用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 曾肇添,沙崇,沙呂,培英請問邊間會好d? ...
樓主: grace-yeung
go

曾肇添,沙崇,沙呂,培英請問邊間會好d?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-8-5 09:21
"沙崇"有開視藝課程,每年都有人出去考DSE。
今年中四就有17人選修VA。

比你講到流哂口, 揼哂心口添 !

YmOra    發表於 20-8-5 09:33

1/1 2020 簡介會

YmOra    發表於 20-8-5 09:34

subb 發表於 20-8-5 09:27
比你講到流哂口, 揼哂心口添 !

各有優點

02413124 發表於 20-8-5 10:44
各有優點
所以最後是~~學者自決 !

subb 發表於 20-8-5 10:54
所以最後是~~學者自決 !

認同係最好

subb 發表於 20-8-5 09:30
1/1 2020 簡介會

睇吓學校通告講吧!

http://admin.sttss.edu.hk/itd/notice/FILEs/1920_060_%E4%B8%AD%E4%B8%89%E5%8D%87%E4%B8%AD%E5%9B%9B%E9%81%B8%E7%A7%91%E9%80%9A%E5%91%8A.pdf

科目少於10人選讀不開班
中四選修科成績不達標可能影響升班

http://www.sttss.edu.hk/obj/1819/%E4%B8%AD%E4%B8%89%E5%8D%87%E4%B8%AD%E5%9B%9B%E9%81%B8%E7%A7%91%E8%AC%9B%E5%BA%A7(PKM).pdf

2018年中三只得番149人

中四下學期考試後(中四期考未達標者需要補考,學生不可以退修為理由不補考或要求升班。重讀生需於補考後退修至2X)

似乎沙崇中四/五drop科率頗高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-5 12:04
睇吓學校通告講吧!

http://admin.sttss.edu.hk/itd/notice/FILEs/1920_060_%E4%B8%AD%E4%B8%89%E5%8D%87% ...
我覺得選科都是REF. ONLY, 因每年選科都好多變數, 今年這樣, 出年可能不一樣 !
大概有喜歡的科目, 有彈性已經足夠 !

YmOra 發表於 20-8-5 09:07
不是。係高好多,連埋(主科+選修科)應該過"7",人均過7科/人。

參考資料:2019-2020年度
沙崇 2019-2020 的人均考科是 6.48.

參考資料:2019-2020年度 S6 每科的修讀總人數

http://www.sttss.edu.hk/sttss/Doc/Final%20Exam/S6.pdf

計算如下:詳列每科之科總數目

中文=138
  英文=138
  數學=138
  通識=138
  BAFS=21
  生物=53
       化學=45
       中史=25
  文學=13
       經濟=51
    地理=12
  歷史=13
    資通=11
        M1 = 7
        M2 = 20
  體育=12
        物理=50
  視藝=9
——————————
總科次=894 科次

即: 6.48 科/人=894÷138

Ben2004 發表於 20-8-5 12:43

是的。你計的是S6考DSE數據,而我計的是S4選修科情況而矣!

hkpapa852 發表於 20-8-5 12:04
睇吓學校通告講吧!

http://admin.sttss.edu.hk/itd/notice/FILEs/1920_060_%E4%B8%AD%E4%B8%89%E5%8D%87% ...

聽朋友小朋友講科目少於10人選讀不開班不一定,試過唔夠都有開

講真,真係唔得留班,好過勉強升,同埋聽講都有唔少人出國,佢地亦好少收插班,應該係想維持小班。如果有心想做靚成績,盡收其他學校級頭插班,可能dse會更良麗都唔定。

YmOra 發表於 20-8-5 09:07
不是。係高好多,連埋(主科+選修科)應該過"7",人均過7科/人。

參考資料:2019-2020年度

呢個係中四開學科數。4升5,5升6都會drop科,我都係維持6.5-6.7的睇法。
睇其他帖有話DBS人均6.6科,EQ今年大概6.61。

Ben2004 發表於 20-8-5 12:43

呢個就堅準!

回覆 Cliokohonda 的帖子

曾肇添好小補習

fatman69 發表於 20-8-5 17:00
呢個係中四開學科數。4升5,5升6都會drop科,我都係維持6.5-6.7的睇法。
睇其他帖有話DBS人均6.6科,EQ今 ...

你的睇法是正確的,只是我誤會咗"考科"係指選修科之修讀數目,故才以S4為基礎計算"沙崇"的3x情況,原來你講嘅考科係指"應考DSE"的人均數目。我應同你的睇法。

參考資料:
沙崇人均應考::
DSE2020:::894/138=6.48
DSE2019:::936/144=6.50
DSE2018:::920/143=6.43
DSE2017:::918/147=6.24
DSE2016:::967/153=6.32

sumsum2010 發表於 20-8-5 17:32
回覆 Cliokohonda 的帖子

曾肇添好小補習

因補課補到飛起,不過以我所知朋友小朋友就有補

02413124 發表於 20-8-5 18:16
因補課補到飛起,不過以我所知朋友小朋友就有補

我都期望補課補到飛起,起碼叫有教書。

Cliokohonda 發表於 20-8-5 19:23
我都期望補課補到飛起,起碼叫有教書。

朋友小朋友剛畢業,佢話平日好多時都放學補到7點幾

02413124 發表於 20-8-5 19:26
朋友小朋友18/19畢業,佢話平日好多時都放學補到7點幾

正! 好過間官校連補底班都外判,放學鬥快返屋企,留多一分鐘都蝕比政府。

Cliokohonda 發表於 20-8-5 19:32
正! 好過間官校連補底班都外判,放學鬥快返屋企,留多一分鐘都蝕比政府。
...

所以我從來唔考慮官校

Cliokohonda 發表於 20-8-5 19:32
...

八卦一問,曾記停課期間support ok? 因有朋友小朋友係呂中就聽聞麻麻
‹ 上一主題|下一主題