用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大偵探福爾摩斯
go

大偵探福爾摩斯

有邊幾本最好看?
要由第一本開始看起ma?

女孩子可以選什麼?

每本都有簡單人物介紹,所以可隨意選擇 。我見男仔,女仔都鍾意睇。 另外一套書叫豬頭小偵探都好受歡迎。

我女唔中意睇

求其搵一本試吓小朋友鍾唔鍾意。我女細個的時候,我比佢睇之前我有睇過。我覺得唔算特別精彩,佢都肯睇但唔係特別鍾意。

回覆樓主:

我小朋友小一開始睇係因為在幾個同學仔話好好睇,一個傳一個,所以互相感染。

佢有很多集數,用一些錯誤的例子去教導人做事,本末倒置,不擇手段。最後也沒有清楚地解釋事情對錯。如果俾小朋友睇這一套書,請留意,最好父母睇一次先。

回覆樓主:

例如邊幾本

回覆 francoma 的帖子

有咁樣嗎?我自己有睇過幾本,就覺得麻麻地精彩,但又無留意到有教壞細路嘢。

Katharinethepig 發表於 20-8-1 08:55
例如邊幾本

我手上沒有書名,但係你可以上網睇返。上年都講過一排的。

ar_mak 發表於 20-8-1 11:20
大偵探早年曾經上過電影,當時隨電影附送左一冊電影版漫畫,內容係有性暗示同埋上床既情節,不過算係屬於劇 ...

疫情無嘢做,最近煲晒英劇Sherlock Holmes,煲緊美劇講Holmes的Elementary ,雙套都算乾淨。佢地最大的好處係將時代背景搬到現代,好睇過照拍原著(我覺得)

ar_mak 發表於 20-8-1 21:55
你地D香港人真係好鬼得意,成堆野要煲都話自己無野做~

真正冇野做,係好似我咁,坐低望住幅牆幾 ...

之前緊咗鬆番,突然又要守行為,真係抗疫fatigue,覺得好難頂。

好彩我女玩吓呢樣,搞吓果樣自得其樂,唔係我地兩母女踎係屋企楚囚對泣,唔知點搞。

ar_mak    發表於 20-8-1 22:44

喺二手書店買左吸血鬼果本,求其手快快揀左依本,今日第一次導兩個女睇,但佢地睇到好驚咁,有D 驚佢地睇到發惡夢 tim。早知揀本正常少少。定係本本大偵探都唔係恐怖就血腥、暴力、色情?(未深入研究各本大偵探福爾摩斯)

我一向都唔鼓勵阿仔睇呢套書,仔都系因為同學都睇,所以才睇兒童的科學裡面的連載,我拒絕特登買俾佢。

呢套書文筆差不在話下,如樓上所講意識也有問題。

LeeCC 發表於 20-8-2 07:57
我一向都唔鼓勵阿仔睇呢套書,仔都系因為同學都睇,所以才睇兒童的科學裡面的連載,我拒絕特登買俾佢。

真心請教,邊套書文筆會靚,都想女學正規 D的中文書。可否舉些例子?因為新手。

Pigdripy 發表於 20-8-2 23:29
真心請教,邊套書文筆會靚,都想女學正規 D的中文書。可否舉些例子?因為新手。
...

我都唔太識,我小朋友主要系睇何紫或台灣童書

ar_mak 發表於 20-8-1 11:20
大偵探早年曾經上過電影,當時隨電影附送左一冊電影版漫畫,內容係有性暗示同埋上床既情節,不過算係屬於劇 ...

舊年暑假的事,去睇戲有書送,我小朋友未睇本書就睇到報導本書有問題,寄個封面去出版社,就會寄本新書返來

Pigdripy 發表於 20-8-2 23:29
...

鬥嘴一班,唔厭悶既話。其實新雅幾個系列都啱小學生。又或者未來兒童,未來少年呢類科普雜誌。台灣出版社也有很多清純文字小說。
係小學生,仲要係女,我唔會比佢睇有任何色情成分既故事