用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小 VS 培僑
go

福小 VS 培僑 [複製鏈接]

大家都係一條龍,請問兩間係咪差唔多?
想聽聽用家意見,謝謝
   11    0    1    0

培僑:本校共3名學生獲清華大學、復旦大學「香港中學校長實名推薦...
27-04-2020
本校共3名學生獲清華大學、復旦大學「香港中學校長實名推薦計劃」取錄。

福建中學應該也有類似的推薦,不過學校網站未寫出來。
不過有詳細列出DSE成績,感覺唔錯。

巨星雪條 發表於 20-8-1 01:58
大家都係一條龍,請問兩間係咪差唔多?
想聽聽用家意見,謝謝

我是福小用家

我家人加埋我有三個小朋友在讀。

培僑唔知,冇得比較。但可以提供福小情況:

福小:

1. 校風好好,啲同學都好純。學校超級重視品德教育,例如:堅毅、同理心、與人為善。每年級有7-8樣行為要求,要學生每月反思自己比分,家長及老師比番feedback學生做成點。個個星期有幾次早會德育分享。

2. 小學同中學都、教學認真,老師好緊張小朋友學成點,基本上冇得懶,老師跟到好足。課程基本上都係校本,有趣,有一科特別深,其他科係正常程度再學深少少。全部用英文教(包括數視音體IT)所以英文基礎要好,中文都唔會特別淺。

Mathew0214 發表於 20-8-1 10:58
我是福小用家

3. 福小福中學校擺好多資源落去搞創意科技項目教學。福小全部學生要學寫Apps, 寫遊戲,做高階科學實驗。呢幾年不斷upgrade校舍,有五六個超先進學習室近年陸續落成。

4. 課外活動乜都有得揀,樂器、熱門冷門運動、藝術、創科方面。運動強,小學係九東區最Top果幾間,中學係全港男女校最Top兩間。大部份都係學校資助好多,好抵學。好多獎學金可以申請,專項海外培訓項目學校都資助好多。有時會有啲好難得的機會學校都會帶一大隊學生去,例如單輪車世界錦標賽有三四十個學生可以一齊去參賽。

我是福小用家

5. 每星期會升國旗唱國歌,會學中國文化及歷史、弟子規。小學校長好強調唔會洗學生腦,學生獨立思考。中學校長講明係有愛國教育,但學校一樣容許學生討論近期社會事件,只係唔鼓勵情緒化及偏激。唔會唔比批評政府。

回覆樓主:

福建2020年成績保持B1C水平

2020年 | 2019年
考生 183人 | 199人
中文5+ 24.6% | 25.8%
英文5+ 無公布 | 無公布
數學5+ 26.9% | 24.2%
通識5+ 9.8% | 無公布
主科5+ [·] | [·]
整體5+ 19.8% | 18.9% → B1C

中文4+ 49.7% | 55.6%
英文4+ 39.3% | 34.2%
數學4+ 63.2% | 64.1%
通識4+ 43.3% | 58.5%
主科4+ 48.9% | 53.1% → B1C
整體4+ 51.6% | 54.6% → B1C
5科4+ 34.2% | 38.7%

中文3+ 79.8% | 83.8%
英文3+ 88.0% | 80.4%
數學2+ 95.6% | 99.0%
通識2+ 98.4% | 99.0%
33222 68.5% | 68.8%
22222 95.1% | 96.0%

整體2+ 98.2% | 99.1%

2020年香港中學文憑試成績優異
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1622&Itemid=412&lang=zh

2019年香港中學文憑試成績優異
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1605&Itemid=411&lang=zh

回覆樓主:

培僑書院未公布2020年成績
2019年整體5+/4+達B1B較褔建佳

2019年
整體5+ 32% → B1B
整體4+ 66% → B1B
整體2+ 99%

https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3756&lan=1

我是福小用家

唔該晒,好詳細

巨星雪條 發表於 20-8-1 15:04
唔該晒,好詳細

希望有培僑用家分享下,因為雖然我了解了兩間學校,想再深入了解

回覆樓主:

據福附今年小一入學簡介會

FSS offer 88-95%

升B1 85-90%

成功升讀
DBS 華仁 (今年)
SPC SSC DGS HYS YWC GHS SPSLT

成功派往
華英 聖傑靈 喇沙 聖言 沙蘇 中婦 銀禧

福建中學附屬學校 - 小一入學簡介會(2021-2022) | FSSAS P.1 Admission Talk (2021-2022)

57:30
https://youtu.be/zFo4am_3l78

回覆樓主:

請問有無培僑用家分享下校內生活?

巨星雪條 發表於 20-8-3 15:12
請問有無培僑用家分享下校內生活?

我都比較培僑同褔小, 聽簡介會嘅感覺褔小成績會畀培僑好,但係唔知實際係唔係

我是福小用家

請問福小係唔係好注重學術?本身英文底一般係唔係好難適應?

我是福小用家

想請教福小前輩,知道福小於 va, music, maths 及常識課文是英文。請問教授的語言是否都是用英文 ?

Many thanks...

//小學係九東區最Top果幾間,中學係全港男女校最Top兩間//

你講福小同福中?我有無睇錯?!

DengCK 發表於 21-1-17 18:52
//小學係九東區最Top果幾間,中學係全港男女校最Top兩間//

你講福小同福中?我有無睇錯?!

路過,佢指運動,福小福中嘅運動確實係好強,中學好似係全港男女top3/5內(立下眼,無仔細研)

kimlam953 發表於 21-1-17 20:51
路過,佢指運動,福小福中嘅運動確實係好強,中學好似係全港男女top3/5內(立下眼,無仔細研)
...

哦原來係咁,咁運動都幾勁喎

DengCK 發表於 21-1-17 20:57
哦原來係咁,咁運動都幾勁喎

搵到份野啦

佢哋嘅功課係唔係多數以project 形式?我擔心怕自己功課上支援唔到小朋友。

Poyau 發表於 20-8-2 14:30
據福附今年小一入學簡介會

FSS offer 88-95%

其實福建小學每年多少人畢業?

實際上有多少人跳船去更好的中學?

‹ 上一主題|下一主題