用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部) VS 聖公會仁立紀念小學 ...
樓主: vane49
go

九龍塘學校(小學部) VS 聖公會仁立紀念小學   [複製鏈接]

vane49 發表於 20-8-6 19:09
唔该晒,呢幾閒如果同林護比級數如何?係師資,DES 成績方面有大概嘅比較做參考嗎? ...

林護比較好

bettyay 發表於 20-8-6 19:36
林護最好
thanks,哎又開始猶豫了。。。。

gigayan 發表於 20-8-6 20:11
林護比較好
真係好心大心細

vane49 發表於 20-8-6 22:19
thanks,哎又開始猶豫了。。。。
咁諗下考林護係咪唯一目標,萬一唔中,同校網其他選擇多唔多!定係九龍城都多B1校,之前提的幾間都ok?

回覆樓主:

俾多個參考你,可能會令你更加猶豫。
1.中學唔係只睇DSE成績,還有其他方面要考慮呀。地點,交通,師資,學費,人際網路,校舍軟硬件等等。
2. 林護DSE成績的確好好, 官網有每年DSE 統計成績公佈。
3. 要問問自如果在KTS升中,壓力是不小的,你受唔受到先, 如果覺得無問題,在KTS 升中選擇的確會有更好更多的選擇。

回覆樓主:

Deleted

kelvinchan3344 發表於 20-8-7 00:28
俾多個參考你,可能會令你更加猶豫。
1.中學唔係只睇DSE成績,還有其他方面要考慮呀。地點,交通,師資,學 ...
仲有一層考慮係會唔會係仁紀成績可以keep住係前面果浸,小朋友會一直有自信,而係KTS 可能會係中下游,一直係度追趕同學仔而變得無自信。。。

vane49 發表於 20-8-7 09:26
仲有一層考慮係會唔會係仁紀成績可以keep住係前面果浸,小朋友會一直有自信,而係KTS 可能會係中下游,一直 ...

我好小覆message。見大家都住荃灣, 我又有朋友在仁紀及仁立讀緊,我自已仔女又讀過KTS, 我細果個曾經也有去過仁立(不是仁紀) 報過插班,所以才多口講一講。 我認同你所講, 有一點比較難令你明白,信心教育在kts做得唔錯, 就算成績唔係前果一班學生,也非常有自信心。 中游出到去也有很大很大的市場競爭力。 小朋友還細, 真的變數無限, 好難此時此刻可以講那一個選擇最好, 不如試從自已心底裡想想,到底去到那一些種類的學校已經可以令你滿足來决定吧。

舉例,一些朋友, 可能只有DxS才能滿足到他們要求, 其他學校也睇不上眼,那KTS相對下比較易入那一種類學校, 如果無這種非君不嫁的心態, 就隨心而行,兩個選擇也是好選擇,各有各好。

vane49 發表於 20-8-5 22:12
貌似九龍城區band 1 男女中學有幾閒 : 英華中學/加密中學/何明華會督銀禧/東華三院黃笏南中學/保良局顏寶鈴 ...

華英/迦密為區內B1A之選
顔寶鈴屬B1B頭接近B1A

bettyay 發表於 20-8-6 22:36
咁諗下考林護係咪唯一目標,萬一唔中,同校網其他選擇多唔多!定係九龍城都多B1校,之前提的幾間都ok? ...
認同,要諗埋校網內band 1 學校合唔合心水。

vane49 發表於 20-8-6 19:09
唔该晒,呢幾閒如果同林護比級數如何?係師資,DES 成績方面有大概嘅比較做參考嗎? ...

DSE 林護 > 華英 > 迦密 > 顏寶鈴

《2019文憑試成績及入大學率》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729

kelvinchan3344 發表於 20-8-7 10:35
我好小覆message。見大家都住荃灣, 我又有朋友在仁紀及仁立讀緊,我自已仔女又讀過KTS, 我細果個曾經也有 ...

