用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷
樓主: 00806143
go

KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 20-8-5 20:01

其實樓主所講嘅「黑暗悲慘經歷」,都已經睇得出習慣咗太 ...
大家missed 左,我覺得其實係因為校長沒親自回覆而只搵個主任,所以才火上加油

咁快已經玩起底

MrBeast 發表於 20-8-5 20:07
大家missed 左,我覺得其實係因為校長沒親自回覆而只搵個主任,所以才火上加油 ...

好強的觀察力,我地似乎錯晒重點.....

利申先,我唔係KTS家長,食咗花生咁耐,想講係我唔質疑樓主遭遇的真確性,亦都同情你,但講來講去都只可以話學校唔夠人情味,唔夠人性化。其實好多比較「有名」的學校俾人感覺都係缺乏彈性丶講求規矩,所以一d都唔出奇。樓主雖然話出post 目的係想其他家長選校時要留意,但講真我又唔相信有人會因為老師唔幫忙開飯盒而唔揀,到最後咪又係成績行先。

By the way, 我記得樓主提過轉校去了同區的國際學校,咁其實你轉校的原因係因為學制,無論KTS幾有愛心幾關愛你都會轉啦,如果你係轉去其他直私丶官津,我就堅信你係因為黑暗丶悲慘經歷喇。

我想講吓一個經歷。
話說九小訂飯飯盒default飯少以免小朋友食唔晒倒飯,但唔夠食可以去指定地方添飯。
我小朋友上學年開學無耐,日日返屋企要食好多下午茶。咁我問佢,你午餐食唔飽。佢就答「係」,我問佢唔添飯,佢話「唔比」。
做家長,登時火都嚟。正想打電郵比校長班主任投訴。
點知亞細冷冷地答,「圖書館前有得添飯。」
而我亦找一兩名相熟家長同佢小朋友verify, 最後知道學校有飯添,係自己小朋友唔敢去添飯。
故事講完。

結論:大膽假設,小心求證。第一身可能有盲點。

多謝閱讀

kudon 發表於 20-8-5 20:11
咁快已經起咗樓主底

佢係EK講得邊年入學,邊年轉校,去咗邊間!應該亦唔怕俾人知。同級已經有人講過係邊個!不過我唔識!之前亦未聽過有關情況!即使早已聽聞真身如何,都唔會隨批判或懷疑其說話真假,一路都係叫佢諗下事情的可能性,放低一切,現在開開心心就好
點知就變護旗手啦

Soundervolt 發表於 20-8-5 19:06

學校其中一個考慮係勞工保險問題,如果校工喺校務工作以 ...

我覺得都係睇返張保單先可以理解,或者,問返投保嘅保險公司包唔包。~~~

回覆樓主:

囡話班裏試過有同學開唔到飯盒
都係老師幫手開嘅
可能開唔到先要搵校工幫手

ar_mak 發表於 20-8-5 20:32
我就認為保單係會包。保單根本冇可能水蛇春咁長去仔細去寫明咩野應該包,咩野唔應該包。咁如果班友仔打波, ...

係網友認為未必包,唔係我~~~

我直覺,若執行學校指令,連呢啲咁基本日常可能面對到嘅工作,都唔包而拒絕執行,可能,只會係出自員工嘅認為~~~

當認為自己唔應該去做,一定可以搵到若干個理由去說服自己是對的~~~

ar_mak 發表於 20-8-5 20:32
我就認為保單係會包。保單根本冇可能水蛇春咁長去仔細去寫明咩野應該包,咩野唔應該包。咁如果班友仔打波, ...

喺學校範圍食波餅暈低一定包,因為校工喺工作範圍正在上班,只要校工本身唔係做緊一尐學校要求嘅校務以外工作引至受傷。照顧傷健學生已經唔係份內校務。

你個比喻就好似公司火燭燒傷雇員,保單亦包括雇員嘅意外賠償。

ar_mak 發表於 20-8-5 20:45
如果唔係賭身家,細細地玩下,我夠膽買係有得賠架~

係咪引用錯我?~~~

bettyay 發表於 20-8-5 20:22
佢係EK講得邊年入學,邊年轉校,去咗邊間!應該亦唔怕俾人知。同級已經有人講過係邊個!不過我唔識!之前 ...
知道邊位家長不是什麼問題,不過深入講人哋做邊行就不是太好,外間對貴校家長真是會有負面感覺的,希望你明白我講咩
隔離post有一群 kts家長為校發聲,真心我好欣賞該位樓主行為,沒有騎劫呢個 post嘅樓主

另外,樓主兩年後都要出post去講學校,或者確是他心中的刺,如果我哋多d正能量祝福他們,或者可令他釋懷呢!

bluestar3000    發表於 20-8-5 21:17

kudon 發表於 20-8-5 20:51
知道邊位家長不是什麼問題,不過深入講人哋做邊行就不是太好,外間對貴校家長真是會有負面感覺的,希望你明 ...

其實講得出呢件事,學校都知道我係邊個啦?該年度嘅家長都知道我係邊個啦?

ar_mak 發表於 20-8-5 20:57
拿,我就係講緊,在工作時間內,在校園受傷。

根本正常既情況,有個學生係廁所門口徘徊,就係幫佢推果一級 ...

「有個學生係廁所門口徘徊,就係幫佢推果一級仔,實幫啦!講咁多耶穌把鬼咩~點知就係果一下,傷左條腰,保險咪賠囉~!」

呢個情況勞工保險唔會賠。

ar_mak 發表於 20-8-5 20:57
拿,我就係講緊,在工作時間內,在校園受傷。

根本正常既情況,有個學生係廁所門口徘徊,就係幫佢推果一級 ...

保險唔係儍嘅,你話傷就傷就要賠,佢哋自然對懷疑個案就自然有機制應對,呢啲手法佢哋見慣啦。除咗濕濕碎嘅當睇唔到。

仲有,承保範圍亦未必係指一定要係校內範圍。

學校管理層,我估,審視學校運作風險,似乎應該係職責嘅範圍~~~

‹ 上一主題|下一主題