用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 本地升大学,會考虑讀國際学校嗎?
go

[其他] 本地升大学,會考虑讀國際学校嗎?

小朋友今年5年级,考到國際学校,現在不知道讀吾讀好,因为之后都唸住係香港升讀大学。

oceanpark168 發表於 20-8-4 08:31
小朋友今年5年级,考到國際学校,現在不知道讀吾讀好,因为之后都唸住係香港升讀大学。 ...

都有好多IS學生而家讀本地大學。現今我對IS學校最唔滿意嘅地方係,好多唔了解唔認同IS教學方式嘅家庭都讀IS

deco99 發表於 20-8-4 08:38
都有好多IS學生而家讀本地大學。現今我對IS學校最唔滿意嘅地方係,好多唔了解唔認同IS教學方式嘅家庭都讀I ...

(只是回應deco 不是話樓主)
冇辦法種種原因香港現在expats少了,
低年班的確多了很多local家庭亦容易入了
Local 唔緊要但心態繼續local又不了解IS
入讀原因只是「唔想入local 所以入IS」
一入學就最關心邊度補phonics/writing/grammar/英數/當然中文冇得講
我好多現在即將初入IS的朋友都問我,我說我女只補中文,他們總是覺得很冇安全感,彷彿番到學校是教不到東西的所有野都要spoonfeed多次。
不過經過今次停課很多家長包括我就會清楚學校有教很多東西的,不過平時上課做了所以唔覺。

小朋友今年5年级,考到國際学校,現在不知道讀吾讀好,因为之后都唸住係香港升讀大学。 ...

其實最初為甚麼會報IS?試吓得唔得?
暫時有些IS都多人在香港讀大學,我見有些都一半人留港
不過將來non jupas收生程況如何就冇人知最好兩手準備

純粹從成本效益出發,以讀本地大學為目標,確係讀本地學校,考Dse,最平最簡單和直接。Dse的參考書、past papers、精讀、補習成行成市。

從栽培小朋友的角度,我唔會揀本地學校,除非錢係問題,咁就和現實妥協。經歷社會運動之後,更加覺得唔對路。

964000 發表於 20-8-4 09:28
其實最初為甚麼會報IS?試吓得唔得?
暫時有些IS都多人在香港讀大學,我見有些都一半人留港
不過將來non j ...

同意,在香港選非本地課程必須兩手準備,今天連一幅外國地標相片也容不下,non jupas 收生會怎變,好難估

回覆樓主:

我地揀IS因為佢嘅教學模式、鼓勵小朋友探索、思考、創作。

同時我地亦唔喜歡本地課程只有標準答案嘅一套,淨係見到local school 小朋友俾人圈「錯」字做改正我已經睇到眼都突埋,難道個個手字都要寫到同書印一樣?完全浪費時間。

所以唔理佢大學喺邊度讀,只要經濟許可我地都會揀IS呢條路,因為我唔希望我小朋友只係以入大學做人生終極目標。如果只為入大學嘅門票,讀local算了。

不過入IS最好家長本身認同IS教學模式,如果唔係又要嘥錢嘥時間去補習、去谷小朋友,咁有咩謂。

964000 發表於 20-8-4 09:22

(只是回應deco 不是話樓主)
不能同意更多...好多家長等小朋友讀到 K2最後學期發現未能入讀心儀 LS ... 就會開始上黎問報邊間 IS可以即刻緊接學年入讀 Y1...先至發覺原來太遲....
根本 IS 同 LS 就係兩種唔同產品....唔能夠互相取代...要取捨要決定係要 K2 前就決定...唔係到入唔到心儀 LS 就退而求其次報 IS ... 咁樣只會兩頭唔到岸...

試想像一下子女中學揀文科理科時....明明唔鍾意理科....但因為讀理科大學又可以讀醫科...又可以讀法律...但文科就只能揀法律...結果走去揀理科...到頭來就係成績唔夠好...醫科又讀唔到...法律又讀唔到

當然...如果小朋友已經試讀過 LS/IS ...發覺唔適合...中途再諗轉反而無問題...因為都叫嘗試過....有 d 決定係要當機立斷...諗住留晒所有後路到時慢慢揀結果就係無得揀   

gavroche915 發表於 20-8-4 11:00
不能同意更多...好多家長等小朋友讀到 K2最後學期發現未能入讀心儀 LS ... 就會開始上黎問報邊間 IS可以即 ...

呢D搵IS做直私backup的最無厘頭, 仲要入左IS Y1之後又走去小一大抽獎,抽中間名校便上來問人IS vs 名校,主要考慮係因為唔洗錢而唔係教學理念。
其實不如一早留返個IS位比真正欣賞和想入IS的人吧。

國際學校裏,也有選擇留港升大學的,無問題。
不過要有心理準備,屆時孩子要求去外國的話,家長貯夠銀両未?

Jane1983 發表於 20-8-4 09:55
純粹從成本效益出發,以讀本地大學為目標,確係讀本地學校,考Dse,最平最簡單和直接。Dse的參考書、past p ...

我是同一想法。可是,我加入IS數年仍未有安全感,沒有補習,以無眼睇的心態,當放洋海外一樣。希望他們為自己爭取更多升學機會。

CHP 發表於 20-8-4 14:23
我是同一想法。可是,我加入IS數年仍未有安全感,沒有補習,以無眼睇的心態,當放洋海外一樣。希望他們為 ...

係香港讀國際,當佢放洋海外唔喪push狂補,留仔女係身邊,在性格感情上落力培養,其實係好策略。

回覆 CHP 的帖子

我鍾意哩個比喻, 非常好!  

應該都有不少會留港,不過認同樓上JM所講,如果到時候你小朋友想出國留學,又有冇心理準備要預一筆錢呢?
呢樣我都會係選擇學校時考慮在內
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

我是同一想法。可是,我加入IS數年仍未有安全感,沒有補習,以無眼睇的心態,當放洋海外一樣。希望他們為 ...

你小朋友幾大?
其實唔係冇眼睇係冇「分」睇啫
你平時多D啟發佢
佢做咩都多D鼓勵佢
佢就會喜歡學習和有自信
同佢傾下看下書就知佢識唔少野
佢有時間就會寫信寫poem比你你就知佢識寫野
另外例如British curriculum係會list晒數學每年要學甚麼你可以參考下
達到標就不用太緊張

點解會咁樣講?好負面喎。小學階段係着重性格培訓。

gfkwong 發表於 20-8-4 19:03
點解會咁樣講?好負面喎。小學階段係着重性格培訓。
一般小學都比較輕鬆,著重性格及社交,打好語文能力基礎。IS上到中學先見真章,唔係補習雞精班的可以比較,因為 IS小朋友比較主動,有創意,眼界比較闊,呢D 先係將來社會需要的條件。 GOOGLE 搵到嘅資料及數據,仲使乜死背,最重要係識分析及演繹。

睇下香港高官,精英,無一張猫紙照讀就全部都唔識講嘢,又講錯。外國人講嘢邊會咁呢?

Osiana 發表於 20-8-5 02:28
一般小學都比較輕鬆,著重性格及社交,打好語文能力基礎。IS上到中學先見真章,唔係補習雞精班的可以比較, ...

睇吓香港高官、精英,佢地送自己仔女去邊度讀書就知,身體最誠實。

Jane1983 發表於 20-8-5 07:34
睇吓香港高官、精英,佢地送自己仔女去邊度讀書就知,身體最誠實。

當然,焗腸都話香港教育制度好複離

回覆 Osiana 的帖子

羊潤咪玩啦!為小朋友未來,唔使錢/平好多,又好的教育制度,再難再麻煩,我都唔驚ga