳坐輪椅點解都要逼個仔仔返學校,小一、二有咩咁緊張不能脫課?有冇想過其他方案,例如家中自學,叫工人 ...

點解坐輪椅唔可以返學?有啲小朋友有病行動唔方便都會喺主流學校返學,小學概覽內,不是有列明每所學校有的無障礙設施嗎?你唔知即使小朋友要留院一段時間返唔到學,都會有醫院學校俾小朋友繼續學習?

我其實覺得好怪,校工喺學校見到小朋友跌倒,係咪唔好扶起佢?大佬,跌落地要彎腰扶個細路咁危險,閃到腰工傷唔包

唔係覺得KTS對或錯,間間學校處理手法都唔同,不過學校如果處事有人情味啲,對小朋友也是一個好榜樣。

As i am a "professional" snowboarder/skier, I know how injury feels. It hurts!! and need a couple of months to half a year for recovery.

IMO. the school should be able to have better arrangements for toilet and better communication with the poor parents instead of being so cruel.

As it said "沒有商量餘地", I suggest the school to apologize and promise to improve the handling and communication of similar matters. Otherwise, its negative impression will be reinforced from time to time.

feifei_baby 發表於 20-12-5 01:09
點解坐輪椅唔可以返學?有啲小朋友有病行動唔方便都會喺主流學校返學,小學概覽內,不是有列明每所學校有 ...

咁言下之意,小朋友一、二年班跌斷腳坐輪椅,仍然要必須強行返學,你大人跌斷腳坐輪椅,你老闆有冇逼你坐輪椅返工,道理就係「公司樓下有無障礙設施,你快D返來處理你行街見客工作。」

唔係話間小學啱,冇人情味固然唔妥,但同時係問個父母本身有冇責任先,小一咁細玩乜嘢玩到斷腳冇安全防護,之後又逼個仔坐輪椅返學,又因為學校唔配合就唱通街先,自己就一D責任都冇?

黃大力 發表於 20-12-5 03:54
咁言下之意,小朋友一、二年班跌斷腳坐輪椅,仍然要必須強行返學,你大人跌斷腳坐輪椅,你老闆有冇逼你坐 ...
不如解說下滑雪除咗租用嗰啲equipment 之外可以有咩防護。 意外就係意外,唔明點解滑雪受傷係父母責任?

hknz 發表於 20-12-5 01:57
As i am a "professional" snowboarder/skier, I know how injury feels. It hurts!! and need a couple of ...

as an amateur holiday skier, i have seen many reckless kids w parents posting as cameraman on ski slopes.

如有雷同實屬慘劇

https://youtu.be/2LuzzjZcBIU?t=427

yiqiyihui 發表於 20-12-5 08:14
不如解說下滑雪除咗租用嗰啲equipment 之外可以有咩防護。 意外就係意外,唔明點解滑雪受傷係父母責任?  ...
我帶我小朋友去滑雪,一早講明係dangerous sports, 上山前必須識停和轉灣,不過父母好多時忙out source 哂比教練

黃大力 發表於 20-12-5 03:54
咁言下之意,小朋友一、二年班跌斷腳坐輪椅,仍然要必須強行返學,你大人跌斷腳坐輪椅,你老闆有冇逼你坐 ...

強行不強行,不是你同我講的,唔係應該醫生決定?醫生覺得要請兩個月假,就會寫兩個月假紙啦⋯⋯ 我都有見過小女同學跌斷手照返學,使唔使告佢父母虐兒?你好似陪埋個小朋友滑雪,知道係父母冇睇緊咁

feifei_baby 發表於 20-12-5 10:00
強行不強行,不是你同我講的,唔係應該醫生決定?醫生覺得要請兩個月假,就會寫兩個月假紙啦⋯⋯ 我都有見 ...

正常一、二年班小學生斷腳又輪椅都在家休息下啦,又唔係要考呈班試,做乜事要急住返呢?

講到滑雪,一年班可以搞到斷腳咁誇張,我諗你都唔會咁樣卦

MrBeast 發表於 20-12-5 08:41
我帶我小朋友去滑雪,一早講明係dangerous sports, 上山前必須識停和轉灣,不過父母好多時忙out source 哂 ...

正常小朋友一年班咁細,滑雪都係山腳跟住教練短缐試滑又玩下雪兜,小朋友咁矮重心低,好難搞到斷腳,通常幾年旅行玩熟咗才請教練一對一跟上山,但都係之字型落山好慢,等好耐才一轉,而且未學滑先學跌,子女去玩過都知好安全。

如果冇技術就父母直接帶上山,又斷曬腳咁,咁個父母好搏啦

yiqiyihui 發表於 20-12-5 08:14
不如解說下滑雪除咗租用嗰啲equipment 之外可以有咩防護。 意外就係意外,唔明點解滑雪受傷係父母責任?  ...

最簡單就係山腳跟一班小朋友滑雪班玩到熟,再有教練一對一跟上山,小朋友上得嘅雪道通常好安全,隨時瞓落軟雪地阻止跌傷,唔好去玩硬雪地和人造雪地,做父母點會冇全套評估和保護,單靠equipment就自己去飲咖啡

‹ 上一主題|下一主題