用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生K1 vs ESF K1
go

民生K1 vs ESF K1

剛剛收到民幼call waiting offer K1, 但兒子已入ESF K1, 大家都係一條龍,除左local vs IB 外,谷死 vs 唔識中文,大家有冇咩智慧點揀?

回覆樓主:

ESF真正一條龍 民生非直升

回覆樓主

兩間風格完全唔同,唔知點解會同時比較?難怪有人話esf近年好似local,好多人為ib成績而揀,唔係鍾意教學風格,補習風氣盛行

aacheng 發表於 20-8-3 20:27
剛剛收到民幼call waiting offer K1, 但兒子已入ESF K1, 大家都係一條龍,除左local vs IB 外,谷死 vs 唔 ...

民生,入ESF你很大機會後悔,到時可能外補中英數一樣咁谷又花錢。

回覆 Poyau 的帖子

Thanks for the reply, 請問幾多才可直升?

回覆 964000 的帖子

謝謝提醒,我哋唔會谷了,如果入得英基就會跟佢哋嘅步伐,因為我哋遲早會返外國,最遲高小,所以一開始嘅時候去考英基,好幸運咁樣抽中又考到,local 學校只考了一兩間一條龍學校,及LH,其實LH都收了,但唔係一條龍,要操心上小學,便唔揀了。英基一定有佢嘅缺點,就係中文好弱,剛剛有民生收,便諗,既然都會離開,是否應該趁小的時候谷下佢啲中文而已。我buy IB。

太耐無上Ek,乜原來EK多左咁多不願意給予有建設性、只在批評的會員,未了解清楚個查詢,就亂批評。為乜?批評左別人,自己自尊感會上升?

aacheng 發表於 20-8-4 12:36

Thanks for the reply, 請問幾多才可直升?

Welcome
民幼升民小 參考以下分享 #21 #33

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3693899

aacheng 發表於 20-8-4 12:50

謝謝提醒,我哋唔會谷了,如果入得英基就會跟佢哋嘅步伐,因為我哋遲早會返外國,最遲 ...

如果你高小便走,咁不如索性去ESF, 起碼英文口語及口音好D,早D融入外國學制,小學生涯又開心D。
至於中文,你至緊要keep住跟他在家有説中文,自己外補下,讀下中文書,在香港有語境日子有功到時都學到些的,去到都可以繼續學,當然冇語境之下會再難D。否則你在香港LS都係小學程度中文, 我見有些朋友高小去外國的現在中文也不見得好。我相信家長重視的最後都不會太差。
而且注意民生不是直升小學的,到高小也有呈分,也不能太輕鬆。

也說得對,會揀外補中文,讀中文書。謝謝你呀!

aacheng 發表於 20-8-4 12:36

參考以下分享#44有今年數字

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835379&pid=48745391

aacheng 發表於 20-8-4 12:50

謝謝提醒,我哋唔會谷了,如果入得英基就會跟佢哋嘅步伐,因為我哋遲早會返外國,最遲 ...

如果遲早過外國,我一定會選ESF。民小不是我杯茶,好谷,我識好多民小畢業的朋友話,將來不會幫自己小朋友報民幼民小。