用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部) VS 聖公會仁立紀念小學 ...
樓主: vane49
go

九龍塘學校(小學部) VS 聖公會仁立紀念小學   [複製鏈接]

vane49 發表於 20-8-2 12:55
本人住荃灣,小女今年小一原本叩門扣到仁紀,今日收到九龍塘小學(KTS) 的offer,一時間好猶豫,一閒係唔錯 ...

仁紀
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

vane49 發表於 20-8-2 17:11
回覆 Poyau 的帖子

非常感謝,數據好直觀。其實我一直都唔係好明白,學生葛banding有無公用標準?例如會唔 ...

不用客氣
九龍城區相對強
KTS B2A-1C有可能係仁紀B1C
仁紀約頭⅓有機會抽入林護
咁計係仁紀入B1A機會更大

B1 + B2A-1C = B1/近B1
KTS 70.71% +7.07% = 77.78%
仁紀 34.57% + 7.41% = 41.97%

回覆 vane49 的帖子

乙部派位按自己區內 banding。你可以係區內 Band 1 但係其他區 Band 2,你亦可以係區內 Band 2 但係其他區嘅 Band 1,你亦可以保持不變。某啲區分嘅中小學的確冇咁強,而其他區嘅中小學都好讀得書。
咁呢個時候就要睇兩樣野:1. 你覺得仁小考頭 40% 容易,定係 KTS 頭 70% 容易?2. 你想冇教深咁樣谷讀書升中,但係上到中學需要多花少少心機去追上其他人程度,定係有教深咁樣谷讀書升中,但因為之前已經教深,可以中一輕鬆少少?

如果你係一心入林護,但仁小一定係最好(正如目標係 QC,一定係讀兩軒)。如果你冇特別心儀,或者升中想入直資、有更大實力去 in 自行,咁 KTS 應該適合啲。

醒目開學勳章 王國長老

vane49 發表於 20-8-2 14:24
回覆 miriam 的帖子

的確,今年升中仁立明顯好過仁紀,單係林護都多出21個,呢份排名可能校舍環境占比比較 ...
唔係今年, 係多年以來都係仁立好過仁紀

你要信坊間買個 D 書.........我都無辦法.................

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

vane49 發表於 20-8-2 16:22
回覆 Poyau 的帖子

感謝,但係2019 band 1 人數同我計葛少30人,係唔係banding 吾同? 我係按照呢個網站葛 ...
你要信呢 D 網站既資料.............我只可以講...........well.............
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

2019年KTS有156人,超過100人(忘記是110 or 120,放榜前校長有講)係直資、自行階段已經有學校收咗,小女學校b1a-b,估計自行入因為唔同區乙部無得抽嘅,入去之後同宜家同學交流,一般係其他小學入嘅都係小學時嘅級頭,但小女係KTS只係頭30-40%,中一階段都算輕鬆咁過咗,唔使花太多時間適應,可以係社交、參加課外活動發展。

知道有d小學同學可能考得後少少,唔博抽獎要咗b1c-b2直資,之後都叩返b1b-c嘅津校,仲入埋精英班,所以KTS嘅學生都真係有競爭力嘅。

恭喜你,我地星期五收到KTS call waiting,但reject左,因為小朋友扣門入左同區津小,我好鍾意KTS,因為成績十分亮麗,但本人考慮到個細既跟尾,所以冇take offer。我自己覺得如沒有經濟考慮同冇細跟尾,就一定KTS。

如果有留意仁紀升中,其實只係頭3x%入band 1,比我會選KTS

曾經同樓主有類似煩惱, 一樣係叩到仁紀, 同另一間"三私一直", 最後放左仁紀。
我果時睇3樣嘢:
1. 校車時間 , 以為仁紀比較近可以瞓晏D, 點知校車原來只差10分鐘;
2. 升BAND 1 RATE;
3. 問左一位教仁X嘅老師朋友了解下學校生活
最後揀左三私一直

shevachevy 發表於 20-8-3 11:00

曾經同樓主有類似煩惱, 一樣係叩到仁紀, 同另一間"三私一直", 最後放左仁紀。
仁纪vsKTS - KTS胜
仁立vsKTS?

