用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 心散到咁,仲可以預習下年課程嗎?
樓主: Pigdripy
go

心散到咁,仲可以預習下年課程嗎?

Pigdripy 發表於 20-8-6 06:05
要溫習/預習,可能真係要ftm 先做得到或者小朋友要好自律先得
自律一定係要由細訓練出嚟。唔會有小朋友天生自律的。

retriever    發表於 20-8-25 17:49

醒目開學勳章

我仔升小三,每日要求佢做幾頁練習,好似迫佢食C咁... 好淒涼!
我好怕勞氣,但見佢成pat泥咁,真係勞氣死!

conniecheung 發表於 20-8-20 00:12
我仔升小三,每日要求佢做幾頁練習,好似迫佢食C咁... 好淒涼!
我好怕勞氣,但見佢成pat泥咁,真係勞氣死 ...

好明,長時間停學,已經心力交瘁

回覆樓主:

小朋友升五年級,我感覺上家長們都開行turbo幫緊小朋友讀書,各顯神通。考試成績好嗰啲,其實學校幾時開學,對佢哋都係無什麼影響。

wongtw 發表於 20-8-4 12:59
機可以唔打,但書一定要溫,我地就機照打書照溫,唔溫書就無得打機。

溫書唔易, 特別預習. 無習慣更難!

冇返學咁耐,真係愈來愈心散。唯有放工後或睡前,攞新學期的書出黎一齊同佢睇下讀下,好過冇。雖然學校九月開始有網課,但效果始終比不上返學,唯有每晚放工再跟足D,真係好辛苦。

Liuvyn 發表於 20-8-24 16:13
冇返學咁耐,真係愈來愈心散。唯有放工後或睡前,攞新學期的書出黎一齊同佢睇下讀下,好過冇。雖然學校九月 ...

係,諗起就痛苦。夜晚放工要先對左當日功課,捉佢做改正,再抽時間預習。阿女唔發脾氣已經當果日贏左。

Pigdripy 發表於 20-8-25 12:34
係,諗起就痛苦。夜晚放工要先對左當日功課,捉佢做改正,再抽時間預習。阿女唔發脾氣已經當果日贏左。
...

阿女唔發脾氣已經當果日贏左 ---- 點解你係屋企棟樑,又係佢亞媽,但比一個咁既下把位自己?

你要返工,放工幫佢,佢仲老奉可以發脾氣,唔黑面係皇恩大赦。你要扭轉個局面,唔係效果唔會好,亦有排比氣你受。

Jane1983 發表於 20-8-25 13:26
阿女唔發脾氣已經當果日贏左 ---- 點解你係屋企棟樑,又係佢亞媽,但比一個咁既下把位自己?

你要返 ...

説得對,平常要灌輸 “讀書係為佢自己,讀到係佢嘅,將來生活建基於今天”。
今日我仔預習,我提議佢可以睇下IS將會教邊個topic, 然後喺屋企揾相關課外書,佢hea睇兩版課外書就算,叫佢睇多兩版啦,佢話佢已經睇咗。我即時回應,你睇就睇,唔睇就收埋。 事後佢自己都知學習態度唔好,向我道歉。

retriever 發表於 20-8-24 16:10
溫書唔易, 特別預習. 無習慣更難!
係難,一路以來都是要家長陪溫習,始終都未能自己搞掂,但總好過唔願溫習,預習就更少,時間有多通常都是借啲意補底多,希望將弱項拉上來。

conniecheung 發表於 20-8-20 00:12
我好怕勞氣,但見佢成pat泥咁,真係勞氣死 ...

我個升小六都唔做啦!何況小三

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-8-25 17:54
我個升小六都唔做啦!何況小三

我個升小六 都冇迫佢做,因為考完呈分,放佢一馬!休閒放暑假。
但小三果個,成績真係太差..唔想由得佢!

回覆 S-Kwok 的帖子

小朋友有時想hea吓難免,佢肯道歉都算乖啊

conniecheung 發表於 20-8-25 17:57
我個升小六 都冇迫佢做,因為考完呈分,放佢一馬!休閒放暑假。
但小三果個,成績真係太差..唔想由得佢!: ...

但係從來都無成績差只做完練習成績會變好喔⋯⋯

Jane1983 發表於 20-8-25 13:26

你要返 ...

睇嚟我兩個都算乖了。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-8-25 20:59
但係從來都無成績差只做完練習成績會變好喔⋯⋯

將勤補拙嘛!

conniecheung 發表於 20-8-25 21:02

將勤補拙嘛!

如果佢「勤」就緊係無問題啦。問題咪就係佢自己唔知道要「勤」囉!齋做練習唔入腦㗎。我阿細捱到P5至知道要勤下呀。你慢慢捱啦朋友。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-8-25 21:05
如果佢「勤」就緊係無問題啦。問題咪就係佢自己唔知道要「勤」囉!齋做練習唔入腦㗎。我阿細捱到P5至知道 ...

其實我只係想 ,佢第時唔使做B3生,之前補習(一至五功課班,星期六專科英),而家停哂,學校連暑期作業都冇,除左在家做練習,我真係唔知 可以做咩黎幫佢!

conniecheung 發表於 20-8-25 21:19
其實我只係想 ,佢第時唔使做B3生,之前補習(一至五功課班,星期六專科英),而家停哂,學校連暑期作業都 ...

如果要提高成績,其實要針對性先至能發揮效用㗎喎。
例如好似我仔咁,佢中文唔好,平時就一星期一至兩篇閱讀理解,測考前就好似執藥咁,針對性做練習,而唔係一本本做。
錯咗要佢明白點解錯,閱讀理解就要喺文章揾答案。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 20-8-25 21:32
如果要提高成績,其實要針對性先至能發揮效用㗎喎。
例如好似我仔咁,佢中文唔好,平時就一星期一至兩篇 ...

好的,明白!