用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 開放討論:傳統中學升S2 , 轉IS (Y9)讀IB好,還是去英國 ...
樓主: iloveorange
go

[中學] 開放討論:傳統中學升S2 , 轉IS (Y9)讀IB好,還是去英國好? [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主,就算你打算12班至去英國也可讀IB啊,英國也有很多中學行IB或兩樣都有,唔駛擔心轉制問題

manman333 發表於 20-8-8 08:31
樓主,就算你打算12班至去英國也可讀IB啊,英國也有很多中學行IB或兩樣都有,唔駛擔心轉制問題
...
我查過,IB多數是私校。

請問你有無查到有state school 是行IB。

回覆樓主:

state school 就唔知了,我們也是申請私校

Osiana 發表於 20-8-8 08:37

https://youtu.be/tYGha3CWL_w
英國公立學校介紹—英國IB學校—IBDP IBCP IBMYP課程

這段YouTube 有分享

BHA 發表於 20-8-8 16:46
https://youtu.be/tYGha3CWL_w
英國公立學校介紹—英國IB學校—IBDP IBCP IBMYP課程
Thank you!

Osiana 發表於 20-8-8 08:37

UK State IB schools

https://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/?SearchFields.Region=&SearchFields.Country=GB&SearchFields.Keywords=&SearchFields.Language=&SearchFields.BoardingFacilities=&SearchFields.SchoolGender=&SearchFields.ProgrammeDP=true&SearchFields.TypePublic=true

melobi12 發表於 20-7-31 19:53
俾我會揀香港IS先。我自己識唔少人初中出國,讀書自理社交各方面都做得好好,但當事人長大左講返其實當年 ...

呢個很難揀,都唔知邊樣重要

請問樓主最後揀咗走定留港讀IS? 滿意安排嗎?

親友剛好也有類似掙扎,好奇樓主最後怎樣選擇?
親友小朋友本身讀傳統名小,成績名列前茅, 可直升中學部,佢哋讀本地學校好滿意,不過因為種種原因唔想考DSE…。現在有國際學校Y7 offer ,但仲諗緊轉唔轉,考慮點主要係如果而家轉就會打算繼續留港讀IB, 如果唔轉就原校讀完中一再去英國讀boarding Y9考ALEVEL.
佢小朋友本身語言能力強中英都唔錯,數理科比較之下稍弱;性格內向,自理能力一般。
父母諗法:一個想留小朋友喺身邊讀IS,另一個想佢去外國讀boarding
大家認為乜嘢性格/特質會適合IB多啲?大家選擇國際學校或出外留學有什麼考慮要點?期待大家分享

keep-calm 發表於 21-7-9 16:32
親友剛好也有類似掙扎,好奇樓主最後怎樣選擇?
親友小朋友本身讀傳統名小,成績名列前茅, 可直升中學部, ...

英國考A-level可避理科
但GCSE通常要考Phy+Chem+Bio

GCSE (9-10科)
English (+ English Lit. for EBacc)
Maths (+ Further Maths)
MFL (中文如有/French/Spanish/...)
Phy+Chem+Bio (or 2 Combined Sci.)
Geog / History (either for EBacc)
Religious Studies (可能必修)
其他選修

Poyau 發表於 21-7-9 18:10
英國考A-level可避理科
但GCSE通常要考Phy+Chem+Bio

原來GCSE 必修phy Chem bio

iloveorange 發表於 20-7-31 14:16
你說得對,的確係有保留。不過因為我地由local轉IB, 無理由到Y12 又再轉去英國讀Alevel, 所以選擇轉IB就會 ...

英國也有IB 可以銜接的?
呀,兩年了,請問怎麼選擇?

Apple_Orange_T 發表於 22-6-7 08:04
英國也有IB 可以銜接的?
呀,兩年了,請問怎麼選擇?

英國有 AL /IB 雙軌 亦有只考 IB 學校

Poyau 發表於 22-6-14 17:31
英國有 AL /IB 雙軌 亦有只考 IB 學校

除咗Sevenoaks School,請問英國還有哪些學校只考IBDP?

謝謝!

BHA 發表於 22-6-14 18:00
除咗Sevenoaks School,請問英國還有哪些學校只考IBDP?

謝謝!

男校day school 有king Edward ‘s school In Birmingham, sixth form 才開始IB

BHA 發表於 22-6-14 18:00

謝謝!

IB only 寄宿學校
除 Sevenoaks 外 有其他例如以下

女校
Marymount London

男女
St Clare's, Oxford
UWC Atlantic College
Westbourne School, Penarth

貝珠 發表於 22-6-14 18:22

男校day school 有king Edward ‘s school In Birmingham, six ...

謝謝

Poyau 發表於 22-6-14 19:33
IB only 寄宿學校
除 Sevenoaks 外 有其他例如以下

多謝資料
‹ 上一主題|下一主題