用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 覺唔覺得呈分試同校內地生可以拖到九月十月先考好唔公平 ...
go

覺唔覺得呈分試同校內地生可以拖到九月十月先考好唔公平

小朋友差幾個月就好唔同,六年級考五年班嘅野實考得好啦!

高達紅色 發表於 20-8-3 19:23
同校生分開兩次考試時間?而又相隔幾個月?

鬥生鬥死都係校內同一班同學,對外點都無影響,何來唔公平?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-3 19:40
鬥生鬥死都係校內同一班同學,對外點都無影響,何來唔公平?
人家講的或許係同校生分開兩次考試哦,並相隔幾個月尼一點是否公平?

medicine 發表於 20-8-3 19:36

應該所有內地生返唔到黎都未考

回覆 高達紅色 的帖子

現實世界係唔公平,本身內地小朋友嚟香港搶學位已經唔公平(絶對無歧視內地人),而呈分試依個方式平身都存在不公平。要對抗不公平既方法,就只有自己既小朋友係Band1A成績

高達紅色 發表於 20-8-3 19:51
應該所有內地生返唔到黎都未考
應該係對內地生唔公平, 放假放咁耐, 個個玩到傻左無心機温書

佢地囉囉攣左大半年,温來温去都係五年班野,香港升小六生可以直接預備六年課程,預備呈二,佢地都話好唔公平。

回覆樓主:

再嘈大聲啲!uncle yeung豁免國內學生呈分試,直接比b1 佢地大抽獎。

Cliokohonda 發表於 20-8-3 22:52
再嘈大聲啲!uncle yeung豁免國內學生呈分試,直接比b1 佢地大抽獎。

其實真係唔掂叫佢哋用平時分啦!最慘D學校係全部未考果D。

medicine 發表於 20-8-3 19:36

聽係有學校咁,因為內地生成日返唔到,所以香港生先考,起碼大部分考咗先。相信好多跨境生既學校就全部未考。

其實跨境生拖住仲辛苦。

medicine    發表於 20-8-3 23:15

其實講左咁耐,佢地係有充足時間返香港隔離及檢疫。
唔來香港就後果自負

little_yolky 發表於 20-8-3 23:07
聽係有學校咁,因為內地生成日返唔到,所以香港生先考,起碼大部分考咗先。相信好多跨境生既學校就全部未 ...

失分試題外洩機會好大。

nillnill 發表於 20-8-3 23:11
其實講左咁耐,佢地係有充足時間返香港隔離及檢疫。
唔來香港就後果自負
...

深圳確診數字小過香港嘛,落黎都冇著數,遲考又唔扣分,朋友圈幫唔到手咪用關愛基金微信支付補習社操卷,mock paper 可以瘋狂加價。

little_yolky 發表於 20-8-3 23:07
聽係有學校咁,因為內地生成日返唔到,所以香港生先考,起碼大部分考咗先。相信好多跨境生既學校就全部未 ...

香港仲要有班考晒呈一,但因為跨境生未考,又唔派卷住,又唔知自己咩位置,宜家仲要拖到唔知幾時,咁報直資、自行點搞好呢?

gigayan 發表於 20-8-4 00:01
香港仲要有班考晒呈一,但因為跨境生未考,又唔派卷住,又唔知自己咩位置,宜家仲要拖到唔知幾時,咁報直 ...

最麻煩唔知咩位置

medicine 發表於 20-8-3 19:45
人家講的或許係同校生分開兩次考試哦,並相隔幾個月尼一點是否公平?
國內有心有力既學生早已超前學習至少一年, 無心無力既生放長D假成績只會更差.
咁又係咪公平?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 little_yolky 的帖子

我都覺得拖住縂辛苦。考完至少可以有一個心定d的暑假。