用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 備課升中四
go

備課升中四 [複製鏈接]

大家好,小女早幾天選科”放榜”,中了Phy Chem Bio + M1,她想早些準備,想請教大家有什麽資源備課?例如參考書?YouTube Channel 或其他source,另外她想改善一下英文嘅 conversation,請教大家有什麼建議?感謝大家!
   13    0    0    0

如果系完全只想浪費呢個暑假時間
我建議可以去睇open source的教科書
我想介紹一個叫openstax的野
裡面有好多學科的免費電子教科書
有不同程度的教科書
去到大學入門級都有,當然有中學高中
雖然不是香港syllabus
香港同美國syllabus 會有d不同
但可以當消磨下時間
反正免費的

同見識下美國的syllabus

人地高中已經教量子力學同相對論
香港如果不是大學讀相關的學科,其他的理科工科學生都不會學到
另外都可以睇下比dse深的內容同大學最入門的science 系學什麼
或許可以幫助將來大學選科

Arabellahk    發表於 20-8-12 00:07
Eat_Sleep_Play    發表於 20-8-4 18:38

王國會長

Eat_Sleep_Play 發表於 20-8-3 22:56
大家好,小女早幾天選科”放榜”,中了Phy Chem Bio + M1,她想早些準備,想請教大家有什麽資源備課?例如 ...
讀8科?

瑩瑩老豆 發表於 20-8-4 09:05
讀8科?
咁中英數LS,加Phy Chem Bio + M1,咪當8科

讀8科?
多d 選擇也好, 中五下學期, 可以再取捨

讀8科?

B1中學學生大部份都容許可以先選讀8科,不過去到考DSE 時考8科嘅就唔算太多。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-8 12:38
B1中學學生大部份都容許可以先選讀8科,不過去到考DSE 時考8科嘅就唔算太多。
...
如果以你的經驗,drop那一科會比較常見?小女沒打算讀醫...也沒有能力,但她想向航空方面發展

Eat_Sleep_Play 發表於 20-8-10 03:44
如果以你的經驗,drop那一科會比較常見?小女沒打算讀醫...也沒有能力,但她想向航空方面發展 ...
嘩! 食玩訓 重出江湖!
你女讀mary 都揀到 phy/chem/bio/m1 好勁喔 ..
如是理科人比較常見""drop"" 中文/LS...因為任何一科X都比中文/LS易拿高分,放棄任何一科X在大學揀科都會蝕章..
engine 要 phy
medic 要 chem
理工三寶+言語治療 要 bio.
即 best6 主力 phy/chem/bio/math/m12/eng
btw, 想向航空方面發展點解唔揀M2?.  

Eat_Sleep_Play    發表於 20-8-17 04:33

Eat_Sleep_Play 發表於 20-8-10 03:44
如果以你的經驗,drop那一科會比較常見?小女沒打算讀醫...也沒有能力,但她想向航空方面發展 ...

揀純理科相信你囡囡成續一定很強,有些人可能未必會 drop . 最終視乎她的能力。
航空方面都有航空工程或航空管理/安全方面,想朝呢個方向個人認為若真的要 drop 只能 drop bio.

小兒都有睇過航空工程呢科,有感香港出路比較窄,若選擇出國會比較理想。

王國會長

CMMANDY 發表於 20-8-8 11:31
多d 選擇也好, 中五下學期, 可以再取捨

中五下學期才決定drop 有些遲, 始終中四/五也花了時間. 我女讀左一年M2 就drop 左

王國會長

其實睇日后入U 要求乜, 讀工程的話有機會睇M1/2 甚至有加分.

Eat_Sleep_Play    發表於 20-8-17 04:52

瑩瑩老豆 發表於 20-8-10 09:33
中五下學期才決定drop 有些遲, 始終中四/五也花了時間. 我女讀左一年M2 就drop 左
...

醒目 , 阿囡下年考嗎

經歷過就知, 真是4+2 已足夠

CMMANDY 發表於 20-8-10 09:50
醒目 , 阿囡下年考嗎
Drop科與否的確好視乎學生能力,如非心儀科目或力有不逮,早啲退修集中火力收益會更大。
小兒學校老師近年極鼓勵同學若目標清晰,可集中火力選修2x,學校甚至於S4下學期已接納選修3X同學可以退修,不用捱一年,不過有能力嘅同學老師仍會建議選修3x或8科。

小兒現今仍是選修8科,須然付出的時間比同學為多,但他至今仍無意退修,所以退修與否好睇小朋友能力。

Eat_Sleep_Play    發表於 20-8-17 04:55
Eat_Sleep_Play    發表於 20-8-17 04:54

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 10:14
Drop科與否的確好視乎學生能力,如非心儀科目或力有不逮,早啲退修集中火力收益會更大。
小兒學校老師近年 ...

加油呀!行到DSE, 壓力就大了,八科真係吾容易,將中四五六的課程,盡量發揮,那份衝勁,真係吾簡單

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-10 10:54

CMMANDY 發表於 20-8-10 09:50
醒目 , 阿囡下年考嗎

認同

瑩瑩老豆 發表於 20-8-10 09:33
...

這點好認同,中五下學期完結,幾乎已經教晒,去到那刻好難作出取舍,學生總會認為課程已經讀晒只要肯付出時間應該應付得嚟嘅,結果保到哩科的級段成績,但影響其他科嘅提升能力,若然可以慳番D時間响其他科又能夠提升級段成績,drop走一科係好事呢!

YmOra 發表於 20-8-10 11:32
這點好認同,中五下學期完結,幾乎已經教晒,去到那刻好難作出取舍,學生總會認為課程已經讀晒只要肯付出 ...

無吾抵架,只有自己感受最诚實,一到中五下學期開始,就已經巨浪湧來,無論如何,尊重孩子的選擇,懂取捨肯放下肯面對,真是了不起

CMMANDY 發表於 20-8-10 12:04
無吾抵架,只有自己感受最诚實,一到中五下學期開始,就已經巨浪湧來,無論如何,尊重孩子的選擇,懂取捨 ...

十分認同

醒目開學勳章 王國長老

DROP唔 DROP, 都要睇個人能力同興趣
我個仔最快DROP左ECON, 佢真係唔識吹水, 明白內容方面OK, 但我地唔認為佢會拎到高分 (其實學校教得唔錯的)

Charlotte_mom 發表於 20-8-10 15:55
DROP唔 DROP, 都要睇個人能力同興趣
我個仔最快DROP左ECON, 佢真係唔識吹水, 明白內容方面OK, 但我地唔認為 ...

Econ 要拎4唔算太難,但要高 grade 就好難,冇信心不如退修,集中火力對其他科绝對係正確嘅選擇。。
‹ 上一主題|下一主題