用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 心散到咁,仲可以預習下年課程嗎?
樓主: Pigdripy
go

心散到咁,仲可以預習下年課程嗎? [複製鏈接]

conniecheung 發表於 20-8-25 21:19
其實我只係想 ,佢第時唔使做B3生,之前補習(一至五功課班,星期六專科英),而家停哂,學校連暑期作業都 ...

阿大唔好提,我阿細P3時都只係B2尾,只係補數,練習都無做,不過就有睇書。P4仲變埋B3⋯⋯你無見我前大半年周圍問人邊間B2尾B3頭學校好咩?我直資都幫佢搵埋喇。時勢造英雄,無端端停課網上教學,佢如魚得水,咪叮咗囉。要把握時機呀。

今次呈分,我中、英、常、音樂、視藝全部跟到足,真係好D喔!

S-Kwok 發表於 20-8-25 21:32

如果要提高成績,其實要針對性先至能發揮效用㗎喎。

係。阿大時只做重組句子同標點符號。

little_yolky 發表於 20-8-25 21:02
睇嚟我兩個都算乖了。

你都唔係善男信女啊

亞媽放工幫佢對功課和溫習,佢竟然大發脾氣!細路哥夠膽咁放肆,真係縱出來的。

回覆 ar_mak 的帖子

係ga。士丹利個仔day1同我講,返咗6個鐘學,放學要打6個鐘機先得。我諗佢講完呢句話,有排後悔

ar_mak 發表於 20-8-25 22:45
你講呢個閱讀理解,我見過有D題目真係出神入化到你根本冇可能係文章直接搵到答案。

以一年班程度為例,文 ...

咁呢啲題目 好明顯係出版社嘅錯
不過其他大部分係可以揾到嘅。

至於我,我係要我嗰仔喺文章裡面揾可以支持佢答案嘅句子,佢揾揾下,就知自己衰,衰求其

Jane1983 發表於 20-8-25 13:26
阿女唔發脾氣已經當果日贏左 ---- 點解你係屋企棟樑,又係佢亞媽,但比一個咁既下把位自己?

你要返 ...

你講得好啱。令我好慚愧。罵又試過,佢就喊同埋更反感, 更加唔鐘意做功課和溫習。試過語重深長地講,佢好似受D, 但佢都係未「叮」,都係唔多願做功課和溫習。反而我唔喺屋企,交低 d 功課或練習俾佢,話我放工前要做完,佢都做到8成。但無可能成日唔睇佢。有時都諗係咪自己太心軟,唔夠硬,所以佢唔聽我講,定係真係唔識教女。唉~

回覆 Pigdripy 的帖子

唔使慚愧啊!呢一代人錫仔女,對小朋友心軟係好正常。但大道理要搞清楚,所謂「教仔要有義方」,否則你為佢付出再多,都未必有成效,佢亦未必會感恩,加油!

ar_mak 發表於 20-8-25 22:45
你講呢個閱讀理解,我見過有D題目真係出神入化到你根本冇可能係文章直接搵到答案。

以一年班程度為例,文 ...

其實係關事既,睇你理解有幾多囉。最慘係,睇完一篇文,問你小明咩性格,選擇入面又好似有幾個都啱咁。

Jane1983 發表於 20-8-25 23:14

係ga。士丹利個仔day1同我講,返咗6個鐘學,放學要打6個鐘機先得。我諗佢講完呢句話, ...

但係我覺得自己好善良喔我本善良呀!佢哋做好自己本分,其實我係唔會發火的

佢計數可能錯,但佢同父母對弈,真係每戰必勝。
十幾二十年前,紅籌公司賴債,中國官員王x山青筋暴現話「誰家孩子誰抱」。到今日香港,變成「誰家孩子誰養....過世」。真係literally 養兒100歲呀!

回覆 little_yolky 的帖子

哈哈,key words係「做好本份」。

Pigdripy 發表於 20-8-26 02:59
你講得好啱。令我好慚愧。罵又試過,佢就喊同埋更反感, 更加唔鐘意做功課和溫習。試過語重深長地講,佢好 ...
好明白你的心情, 真係要自身經歷過先知有幾無奈。
我大個個都係成日要拉佢去做野(係physically咁拉), 監佢做功課練習=同佢鬥長命, 所有方法用盡都係咁。當然間唔鐘有日會突然好乖, 做得又快又令又準, 但呢D日子唔多。

重有寫D字, 真係慘不忍睹。細個個學寫字幾個月之嘛, 都就黎令過佢, 你話點算?

‹ 上一主題|下一主題