用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷
樓主: 00806143
go

KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷   [複製鏈接]

creambun 發表於 20-8-5 08:55
問題係老師其實有冇開過只有樓主個小朋友先知。

這個真係未想到!如果小朋友轉述少一點,多一點已經是另一個故事!沒有懷疑孩子蓄意加多減少,孩子真係會忘記!大人都會記錯lunch 同放學時間啦!
如果係咁,樓主真係枉嬲兩年了

MrBeast 發表於 20-8-5 08:41
你真是明就得
其實你有冇試過開?我有,我真是有,and 有d連我自己都開唔到。at the end of the d ...

前小學向學生家長通告就好簡單,學生若唔記得帶飯,唔使擔心,我哋一定有飯俾佢食,會預多咗嘅。世事唔係一定需要預先講明,肯做或幫可以好易判斷。

況且,大人嘅小事,對小朋友可以係好大件事,又係果句,第三者看事物可以好輕鬆,又可以無限想像~~~

Ryan_baba 發表於 20-8-5 08:51
之前其他網友都講, 如果老師試過, 但唔成功, 再搵其他人幫手係好正常, 而家問題係個老師完全冇試過就轉介出 ...
咁大家又點知老師之前冇試過而發現自己係10個中9個開唔到,當然我只是假設。又或者老師經常遇到這種情況,內部開會後共識是由校工代勞。好多細節大家(me inc)都唔知,如另一網友說:不要跟車太貼。

mcl203 發表於 20-8-5 09:01
前小學向學生家長通告就好簡單,學生若唔記得帶飯,唔使擔心,我哋一定有飯俾佢食,會預多咗嘅。世事唔係 ...

咁而家係小朋友定大人覺得好小事,或者係大人定小朋友諗成黑喑悲慘經歷

medicine 發表於 20-8-5 03:23
見到相當厲害的護旗手。當睇唔到好過啦。
PS:細路細個,唔夠力開,但未必大人(老師)開唔到咯。都未試過 ...

護咩呢?都係講道理jei..... 唔通見到唔公義嘅事都唔可以出聲?EK宜家只得一種聲音?個post彈學校嘅就唔可以出post講道理?咁太霸道啦!

呢個問題係我讀咗6年細路一睇到就立即反應出嚟「開唔到飯盒係搵校務處校工開㗎喎,啜實咗有時老師都開唔到㗎喎!」

我唔止講間學校嘅好,都有講佢唔好嘅地方,做人公道D好。

bettyay 發表於 20-8-5 09:06
咁而家係小朋友定大人覺得好小事,或者係大人定小朋友諗成黑喑悲慘經歷 ...

可能我哋甚少關心自己小朋友,又唔覺佢會提啲小事喎。佢提親嘅都係佢覺得可以分享嘅,又或佢認為嘅大事~~~

MrBeast 發表於 20-8-5 09:03
咁大家又點知老師之前冇試過而發現自己係10個中9個開唔到,當然我只是假設。又或者老師經常遇到這種情況, ...
如果你的假設係真, 我又想睇下個9個有幾難開

mcl203 發表於 20-8-5 09:01
前小學向學生家長通告就好簡單,學生若唔記得帶飯,唔使擔心,我哋一定有飯俾佢食,會預多咗嘅。世事唔係 ...
我係另一po 都提過,我或小朋友也曾遇過「有冇搞錯」的事情,我會和小朋友從不同角度一起討論,若果事事都-ve, 只會另自己唔開心。

MrBeast 發表於 20-8-5 09:11
我係另一po 都提過,我或小朋友也曾遇過「有冇搞錯」的事情,我會和小朋友從不同角度一起討論,若果事事都- ...

