用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部) VS 聖公會仁立紀念小學 ...
樓主: vane49
go

九龍塘學校(小學部) VS 聖公會仁立紀念小學   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-8-14 20:41
每間小學有不同%的b1,只要自己名次在呢個%內,就會係B1,再簡單啲講,就係和同學仔鬥......
...
但係就算你入到果個%,之後亦都要同出邊嘅同區小學b1% 鬥,因爲中學都唔係平均分配備每間小學。 甘其實係唔係反而熱門校網競爭更加激烈,因爲好學校太多,每間B1 % 都高,變相整體競爭B1 中學嘅人數更大。。。。

vane49 發表於 20-8-14 20:59
但係就算你入到果個%,之後亦都要同出邊嘅同區小學b1% 鬥,因爲中學嘅都唔係平均分配備每間小學。 甘其實係 ...

係強網要成為B1生競爭較大
但不一定競爭入B1中學較大
B1中學競爭視乎B1位vsB1生數目

但係就算你入到果個%,之後亦都要同出邊嘅同區小學b1% 鬥,因爲中學嘅都唔係平均分配備每間小學。 甘其實係 ...

例如強網中西區 本區B1可屬全港B1
男生B1位不足 B1男生可能入B2校
女生B1位有餘 B2女生可能入B1校

再簡單d講,係KTS可能要考80名(假設,要睇返當年小六人數來定)先係B1,小朋友用盡力都係考90名之後,咁註定了佢一定係B2學生,除非直資/自行時可以收工,否則係大抽獎時只可以俾同區所有B1生抽完先到自己。如果策略地中途跳船,去了一個普通程度小學,因為之前已經係KTS浸咗幾年,可能新學校小五、小六教嘅嘢,小朋友都已經識,一去新學校就考到前列,假設當新學校可能級30嘅係B1,咁佢去到就考級10,佢會係B1,大抽獎就會抽先。

gigayan 發表於 20-8-15 01:25
再簡單d講,係KTS可能要考80名(假設,要睇返當年小六人數來定)先係B1,小朋友用盡力都係考90名之後,咁 ...

不過,我唔贊成咁做,第一未必肯定小朋友去到新校係咪真係前列,第二小朋友可能會有遺憾,唔能夠和好朋友們一起畢業......

Poyau 發表於 20-8-14 14:42
策略性轉校
例如官小有B1A官中聯繫位

可能還有其他原因,例如搬屋(好老套),經濟問題,有細佬妹跟尾等等,聯繫位都係一個可能性。所以揀學校真係一個好個人化的選擇,問下大家意見,可以聽聽不同角度,睇下有冇死角未諗到,幫助完善自己的計劃。

不過也有可能越聽越mg:" />

呢個時候就要還原最基本的概念,當初選學校的理念是什麼。

b3410 發表於 20-8-15 07:30
可能還有其他原因,例如搬屋(好老套),經濟問題,有細佬妹跟尾等等,聯繫位都係一個可能性。所 ...

不忘初心 方得始終

Poyau 發表於 20-8-14 21:22
例如強網中西區 本區B1可屬全港B1
男生B1位不足 B1男生可能入B2校
女生B1位有餘 B2女生可能入B1校
哎,甘聼落似乎都葵青區+仁紀+林護幾率最大

可能還有其他原因,例如搬屋(好老套),經濟問題,有細佬妹跟尾等等,聯繫位都係一個可能性。所 ...

係..... 按小朋友合適和家庭需要係最好的。

最初選校理念都係好簡單,希望去好嘅學校讀得開開心心,但係尋覓嘅過程中必然會被各種意見所左右,家長考慮嘅方面太多,往往又好擔心係唔係幫小朋友做錯選擇

vane49 發表於 20-8-15 12:17
最初選校理念都係好簡單,希望去好嘅學校讀得開開心心,但係尋覓嘅過程中必然會被各種意見所左右,家長考慮 ...

讀仁紀的話,升中條路比較簡單,只要保持20名內已可以。讀KTS的話就肯定要花更多心血。每年仁紀入林護都是20人左右?有冇試過30幾或只有10幾?如果數字不是平穩,有升有跌,可能你要在仁紀考級15內先安全。

vane49 發表於 20-8-15 12:17
最初選校理念都係好簡單,希望去好嘅學校讀得開開心心,但係尋覓嘅過程中必然會被各種意見所左右,家長考慮 ...
選擇越多,各有各好,50% : 50%,越難決定
好事, 好過冇的揀。
很多時候擔心揀錯,其實,係唔會揀錯嘅。因為都係好學校,如果可以調整自己心態,學習方法,配合學校教學方式,條條大路通羅馬,殊途同歸,都會有好好的前途。

creambun 發表於 20-8-15 12:51
讀仁紀的話,升中條路比較簡單,只要保持20名內已可以。讀KTS的話就肯定要花更多心血。每年仁紀入林護都是 ...
2017:33/2018:28/
2019:27/
2020:28/

應該係圍到精英班頭15名比較穩陣

vane49 發表於 20-8-15 14:32
2017:33/2018:28/
2019:27/
2020:28/

仁紀約頭3成(~50人)屬B1生
聯繫位B1A/B/C皆以隨機編號定先後
只不過前列抽唔中有機會叩門入林護
‹ 上一主題|下一主題