回覆 1998Ruby1998 的帖子1998Ruby1998 發表於 20-8-2 17:57

乙部派位按自己區內 banding。你可以係區內 Band 1 但係其他區 Band 2,你亦可以係區 ...

感謝,目前對於升中抽獎細節仲有啲一頭霧水,不過我大概理解你的意思了。 其實都無話一定要林護,只不過仁紀係手上條件最好葛津校,我地校服書都買曬;KTS 我地舊年in過後一直等無消息,心裏都放棄左,突然又收offer,一時間真係好心大心細.....其實我都係從覺得小學開始打好基礎會對中學葛路更好走。

miriam 發表於 20-8-2 19:00
你要信呢 D 網站既資料.............我只可以講...........well.............
嗯,都唔係只信呢滴資料,只係網上只查到呢滴資料

gigayan 發表於 20-8-2 21:36
2019年KTS有156人,超過100人(忘記是110 or 120,放榜前校長有講)係直資、自行階段已經有學校收咗,小女 ...
感谢,請問Kts 英文係唔係好深啊?我唯一擔心係英文,因爲屋企真係無英文環境, 小女英文都係一般般,見網上有人話kts小一已經要按照劍橋英文lvl 8 之類的水平去學。。。

hidychansl 發表於 20-8-2 22:12
恭喜你,我地星期五收到KTS call waiting,但reject左,因為小朋友扣門入左同區津小,我好鍾意KTS,因為成 ...
多謝,但係KTS依家仲call waiting? 呢個時間唔係應該直接offer?

shevachevy 發表於 20-8-3 11:00

的確, 仁紀同kts校車係我樓下上車時間都一樣,只不過回程仁紀因爲第一站所以好快,去程時間差不多。我可唔可以問下,你問左仁x學校生活后大概係咩令你改變主意? 如果不方便可以pm話我知?

猴子爸 發表於 20-8-3 11:40
仁纪vsKTS - KTS胜
仁立vsKTS?
呢個問題答唔到,仁立我地連面試機會都無,不過我當初一直以爲兩閒學校區別僅僅在於校舍,仁紀校舍真係好吸引,我覺得大操場備小朋友可以跑跑跳跳好重要,之前reject 宣道就係因爲連操場都無,體育堂要去出邊上。

有無諗過仁紀有無精英班而精英班有無一樣教快?如何保持競爭力和心態Keep住精英班?

vane49 發表於 20-8-3 11:53
感谢,請問Kts 英文係唔係好深啊?我唯一擔心係英文,因爲屋企真係無英文環境, 小女英文都係一般般,見網 ...
我女當年入kts前都係考咗starters, 好似仲唔係15盾, 唔係九龍塘一帶幼稚園出品。頭1-2年係有少少吃力, 但吃力係講緊當時阿女仲細, 成日會錯埋d minor mistake, 例如唔記得大楷、漏咗S...... 其實只要小朋友專心上課, 用心做功課, 好快就跟到的。最開心的係阿女當年見個個同學都睇書, 佢會主動要我買, 之後自己睇, 返學校就同同學有話題...... 當然, 如果你只係一心林護, 仁立/仁紀會好好, 因為可能要係KTS考20-40先會有機會去林護, 但係KTS考20-40唔容易。 同埋係KTS考到20-40, 男仔個班多數會諗SPB/英華/WYK/英皇, 女仔就會諗GHS/MCS/HYS/MSS/聖提, 好少會考慮林護........

vane49 發表於 20-8-3 12:04
呢個問題答唔到,仁立我地連面試機會都無,不過我當初一直以爲兩閒學校區別僅僅在於校舍,仁紀校舍真係好吸 ...
其实很多时,学校是不容许学生在非PE或校队训练时跑跑跳跳的。。。
APS的PE堂好像不是在外面上的,可能用家会清楚些。

仁立vs仁纪, 始终band1%重要过校舍。。。

猴子爸 發表於 20-8-3 15:53
其实很多时,学校是不容许学生在非PE或校队训练时跑跑跳跳的。。。
APS的PE堂好像不是在外面上的,可能用 ...

睇吓家長對跑跑跳跳的定義去到什麼程度,如果要自由奔馳,拔足狂奔!真係唔得的,因為會影響到其他同學安全。於朝早或午休,跳繩、踢毽子、打波等!還是可以的。
‹ 上一主題|下一主題