其實就算是心目中的學校,隨著小朋友慢慢長大,能力強弱逐漸清晰,在周圍朋輩,家長的影響下,也會慢慢轉變。

升中保障,是一張ticket。 不過,小朋友讀小學,是為了接受教育,不是為了拎一張飛。 6年小學,學到了什麼,小朋友受到的栽培,學到的知識,能力方面的進步,這些,都需要考慮。唔可以只為了一張升中ticket。

vane49 發表於 20-8-7 09:26
仲有一層考慮係會唔會係仁紀成績可以keep住係前面果浸,小朋友會一直有自信,而係KTS 可能會係中下游,一直 ...

自信呢樣,KTS做得好好,大部分小朋友都知道,你叻讀書、我叻打波,個個都有唔同優點。而且,係KTS做唔到前面果浸,中間嘅出到去競爭力都唔差。

有同學高小轉去普通津小,成績唔係前面個浸,到新學校呈分成績好好,最後都去新界一線中學,呢個都係其中一個策略。

b3410 發表於 20-8-13 09:45
其實就算是心目中的學校,隨著小朋友慢慢長大,能力強弱逐漸清晰,在周圍朋輩,家長的影響下,也會 ...
有道理,thanks,我都相信小朋友係KTS會比係仁紀收穫更多, 可惜就係呢個疫情會令效果大打折扣

gigayan 發表於 20-8-13 11:25
自信呢樣,KTS做得好好,大部分小朋友都知道,你叻讀書、我叻打波,個個都有唔同優點。而且,係KTS做唔到 ...
點解高小先轉出去?感覺好似有啲前功盡棄

vane49 發表於 20-8-14 13:34

我唔太清楚呢位同學嘅諗法,但我自己睇法係,呈分兩年會好多黑馬追咗上嚟,如果自己小朋友出盡九牛二虎之力可能都係b1-2徘徊,可能博一博去間普通程度嘅小學讀p5-6可以無咁易跌落b2,因為係KTS幾年個底已經打得好,咁呈分咪可以穩鎮d係b1......

vane49 發表於 20-8-14 13:34

策略性轉校
例如官小有B1A官中聯繫位

gigayan 發表於 20-8-14 14:03
我唔太清楚呢位同學嘅諗法,但我自己睇法係,呈分兩年會好多黑馬追咗上嚟,如果自己小朋友出盡九牛二虎之 ...
“呈分試係香港教育局根據校內考試嘅成績去編排全香港小學生嘅排名,呈分試唔係全港嘅統一考試,每間小學需要將每位學生五年級下學期同六年級頭兩次考試嘅成績呈交畀教育局,教育局會因應每位同學喺呢三次考試嘅成績來決定嗰位同學升中嘅派位組別,組別越高,可以派到Band 1中學、英文中學或最想入嘅中學嘅機會就越高.教育局會根據每間學校各方面嘅表現,例如教學評估,升中分班成績等因數去調整所屬校網所有學校同學生嘅成績排名,然後分為三個派位組別。所以學校同學生嘅排名都好重要。如果考試成績唔係太好,會直接影響同學升中嘅派位結果,未必能夠升讀想入嘅中學。
每科成績喺呈分試所佔嘅比重都唔同,根據教育局嘅建議,中文,英文同數學各佔24%,即係共72%,而剩低嘅28%會分畀常識,視覺藝術同音樂等科目。因為中英數呢三科已經佔咗大約四分三嘅比重,所以呢三科非常重要,但係並唔代表可以睇低其他科,因為有啲小學,呢啲所謂次要科目對佢哋都好重要,因為有啲學校嘅校內成績排名,兩位學生嘅平均分只差一分,排名都有機會相差十名以上。”

[size=15.104px]認真睇左下,始終覺得呈分試系統無統考公平,太複雜

vane49 發表於 20-8-14 20:23
“呈分試係香港教育局根據校內考試嘅成績去編排全香港小學生嘅排名,呈分試唔係全港嘅統一考試,每間小學需 ...

每間小學有不同%的b1,只要自己名次在呢個%內,就會係B1,再簡單啲講,就係和同學仔鬥......
‹ 上一主題|下一主題