用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷
樓主: 00806143
go

KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷  

kudon 發表於 20-8-5 15:07
開飯盒蓋其實令我諗起亞囝細個嘅事:

試過亞囝有幾次扭唔開汽水蓋就搵我幫手,有一次我都真係扭唔開要用其 ...

這是符合人性及合情合理,也是小朋友嘅好榜樣

BBCOW2009 發表於 20-8-5 13:46
我也覺得KTS有些不近人情,雖然俗些講句學校幫忙,「做是人情,不做是道理」。但作為學校,學生有困難不是 ...

能夠令到學校連舉手之勞都唔想去做,小小事都煞有介事去應對,背後必定有不少原因。

我唔會聽一面之詞。

利伸: 當年有報依間,但另有offer, 缺席三面

回覆 skleung001234 的帖子

每個人的尺長短不同,不要各執一詞了。

件事講咗咁耐, KTS連一則通告都無出過?

話說過去多年, 只要有D資料唔係咁全面而對某些學校(唔係指單一/個別學校)既指控, 出咗唔夠一個月通常EK就會話收到學校通知, 話某帖內容不盡不實, 要求屏蔽.

年年都有少許帖係咁樣"被消失"既, 不過似乎今次EK仲未收到喎!

睇嚟, 遲吓要立條"校安法"先得啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-5 16:13

話說過去多年, 只要有D資料唔係咁全面而對某些學校(唔係指單一/個 ...

咁大家快啲睇喇,真相永難保存,"被消失"咁黑暗? 但歷史永存人心。

呢個帖個標題仲以為有乜嘢好大悲情內幕...

原來係好少事啫、只係客戶服務投訴

MrBeast    發表於 20-8-5 17:24

學校決定做唔做一件事需要考慮的,往往比家長單純的期望會多好多...... 上面都有版友提出過,但好多家長係唔會明白學校的難處

daijuju 發表於 20-8-5 13:41
小小意見
既然學校方向不是這樣
可能網站改改好啲
就是嘛!如果換著是第二間以嚴格作招徠嘅學校,我一定會「哦,樓主你入得就預左啦..」

但呢間係KTS呀!KTS嘅口啤不是三私中老師最有愛心,最關心學生嘅學校嘅咩?!原來係咁架...仲有啲用家家長嘅留言...真係令人咋舌...

bluestar3000    發表於 20-8-5 16:49

noverzero 發表於 20-8-5 11:34
”護校” ”保安”就係講道理
互相吹噓就係中肯
都係尼句講得秒:原來真係只需要一種聲音

kimlam953 發表於 20-8-5 16:43
就是嘛!如果換著是第二間以嚴格作招徠嘅學校,我一定會「哦,樓主你入得就預左啦..」

但呢間係KTS呀!KTS ...
正如前面有絕妙回復:原來真係只需要一種聲音。當有其他聲音時……睇尼個post就會明

hkpapa852 發表於 20-8-5 16:13

話說過去多年, 只要有D資料唔係咁全面而對某些學校(唔係指單一/個 ...
又俾你睇透

kudon 發表於 20-8-5 15:07
開飯盒蓋其實令我諗起亞囝細個嘅事:

試過亞囝有幾次扭唔開汽水蓋就搵我幫手,有一次我都真係扭唔開要用其 ...
「$⋯」的含義是look at the big picture.
我也曾經做過kg p1 家長,我明一些家長會重視呢d野,網路世界,無胃太認真。in general,若有小學offer 又15 16,我會建議找身邊用家家長(kg c 兄C姐)問他們對學校的看法,不要只靠ek。

香港有冇邊間官津直私學校會開宗名義話自己"唔係關愛學校"?
目標/理想同現實, 永遠都有落差既

學校網頁上既文字, 其實咪就真係"純文字"咁簡單囉!

Don't think too much!

kikitea    發表於 20-8-5 17:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我之前也以為是。不過樓上也有用家反映KTS其實是傳統、重規矩的學校。所以大家入讀時不要有不切實際的期望。 選擇適合孩子的學校,學校和家長也happy。

hkpapa852 發表於 20-8-5 17:24
香港有冇邊間官津直私學校會開宗名義話自己"唔係關愛學校"?
目標/理想同現實, 永遠都有落差既

只怪我太天真,以為EK嘅有用家唱好無用家唱衰,就是學校好。今個post,明白了

MrBeast 發表於 20-8-5 17:18
「$⋯」的含義是look at the big picture.
我也曾經做過kg p1 家長,我明一些家長會重視呢d野,網路世界, ...
都係架,ek只是一個平台分享多d資訊,可以俾未來用家/報學校時多個參考,而且我哋以第三身分去睇,唔應該一刀切話邊個啱邊個錯,我反而好希望嗰位老師,或者主任校長見到呢則 post, 快快回應,而唔係由在讀的家長回應,因為佢哋都是第三者身分去睇呢件事。
如人飲水,冷暖自知。

daijuju 發表於 20-8-5 17:29
我之前也以為是。不過樓上也有用家反映KTS其實是傳統、重規矩的學校。所以大家入讀時不要有不切實際的期望 ...

即係happy school都係要視乎家長們happy與否~~~