用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收唔到英國滙豐Debit card, 經理電話唔通, 應該點做? ...
go

[英國] 收唔到英國滙豐Debit card, 經理電話唔通, 應該點做? [複製鏈接]

囡囡一直收唔到英國滙豐Debit card, 客戶經理電話一直打唔通,留言又唔回覆, 應該點做?謝謝各位。
   3    0    0    0

wwtsy 發表於 20-8-3 10:29
囡囡一直收唔到英國滙豐Debit card, 客戶經理電話一直打唔通,留言又唔回覆, 應該點做?謝謝各位。  ...

新卡嗎?

tingtingb 發表於 20-8-3 12:06
新卡嗎?

對啊,匯豐的服務好差,開離岸戶口的過程好唔愉快,次次打電話起碼半個鐘,而家是完全唔通,留言唔覆。萬一收唔到卡,去英國搞方便嗎?

回覆 wwtsy 的帖子

你幾時開户口?宜家國際郵遞服務始終未正常,可能有延誤呢。
不過如果你有Premier户口,或者可以透過hotline睇下可唔可以幫你駁去英國果邊,你再問果面嘅staff

回覆 lingling06 的帖子

你提醒我, 可以同英國聯絡。  我再試試, 謝謝

....

滙豐差到不得了……户口係去到澳洲當地开,二月开户,到今时今曰都未收到咭,已係女係果边追當地經理,寄左两次都收唔到,煩到一个点……

LeeMama328 發表於 20-8-3 14:11
回覆 wwtsy 的帖子

卡和密碼由伯明翰分兩信寄出,前後起碼3-4個星期,開英國戶口要跟英國速度。加上疫情延 ...

Yanamami 發表於 20-8-3 14:20
滙豐差到不得了……户口係去到澳洲當地开,二月开户,到今时今曰都未收到咭,已係女係果边追當地經理,寄左 ...

大半年?咁真的好麻煩。我最討厭匯豐經常打電話要我買些唔等使的產品。但是需要他們時,就消失唔見。

回覆 Yanamami 的帖子

師姐原來去咗澳洲?

lingling06 發表於 20-8-3 16:05

師姐原來去咗澳洲?
你係大女定細女師妹?大既-早已去左讀U, 細既年头开始。好彩走得及時,封左国而家想去都晤得。

wwtsy 發表於 20-8-3 15:38
大半年?咁真的好麻煩。我最討厭匯豐經常打電話要我買些唔等使的產品。但是需要他們時,就消失唔見。
...
好彩去到當地同佢开多开本地户口,不过TT錢去要手續費……唔係貪滙豐轉錢去方便同免手續費真係唔开户,無咭好唔方便,下下要去分行提款,寄宿又唔可以成日出去~

Yanamami 發表於 20-8-3 16:40
好彩去到當地同佢开多开本地户口,不过TT錢去要手續費……唔係貪滙豐轉錢去方便同免手續費真係唔开户,無咭 ...

原來咁,去開本地戶口?其實我同女系英國匯豐分別開了兩個戶口,就為了方便免費。只不過她還沒有收到Debit 卡,我一個月前已經收到。唉,匯豐的服務

wwtsy 發表於 20-8-3 16:52

原來咁,去開本地戶口?其實我同女系英國匯豐分別開了兩個戶口 ...
佢个本地户囗係另-间銀行(櫃員机多尐),唔係滙豐,俾滙豐激死……

wwtsy 發表於 20-8-3 12:10

對啊,匯豐的服務好差,開離岸戶口的過程好唔愉快,次次打電話 ...

請問你申請多久,除了近來多人申請離岸戶口之外,因疫情郵寄也比以往遲。

我囡囡早前收不到新卡,原本那張6月過期,6月頭打電話去英國,CS叫我哋自己網上report lost,就會有新卡寄來,等了一個月仍未收到。7月頭再打去英國問,根本就無安排過...

不如你試下打去英國問,看看會否查到你開戶情況。

tingtingb 發表於 20-8-3 17:11
請問你申請多久,除了近來多人申請離岸戶口之外,因疫情郵寄也比以往遲。

我囡囡早前收不到新卡,原本那 ...

我是七月頭開的離岸戶口,謝謝提醒 今年第一次搞,發現這裡JM提供的信息最快最有用。

Yanamami 發表於 20-8-3 14:20
滙豐差到不得了……户口係去到澳洲當地开,二月开户,到今时今曰都未收到咭,已係女係果边追當地經理,寄左 ...

去到英、澳,冇debit card 好唔放便!

我 2 月本地銀行要換新卡,點知新卡封信寄 9 更都未到,原來寄失。之後冇聯絡冇通知,我就傻傻繼續等到三月,最後得返兩星期,大學銀行只開 3 日,仲要有兩日我上堂去唔到。結果叫銀行再寄,又唔見有。最後一星期,我叫銀行用佢哋地址收信然後我去攞。好彩職員肯幫我,仲肯提早少少返工畀卡我。last day 終於攞到感動到喊。
東亞雖然麻煩,但佢最少出問題。

1998Ruby1998 發表於 20-8-3 20:11

我 2 月本地銀行要換新卡,點知新卡封信寄 9 更都未到,原來寄失。之後冇聯絡冇通知 ...

東亞一啲都唔麻煩喎,好彩我們選擇用東亞,服務非常好,我們有问题打去英國分行次次都有人即刻接電話同解決問題,職員仲要係講廣東話嘅香港人 ,好有親切感

longlokma 發表於 20-8-3 20:31

東亞一啲都唔麻煩喎,好彩我們選擇用東亞,服務非常好,我 ...

相對其他銀行麻煩架,轉地址轉電話號碼要 send 文件,send 完文件要打電話確認,萬一上緊堂就麻煩。而且成個英國得三間,伯明翰嗰間仲要幾遠下。
‹ 上一主題|下一主題