用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2020 18-20分DSE生 你們有信心入大學嗎?
go

2020 18-20分DSE生 你們有信心入大學嗎?

如題

donald63 發表於 20-7-31 13:57
如題
OU 大機會, CU ENGINEERING 個D水泡科
如果申請SSSDP 課程也可,
我FD 囡, 报自资的, 先比留位費了, 現等13/8 派

如題

好睇你想揀咩科?

如果求其揀一科, 8 大都冇問題。

但現在好多學生都係揀自已鍾意既科去讀, 大把例子就算20分, 都會 reject 8 大水泡科 offer, 改去讀自已鍾意既科的HD or asso。駁 year 3 上返8大。

bestwish 發表於 20-7-31 15:03
好睇你想揀咩科?

如果求其揀一科, 8 大都冇問題。
認同,如果為入而入,讀唔到自己鐘意既科,都真係幾浪費光陰 + 金錢。

醒目開學勳章 王國長老

文科生呢個分數好危,入水泡科又無意思
好多會攬定個hd asso或自資學位 (恒大商科vs 8大非熱門水泡科,我會揀恒大)
理科生就希機入到純理或工程科目

王國會長

如題

18-20分幾多科? best 5?

回覆樓主:

18-20分係指五科定六科計?

應該講緊 Best Five

如果6科先有18-20分,八大9成無望

醒目開學勳章 王國長老

一般都係講best 5, best 6唔駛唸啦,應只入到ou或自資

TwinWong 發表於 20-7-31 14:36
OU 大機會, CU ENGINEERING 個D水泡科
如果申請SSSDP 課程也可,
我FD 囡, 报自资的, 先比留位費了, 現等13 ...
其實engineer邊間水泡d?之前我聽到系cu engineer,今年又聽人講系ust engineer先系水泡

朱參參 發表於 20-8-10 21:09
其實engineer邊間水泡d?之前我聽到系cu engineer,今年又聽人講系ust engineer先系水泡 ...

Ust  / cu engine 要best 5 幾為分先入到?

醒目開學勳章 王國長老

朱參參 發表於 20-8-10 21:09
其實engineer邊間水泡d?之前我聽到系cu engineer,今年又聽人講系ust engineer先系水泡 ...

3大點都叫3大,香港仲有好多大專,要論水泡,排隊都未輪到3大呀

醒目開學勳章 王國長老

LovelyKwan 發表於 20-8-10 21:14
Ust  / cu engine 要best 5 幾為分先入到?

你google “UST engine admission score” / “Cu engine admission score”就有,每一科會有不同subject weighting,所以好難就咁講best 5幾多

Charlotte_mom 發表於 20-8-10 21:27
3大點都叫3大,香港仲有好多大專,要論水泡,排隊都未輪到3大呀

最近我都有硏究過,外國 engine 接近神科不易入,香港近年啲人見 engine 低分入到就當佢係水泡,其實 engine 绝對唔容易讀,高分入讀嘅查實亦大有人在,如果用水泡心態入去讀,隨時畢唔到業  

水泡科應該讀science ust 5條4,而engineering 2條5 + 3條4

johnmamama 發表於 20-8-10 23:30
水泡科應該讀science ust 5條4,而engineering 2條5 + 3條4

Sci 同Eng 係HKUST 的水泡科,並唔係全港大學的水泡科。HKUST 話晒都係全港大學的三大。

Engine,其實大學生講三大名氣丶嶺南分數就入到,所以叫水泡科。

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 22:44
最近我都有硏究過,外國 engine 接近神科不易入,香港近年啲人見 engine 低分入到就當佢係水泡,其實 engi ...

真!識一個case入到三大comp eng (engine中門檻最低)
然後gpa唔過2

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-11 14:29

Hku science 有冇機呢

nanadog 發表於 20-8-10 23:54
Sci 同Eng 係HKUST 的水泡科,並唔係全港大學的水泡科。HKUST 話晒都係全港大學的三大。
...

請問UST商科好不好?