用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小 vs 舊油天
樓主: Schao
go

福小 vs 舊油天

Justmichelle 發表於 20-8-2 00:24
啱啱睇返本小學概覽,先知道福小係一條龍升福中,因為福中係band 1, 所以樓上所講9成升band 1嘅數字應該就 ...

小班教學,一班大概25人,全級125人,近年小六級二十大部份外闖,除左今年,上褔中應該 80 至 100人左右。

建議接觸下每間心儀在讀用家同學生,特別係近年入學。太多人一聽到學校名就有莫明既討厭。

nwchan 發表於 20-8-2 12:28
小班教學,一班大概25人,全級125人,近年小六級二十大部份外闖,除左今年,上褔中應該 80 至 100人左右。 ...

有人睇得明我,真好(emoji)(emoji)
係,如果一聽校名就唔鍾意
咁真係冇得講
以前我都多上黎答下問題
通常buy 就buy唔buy就算
唔會有人有惡意
呢一年來見到一問福小就好多人出黎鬧
我就答少好多,因為答乜都好似自己唔啱咁

Schao 發表於 20-8-1 19:41
謝謝你的意見 請問你有福小升中的數據嗎?

據福附今年小一入學簡介會

FSS offer 88-95%

升B1 85-90%

成功升讀
今年 DBS 華仁
以往 SPC SSC DGS HYS YWC GHS SPSLT

成功派往
華英 聖傑靈 喇沙 聖言 沙蘇 中婦 銀禧

福建中學附屬學校 - 小一入學簡介會(2021-2022) | FSSAS P.1 Admission Talk (2021-2022)

57:30
https://youtu.be/zFo4am_3l78

Poyau 發表於 20-8-2 13:55
據福附今年小一入學簡介會

FSS offer 88-95%

謝謝你的分享

Poyau    發表於 20-8-2 14:57

直資一條龍唔公開升中去向十分正常,如果越多人升其他中學,只代表越多人唔太鐘意一條龍中學部,最理想當然是留得住叻既學生而又取得好既DSE成績. 就算一條龍神校,亦冇公開有幾多人唔升中學部.
至于冇中學既清楚公布學生去向亦十分正常,小學既output就是要升上理想中學,遮遮掩掩更令人卻步.

冇龍既學校output就是睇幾多學生入叻既中學,band1率自然重要,學生每科計分,每科計排名,有啲學校每年重分精英班,不進則退.
直資學校可以多啲時間培養學生自主學習,網上咩知識都有,學生自己學會尋找.好多直資學校只排級前幾名.如果家長鐘意鬥,可以參加校外比賽,更有認受性.
福中冇錯成績大概band1C,但小學轉辦學團體後收既親生仔未考DSE,會跳高一級亦未定.

Sing13 發表於 20-8-2 16:41
冇龍既學校output就是睇幾多學生入叻既中學,band1率自然重要,學生每科計分,每科計排名,有啲學校每年重 ...

福中今年畢業係接手福附前最後一屆

《臻美黃乾亨學校混亂史》
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090529/00176_026.html