用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收唔到英國滙豐Debit card, 經理電話唔通, 應該點做? ...
樓主: wwtsy
go

[英國] 收唔到英國滙豐Debit card, 經理電話唔通, 應該點做? [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-8-3 20:39
相對其他銀行麻煩架,轉地址轉電話號碼要 send 文件,send 完文件要打電話確認,萬一上緊堂就麻煩。而且成 ...

咁我都知佢分行少啲, 但係咪好少機會需要去分行呢?

longlokma 發表於 20-8-3 20:42
咁我都知佢分行少啲, 但係咪好少機會需要去分行呢?

我好似去過兩次,係搞啲麻煩野,第一次係交學費,第二次唔記得。我開本地銀行係因為想入 cash,呢啲唔去銀行做唔到。

冇乜事都唔會去。如果係好似我咁唔好彩,touch wood 要親身去搞新卡,就真係攞命。

回覆 Yanamami 的帖子

係小學師弟呀

Yanamami    發表於 20-8-4 00:39

1998Ruby1998 發表於 20-8-3 20:11
回覆 Yanamami 的帖子

我 2 月本地銀行要換新卡,點知新卡封信寄 9 更都未到,原來寄失。之後冇聯絡冇通知 ...
就唔明點解可以寄失-次两次三次,快俾佢地激死!

回覆 wwtsy 的帖子

如果你是用HSBC 的premier戶口,打香港Premier 熱線 ,叫佢幫你轉駁去英國,你就唔使自己用IDD打去英国。接通後,通知客服你未收到卡,麻煩佢重發。
我幾年前和孩子在香港開英國联名戶口,等咗超過一個月都收唔到debit card, 孩子離開香港的時候,仍未收到卡, 最後孩子抵達英國後,自己去分行搞手續,卡到分行再去取。

MsSleepy 發表於 20-8-4 02:36

如果你是用HSBC 的premier戶口,打香港Premier 熱線 ,叫佢幫你轉駁去英國,你就唔使自 ...

謝謝知道點做了,非常好的建議。

MsSleepy 發表於 20-8-4 02:36

如果你是用HSBC 的premier戶口,打香港Premier 熱線 ,叫佢幫你轉駁去英國,你就唔使自 ...

意思係小朋友自己係英國開多個個人戶口定係攪返張聯名戶口嘅Debit Card?

回覆 Chocolate888 的帖子

我意思是孩子自己去英国匯豐銀行, 告訴職員離港前仍未收到debit card ,要求他們重發 debit card , debit card抵達分行,會通知他到分行取。我的孩子比較大, 可以自行到銀行辦理。 另外,雖然我開的是聯名戶口,debit card是每人一張的,卡面也只顯示個人的名字。 我和孩子要個別自行申請e banking戶口, 當然,因為是聯名戶口, 你會見到所有聯名戶口內的交易記錄。

MsSleepy 發表於 20-8-6 03:40
回覆 Chocolate888 的帖子

我意思是孩子自己去英国匯豐銀行, 告訴職員離港前仍未收到debit card ,要求他 ...

明白晒! 因為我同亞囡都剛申請咗都要預收唔切咭要點做,原來可以去到英國個邊叫佢重發 多謝你

llmom 發表於 20-8-3 19:31
去到英、澳,冇debit card 好唔放便!

請問係咪要喺英國開戶先申請到debit card ,如果到時未趕得切申請,可以用香港提款卡常海外提款嗎?

milkylok 發表於 20-8-6 16:02
請問係咪要喺英國開戶先申請到debit card ,如果到時未趕得切申請,可以用香港提款卡常海外提款嗎?
...

香港HSBC開戶口,英國HSBC 會寄Debit card 去香港,收到咭後打電話去英國activate 戶口。

milkylok 發表於 20-8-6 16:02
...

如果用香港提款咭,都要check 吓有冇開通海外提款先得。

llmom 發表於 20-8-7 14:00

香港HSBC開戶口,英國HSBC 會寄Debit card 去香港,收到咭後打 ...

電話登記左排隊開戶,但CS話要排個幾月,所以應該趕吾切喺香港開戶口啦!

llmom 發表於 20-8-7 14:04
如果用香港提款咭,都要check 吓有冇開通海外提款先得。

如果可行的話,吾使開戶口,每一兩個月去提一次錢行吾行得通呢?

milkylok 發表於 20-8-7 14:10
如果可行的話,吾使開戶口,每一兩個月去提一次錢行吾行得通呢?

但係響英國,出去買嘢各樣通常用debit card , 我連交學費都係用debit card 戶口過數。

‹ 上一主題|下一主題