用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2020 18-20分DSE生 你們有信心入大學嗎?
樓主: donald63
go

2020 18-20分DSE生 你們有信心入大學嗎?

醒目開學勳章 王國長老

活出彩虹 發表於 20-8-13 11:21
請問UST商科好不好?

就算唔係Gbus,只係普通BBA,科大都是出名的

收生中位數咁多科最低36,36大概係圖中分數
https://join.ust.hk/docs/adm_figures/2019_adm_figures.pdf

Charlotte_mom 發表於 20-8-13 11:49

謝謝你

回覆樓主:

其實經歷過dse 覺得最煩惱就是18-20分。放榜後真係有排頭痕。低些就堅決去左HD asso. 這些borderline 最嚇人

silvia_ng 發表於 20-7-31 15:32
認同,如果為入而入,讀唔到自己鐘意既科,都真係幾浪費光陰 + 金錢。

Agree

Charlotte_mom 發表於 20-8-13 11:49

點解我只找到UST 有計分器, 其他學校又沒有?
同埋ust 計左d分好似要求好高, 看以下計到 LQ34.5,  又話2020 best 5有人20分入到. 真係好難明....

其實那裡可以睇到上年收生分數?

Course Selected :
JS5200 Engineering

Highest Attainable Score :
59.5

Median Score for 2020 Intake :

Lower Quartile for 2020 Intake :
34.5

LovelyKwan 發表於 20-10-21 13:55
同埋ust 計左d分好似要求好高, 看以下計到 LQ34.5,  又話2020  ...

城大同嶺大都有計分器。

UST計分器個分加咗Weighting。

LovelyKwan 發表於 20-10-21 13:55
同埋ust 計左d分好似要求好高, 看以下計到 LQ34.5,  又話2020  ...
係難, 仲要中WEIGHTING 至得

回覆 LovelyKwan 的帖子

同學2020 best 5有人19分入