用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 曾肇添,沙崇,沙呂,培英請問邊間會好d? ...
樓主: grace-yeung
go

曾肇添,沙崇,沙呂,培英請問邊間會好d?   [複製鏈接]

回覆樓主:

我睇番是3 part , 但我只記得第1part ,
頭2 part 英文, 最後是粵語
總之係分時間出題
時間到自然收到題目
太約5分鐘要答錄完 及send 完片!

02413124 發表於 20-8-10 22:37
另一題中文答

第一 part 是讀完一篇英文文章,
之後有三條題目問答!

回覆樓主:

因小朋友面試個日我不在家,只記得佢話有英文同中文
正式前亦有安排一次模擬

subb 發表於 20-8-10 22:41

我睇番是3 part , 但我只記得第1part ,

謝謝

02413124 發表於 20-8-10 22:46
因小朋友面試個日我不在家,只記得佢話有英文同中文
正式前亦有安排一次模擬

謝謝

YmOra 發表於 20-8-5 23:28
無錯。英雄所見略同。

個人認為,絕對係,絕對係"張校長"當年的一連串的策略,十分成功 ...
我想提點一下:先改革沙崇的不是前任張校長,而是再前任的葉校長,她的耕耘與播種成功才能有收成,當然張校長亦是繼續將收成再推高的能者,但葉校長在任時已將學校由2A升上1C,並能讓大眾更認識沙崇,所以功勞應由葉校長說起!

winnie_kin 發表於 20-8-25 13:06
我想提點一下:先改革沙崇的不是前任張校長,而是再前任的葉校長,她的耕耘與播種成功才能有收成,當然張校 ...

睇下基崇未來幾年有冇進步,就知邊個係孫策

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-25 13:10
睇下基崇未來幾年有冇進步,就知邊個係策
我並冇講張校長差,我只係話沙崇係由葉校長時代開始已升級啫!

winnie_kin 發表於 20-8-25 15:36
我並冇講張校長差,我只係話沙崇係由葉校長時代開始已升級啫!
之前打漏個字, 應該係"孫策"
孫策有咩本事呢? 有睇三國演義就知佢同孫權既分別

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-25 17:23
之前打漏個字, 應該係"孫策"
孫策有咩本事呢? 有睇三國演義就知佢同孫權既分別
無知搭搭嘴,係咪個孫仔的計策吖

medicine 發表於 20-8-25 17:28
無知搭搭嘴,係咪個孫仔的計策吖

孫策: 三國時代打下吳國江山
孫權 (孫策細佬): 有生之年, 保住吳國江山不失 (隨咗俾劉備昆咗個荊州一排之外, 不過後尾都攞番)

medicine    發表於 20-8-25 17:47

hkpapa852 發表於 20-8-25 17:37
孫策: 三國時代打下吳國江山
孫權 (孫策細佬): 有生之年, 保住吳國江山不失 (隨咗俾劉備昆咗個荊州一排之 ...
仲要係未稱帝就戰死,俾細佬接過江山后先稱帝,三國之勢始成,故吳國建立的功勞容易被人遺忘了孫策。

winnie_kin 發表於 20-8-25 13:06
我想提點一下:先改革沙崇的不是前任張校長,而是再前任的葉校長,她的耕耘與播種成功才能有收成,當然張校 ...

這個當然,葉校長年代的努力也是"沙崇"之福。

hkpapa852 發表於 20-8-25 13:10
睇下基崇未來幾年有冇進步,就知邊個係孫策

基崇今年成績如何有待公布

2019年
文憑試
3322 無公布 (2018: 59.34%)
22222 無公布 (2018: 93.4%)

升學數據
學位課程 60% (2018: ~60%)
大專非學位 40%
總數: 100%

Plans, Reports & Policies
https://www.ttca.edu.hk/plans-reports-policies

School Report 2018-2019 (p.15)
https://d11365ff-815b-4104-8024-496ef590d7db.filesusr.com/ugd/dff44e_85f7c378ac7344bf81a463293878f0a5.pdf

School Report 2017-2018 (p.23)
https://d11365ff-815b-4104-8024-496ef590d7db.filesusr.com/ugd/dff44e_5aac5b7a795242728be7d70a0d9cbd96.pdf

2018升讀大學比率 (p.9)
http://221.126.235.7/1920/skool_web/Talk%20for%20TTPS_revised%2020190924.pdf

grace-yeung 發表於 20-8-1 16:36
請問有無家長知其實依幾間有咩好?聽人講就話好,但其實真係唔知,請問各位有咩意見可以俾我參考?唔該曬:w ...

成續曾記最好,同過去一年覺得曾記沙呂學生比較乖d,培英沙崇學生政治活動參與多d,睇家長想吾想啦

請問沙崇會否給學生好大壓力?因聽聞中一要讀定中二中三的課程

回覆 frederickchow 的帖子

唔覺得學校有比壓力.. 學校同學成績好, 反而帶動學習氣氛, 只要家長冇比壓力, 唔比較, 自然冇壓力.   

YmOra    發表於 20-12-23 17:00

nillnill 發表於 20-8-1 18:16
沙呂,覺得較全面啲

請問沙呂自行是否多數先收呂小學生?All in 嗎?

回覆樓主:

自行收生時,各區學校盡收次第排名高而操行好的學生,有得interview 仲可以觀察考生的各方面。
所以呂中在自行一定不是多收兩間呂小生,反正大抽獎都會收到兩間的band one 生
‹ 上一主題|下一主題