你都算係當事人嘛,案件重組都有啲揸拿,起碼可以憑已知細節去評論~~~

mcl203 發表於 20-8-5 09:09
可能我哋甚少關心自己小朋友,又唔覺佢會提啲小事喎。佢提親嘅都係佢覺得可以分享嘅,又或佢認為嘅大事~ ...
咁認同每日人的感受反應不同!有人會對我個仔唔好!唔即時開蓋,我同佢死過

Ryan_baba 發表於 20-8-5 09:10
正所謂慈母煲左湯,兒子扭到傷
你有試過就自然會明

Ryan_baba 發表於 20-8-5 09:10

商業模式好簡單,上司可能只會問一句,呢個蓋你有無試過先~~~

medicine    發表於 20-8-5 10:23

bettyay 發表於 20-8-5 09:00
這個真係未想到!如果小朋友轉述少一點,多一點已經是另一個故事!沒有懷疑孩子蓄意加多減少,孩子真係會 ...

隔咗咁耐,大人都未必記得細節。

可能我小朋友好彩,真係未遇過「連蓋都唔肯開」嘅老師,我遇過唔記得俾飯錢阿女,老師送個飯佢食;試過阿女忙到食唔切個飯,俾飯長收咗,老師知道咗,立即唔知邊到買咗個包佢食;又遇過突然黑雨停課,要接返小朋友走,最後一班有6-7個小朋友未有人接走,老師驚佢地唔開心,專程去中學部一人買一支甜筒俾佢地食......

MrBeast 發表於 20-8-5 09:15
正所謂慈母煲左湯,兒子扭到傷
你有試過就自然會明

其實帶開飯又親手為細路入壺,多數就會明個壺有幾實~~~

mcl203 發表於 20-8-5 09:15
你都算係當事人嘛,案件重組都有啲揸拿,起碼可以憑已知細節去評論~~~
...
咁我又當事人分享一下,有次chk 數學卷,有一題小朋友唔知點解被扣分,我看完都唔知於是叫佢問老師(下次不會再錯),佢第二日返家同我講:幾個老師zi zi tsum 後就加番分比佢。

medicine    發表於 20-8-5 10:22

MrBeast 發表於 20-8-5 09:27
咁我又當事人分享一下,有次chk 數學卷,有一題小朋友唔知點解被扣分,我看完都唔知於是叫佢問老師(下次不 ...

我仲簡單啲,睇完唔係佢錯,教返佢點計,你老師嘅答案錯,一分半分由佢,呈分試都係咁話。不過,我好少理佢~~~

mcl203 發表於 20-8-5 09:32
我仲簡單啲,睇完唔係佢錯,教返佢點計,你老師嘅答案錯,一分半分由佢,呈分試都係咁話。不過,我好少理 ...

如果係老師錯,我都係話一兩分就送給老師做聖誕禮物

樓主怨氣好大,之前睇VS post 已經feel 到,而家仲突登開個post 講。
我都忍唔住有幾樣野想講,第一,樓主之前話想叫校工放學推小朋友輪椅出私家車,呢樣就一定無可能架喇,放學時間兵荒馬亂。
第二,安排校工推小朋友去廁所,一個小一小朋友,我諗幾難控制佢幾時有需要,我叫我仔忍一陣都唔得啦,樓主話每逢lunch 先推佢去,訓練都幾有素,我諗學校原意係搵個人standby 係學校,小朋友一有需要就可以幫手。
第三就係開飯盒,如果事實如樓主所講,我覺得學校一定係唔岩,但我想講樓主點解可以好似親歷其境咁,聽小朋友番黎講?會唔會好多時個飯盒都開唔到,老師幫左好多次,終於忍唔住出聲?
我諗要有人識KTS d 老師,問清楚事實先得喇🤣

Ryan_baba 發表於 20-8-5 08:51
之前其他網友都講, 如果老師試過, 但唔成功, 再搵其他人幫手係好正常, 而家問題係個老師完全冇試過就轉介出 ...
一樣諗法!算啦...之前有人cap KTS小學概覽, 見到0-4年老師3成幾,其實...係幾高下...咁高turnover都估到校內老師幾有「經驗」及學校又幾「好」咁留到人...同樣私校,對手aps真係相對老師穩定好多...

mcl203 發表於 20-8-5 08:53
咁短時間問唔問到900幾個問題~~~

自己試過唔得叫搵別人幫手,和,自己未試過就叫搵別人幫手, ...
EK啲所謂“護校”家長真係唔少。好在都依然有理性的人,明辨問題所在
‹ 上一主題|下一主題