用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學clearing 一問
樓主: angel_laam
go

[英國] 英國大學clearing 一問

dach 發表於 20-8-10 09:52
請問大家,現在囡囡firm choice rejected, insurance 調左上去firm choice, 是不是等埋呢間回覆,如果都re ...

唔洗等,一有成績表達唔到conditional offer成績,即日可搵agent 入clearing

Thanks! 但是agent 話叫我等埋之前Insurance (現firm choice) 嘅回覆先,其實這間都是差少少先meet 倒CO,我睇完你們的意見後,就覺得好似可以同步進行。咁有冇人clearing 會報返reject 你間院校和科目㗎,因為clearing 收分會低少少。

dach 發表於 20-8-10 11:01
Thanks! 但是agent 話叫我等埋之前Insurance (現firm choice) 嘅回覆先,其實這間都是差少少先meet 倒CO, ...

如果你打算clearing 報番自己果間就唔洗急,只係睇下會唔會報多兩間做後備姐,以防萬一。如果最終兩間都reject 左先再報其他就遲了,始終clearing 都係先到先得

dach 發表於 20-8-10 11:01
Thanks! 但是agent 話叫我等埋之前Insurance (現firm choice) 嘅回覆先,其實這間都是差少少先meet 倒CO, ...
值得試試。你囡囡要主動d,直接打電話問U。能否按排面試。 加油。

多謝你們。其實囡囡在呢段期間,因為知道未能meet 倒CO,已經寫信去嗰兩間院校,表達自己嘅意向,心儀他們的program 等等, 但院校send email 叫我們報clearing, agent 話可能院校誤會左囡囡,之前無報UCAS, 但明明封信寫得好清楚,UCAS no. 邊一科未meet 倒CO, 所以另我對clearing 呢個方法有些混亂,agent 都係嗰句,等吓先。 UCAS ac 現在又frozen 左,未有進一步update result

dach 發表於 20-8-10 12:08
多謝你們。其實囡囡在呢段期間,因為知道未能meet 倒CO,已經寫信去嗰兩間院校,表達自己嘅意向,心儀他們的 ...
我情況同你一樣, 我FIRM & INSURANCE 都 MEET 唔到, CLEARING 即報返 FIRM CHOICE, 最後都收返, 如果你見FIRM CHOICE CLEARING 仲有位, 你地快D報啦

多謝通知。囡囡insurance 收左她喇

dach 發表於 20-8-14 19:14
多謝通知。囡囡insurance 收左她喇

恭喜曬