用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷
樓主: 00806143
go

KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷  

kudon 發表於 20-8-5 17:39
都係架,ek只是一個平台分享多d資訊,可以俾未來用家/報學校時多個參考,而且我哋以第三身分去睇,唔應該一 ...

刨EK post 多年,真係無乜見過有學校,老師會係EK澄清任何有關學校的投訴. 呢個post 見好多「第三者」路過,就一口咬定樓主所言100%真實,千錯萬錯都係學校嘅錯,十分耐人尋味!

kudon 發表於 20-8-5 17:39
都係架,ek只是一個平台分享多d資訊,可以俾未來用家/報學校時多個參考,而且我哋以第三身分去睇,唔應該一 ...
越俎庖,護旗手的角色扮演

QQali 發表於 20-8-5 15:07
佢話人護旗手,就知佢咩人有佢講無你講...

從來都無話樓主唔啱,佢絕對有權上網控訴,只係就樓主描述嘅事件,講出有可能發生嘅唔同睇法,同埋學校已經有人手(連在讀學生都知道)係發生咁嘅事情時平時會點處理,咁都俾人話係護旗保安真係無嘢講......

P.S. 老老實實,好公道咁都有講過吓學校唔好嘅地方,建議話人護旗手嘅上微博睇下真正嘅護旗手會唔會話支旗有唔好嘅地方?

medicine 發表於 20-8-5 17:59
越俎代庖,護旗手的角色扮演

那麼「插旗手」又由何人扮演?

gigayan 發表於 20-8-5 17:59
從來都無話樓主唔啱,佢絕對有權上網控訴,只係就樓主描述嘅事件,講出有可能發生嘅唔同睇法,同埋學校已 ...
其實我真係唔識咩叫護旗手,只不過依家體會到“追殺手”

creambun 發表於 20-8-5 18:03
那麼「插旗手」又由何人扮演?

唔係有勢力人士,或関連人士,咁容易有位俾佢插旗,我估~~~

creambun 發表於 20-8-5 17:57
刨EK post 多年,真係無乜見過有學校,老師會係EK澄清任何有關學校的投訴. 呢個post 見好多「第三者」路過 ...

其實係同情樓主遭遇,成件事來龍去脈,真係要問返學校先知。

gigayan 發表於 20-8-5 17:59
從來都無話樓主唔啱,佢絕對有權上網控訴,只係就樓主描述嘅事件,講出有可能發生嘅唔同睇法,同埋學校已 ...

總知你係同KTS有關的!講乜都死!話知你係咪道理。
認同樓主「感覺」的,就即時好似議員獲票咁,有「禮貌的謝票」

flones5 發表於 20-8-5 12:36
其實校工的職責,真的不包括幫學生去厠所
學校吳揾校工做,考慮了行政的角度 :
例如學校校工人手本來都吳 ...

學校其中一個考慮係勞工保險問題,如果校工喺校務工作以外發生意外(幫手推輪椅一定唔係),保險係唔會賠償,學校要揹哂上身。如果呢個原因,校工對醫生講摟親條腰返唔到工要賠工傷,條數十分襟計。

而且喺呢段時間,如果學校搵人幫手,而嗰位學生又喺去廁所過程中發生任何意外又點向該位家長交代?

所以學校俾家傭或家屬親自照顧係非常關顧及合理嘅做法。

Soundervolt 發表於 20-8-5 19:06

學校其中一個考慮係勞工保險問題,如果校工喺校務工作以 ...

呢個論點我係上集一開始有提過,有網友話「邊有咁易整親,唔好為學校搵藉口」、「只係推一推舉手之勞要唔要講到咁嚴重」...... 樓主都話,咁學校可以事前叫佢簽個「免責聲明」唔需要學校負責......

gigayan 發表於 20-8-5 19:33
呢個論點我係上集一開始有提過,有網友話「邊有咁易整親,唔好為學校搵藉口」、「只係推一推舉手之勞要唔 ...

呢尐人一定係未做過生意、未做過雇主,未deal with過工傷賠償,意外係唔需要真正發生,只要當事人話「摟親」條腰好痛(「痛」係唔可以驗出嚟)就可以claim勞保。簽任何免責聲明係冇用,保單同法律大過任何私底下嘅簽紙。而且意外意思係意料之外,大家又點知意外幾時發生?

Soundervolt 發表於 20-8-5 19:06

學校其中一個考慮係勞工保險問題,如果校工喺校務工作以 ...
我哋之前講過啦!不過好多網友回應話係「舉手之勞」之嘛!唔幫就唔啱,什麼原因幫唔到都唔係理由

martindu 發表於 20-8-5 19:38
世上沒有絕對的溫暖、沒有絕對的冷漠、其實、適當的體驗一下人情冷暖可能不是壞事、受不得委屈就做不了事、 ...
兩年都冷卻不了的衝動

gigayan 發表於 20-8-5 19:33
呢個論點我係上集一開始有提過,有網友話「邊有咁易整親,唔好為學校搵藉口」、「只係推一推舉手之勞要唔 ...

假設簽免責聲明可以對佢位寶貝免責(其實係唔可以),但校工又係唔係呢位家長負責呢,有事發生呢位家長又會唔會揹曬哂所有賠償上身?

Soundervolt 發表於 20-8-5 19:43

呢尐人一定係未做過生意、未做過雇主,未deal with過工 ...

或者係因為「我來自KTS」,講乜嘢都係為咗「幫學校」,只係懂得「護旗」卦.......(無奈ing)

Soundervolt 發表於 20-8-5 19:43

呢尐人一定係未做過生意、未做過雇主,未deal with過工 ...

之前的留言還是刪除比較好!

bettyay 發表於 20-8-5 19:53
其實唔係想爆人私隱!不過你咁講!聽聞過樓主係誇國公司top management,公司性質係做保險理財的,但我唔知 ...

其實樓主所講嘅「黑暗悲慘經歷」,都已經睇得出習慣咗太陽圍住地球轉嘅人,冇辦法....