用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷
樓主: 00806143
go

KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 20-8-5 12:52
你唔使咁得戚住,大多數人都只係同情緊你,暫時仲未有人能夠準確咁去講出你係有咩道理可言~ ...

突然諗起一句:可憐之人必有可恨

ar_mak 發表於 20-8-5 12:52
你唔使咁得戚住,大多數人都只係同情緊你,暫時仲未有人能夠準確咁去講出你係有咩道理可言~ ...

何來得戚之有?說句謝謝,只是禮貌。

ar_mak 發表於 20-8-5 13:06
我只係想你比個反應我姐,咁小事你都做唔到?

PS:唔該搵個高級D既網友出黎回覆~

好啦,咁回下啦~

我識嘅稅局好有愛心,只係唔係佢哋負責,佢哋唔可以幫你開飯蓋,亦唔可以話你知廁所係邊到~

B.B.BaBa 發表於 20-8-5 12:47
非常認同 "因為佢係辦教育,唔係服務性行業" 呢一句......

只是同时间,老师应该以身作则。
如果大家认同,小朋友应该学习‘非以役人,乃役于人“的话,如果老师这头讲完道理,另转面就话,开饭盒这种事,我不干。要推你上厕所?我不干,校工也不干。但同学仔,记住要”非以役人,乃役于人“啊!。。。同学仔会点样想呢?

noverzero    發表於 20-8-6 10:30

ar_mak 發表於 20-8-5 13:15
咁我講咁多野又唔見你多謝我一句~

根本你就係只選擇自己友去多謝,而唔係有禮貌!
你好似在拆她的台,仲要多谢你?太贪心了吧

ar_mak 發表於 20-8-5 12:19
1)我斬你一刀,你又斬番我一刀,從個傷勢既判斷就可以判案。
你真的高人再世,我看中國通史,七國咁亂時其中一國就是以射箭來決定

ar_mak 發表於 20-8-5 12:54
OKOK,咁我而家同你講,我交好多稅,咁呢個得未?
未,之後係話你人工都係我比

回覆樓主:

近日有舊家長跟我說:有冇聽見KTS在討論區被評擊呢? 心想:「誰這大膽子說KTS壞話」。在好奇心的驅使下走來看看。 我兒子也已離校幾年,看見版主所言, 我也心血來潮講下我對版主的回應「我之前沒有戶口,所以戶口也是新開的」。
就兩件個別事件,由於我不在現場,我不給予評價了。但我卻同意版主所言: 1. 學校官僚主義2. 學校不接納意見,亦沒有商量餘地。 至於老師有沒有愛,卻見仁見智,我的感覺是不至於沒有,但卻不會主動地感受到被愛,在學校還是跟從學校教學方針會比較好。

我也多次親耳聽說很多家長有版主類似的訴求,我自己也有類似體驗,由於升中關係,相信很多家長們不是不想說,而是敢怒不敢言,還是乖乖地讀好書吧!相信很多KTS用家,一定明白我所言。 但版主,我雖認同你有這份勇氣, 但離校不竟已經兩年了,現今才在不同版面說當年經歷,難免給人一種不好的感覺,事情也過去了, 算吧!公道自在人心,每個人的尺長短不同,不要各執一詞了。

noverzero    發表於 20-8-6 10:31
MrBeast    發表於 20-8-5 13:48

回覆樓主:

小小意見
既然學校方向不是這樣
可能網站改改好啲
免得各打算報讀的家長有誤解和這方面的期望

另外如果KTS的家長們能以更包容的態度回應樓主,其他家長對貴校的觀感一定更好
我相信KTS出來的孩子都是很優秀的

skleung001234 發表於 20-8-5 13:34
近日有舊家長跟我說:有冇聽見KTS在討論區被評擊呢? 心想:「誰這大膽子說KTS壞話」。在好奇心的驅使下走 ...

明白, 亦多謝你嘅意見,相信公道自在人心。其實我離校時已經想講,但係EK個username同password都忘記了, 用電話佢又話你個電話已經登記, 開唔番 最近見到 好多人問kts, 先至排除萬難, 開返個新account。

好喇,講左半日,不如做一個interim review, 大家(雙方)是否覺得樓主經歴黑暗和悲慘呢?

回覆樓主

我也覺得KTS有些不近人情,雖然俗些講句學校幫忙,「做是人情,不做是道理」。但作為學校,學生有困難不是應當盡力幫忙嗎?

小女讀津校,有同學肩膊受傷了,不能背重的書包。每天返學放學,學校會安排校工姨姨幫忙拿書包到校車或課室。

我本以為是很少事,舉手之勞,但現在看來,小女津校真是以學生出發。

00806143 發表於 20-8-5 13:42

明白, 亦多謝你嘅意見,相信公道自在人心。其實我離校時已 ...

版主!方丈好小氣, 你要睇路呀!

BBCOW2009 發表於 20-8-5 13:46
我也覺得KTS有些不近人情,雖然俗些講句學校幫忙,「做是人情,不做是道理」。但作為學校,學生有困難不是 ...

skleung001234 發表於 20-8-5 13:55
版主!方丈好小氣, 你要睇路呀!

gigayan 發表於 20-8-5 09:08
護咩呢?都係講道理jei..... 唔通見到唔公義嘅事都唔可以出聲?EK宜家只得一種聲音?個post彈學校嘅就唔可 ...

佢話人護旗手,就知佢咩人有佢講無你講...

開飯盒蓋其實令我諗起亞囝細個嘅事:

試過亞囝有幾次扭唔開汽水蓋就搵我幫手,有一次我都真係扭唔開要用其他嘢輔助,跟住下一次亞囝就好醒目咁拎埋工具搵我幫手扭開,當然我都是先徒手去開,唔得至用工具。

亞囝就問  "點解唔真接用工具開啫"
我就答佢  "我徒手去試,會用多幾多秒時間呢? 唔得再用工具幫手會唔會好d "

亞囝學識嘅嘢係咩? 咪就係先嘗試,唔成功就搵幫手一齊去解決問題,唔係下下第一句就"不嬲都扭唔開,咁你用工具去開囉"

再者,我唔會教小朋友  "$解決到的問題就已經不是問題"。佢要學習嘅係將心比己,己所不欲,勿施於人,唔係話佢係工人就係咁架啦

‹ 上一主題|下一主題