用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND 2 /3 的英文班程度與BAND1 的差距有多大? ...
go

BAND 2 /3 的英文班程度與BAND1 的差距有多大?  

BAND 2A,B,C /3A,B,C 的英文班與BAND1 差距的迷思:  BAND 2 /3 英文班是否全英科目(除了,普.中史),
這些英文班是比BAND1差很多嗎?

又如最近指是B3的慕光英文書院, 似乎不是全英教學,
一般講小朋友入了這些中中學校最好入英文班 (撇除當校風相若都好,)
那麼入了英文班競爭能力與BAND 1 C比較會如何呢? (BAND 1 A,B 可能差距相對多)

有沒有家長可以分享一下,謝謝!

你指什麼程度?英文程度定該科程度?
競爭力是與自己同學或英中學生?

即使是BAND 1學校, 英文水平都可以差好遠, 勁的有90%學生攞5以上, 弱的只有2x%;即使同一間BAND 1學校, 學生的水平也可以差很遠, 所以你以BAND 2/3最TOP既人比BAND 1最弱的人, 我覺得不是冇可能。

BAND 2 /3 英文班是否全英科目(除了,普.中史), --- 其實要好睇本身學校課程.

而且有關英文程度. 我覺得都好睇個人. 如果只講英文一科. 很多BAND 2/3 學生英文程永都未必比BAND 1學生差.

學校程度同師資當然重要. 其實小朋友自己讀書勤不勤力比學校老師更重要. 選學校最重要根據小朋友能力.

醒目開學勳章

NeoMom 發表於 20-7-31 09:12
即使是BAND 1學校, 英文水平都可以差好遠, 勁的有90%學生攞5以上, 弱的只有2x%;即使同一間BAND 1學校, 學 ...
90%學生攞5以上,今年可能一間都無,co ed都係得8成幾

回覆 bobbob 的帖子

100% 攞 5 呢個難度可能仲高過 100% 3322。

Arabellahk    發表於 20-8-1 13:46

其實講英中或者英文班,個落差都可以好大,須然果科係用英文教,但教果位老師會唔會全堂講英文定又中又英咁教,B1我覺得多數都全堂英文,B2B3應該會切合返學生程度,又中又英咁教。

我淨係知道有一間band3學校,每年最多得一兩個DSE英文攞level 4,level 5 係冇嘅。

廿年前,見過中五學生串英文串到eleven同twelve 已經甩哂轆……亦有聽過考會考學生話中文會考好淺,净好多時間,頂吾順要早走,最後當然是不合格,似乎那學生對會考考試的要求也不知道……如有心讀書的,應該不是這程度,最怕是banding低的學校太多無心向學的學生。

我都親眼見過有個中學生連床嘅英文bed都唔識串, 和聽過有個中學英文老師用一堂嘅時間 教here和there嘅分別。

回覆樓主:

B1C 英文4+應高於日校水平(~30%)
B2A 英文4+可能只有2X%
B2C/B3A 英文4+單位數%

回覆樓主:

my niece 升咗1間band 2頭學校,佢話佢啲同學,作文 you is my friend, I are …

fivestarstar 發表於 20-7-31 00:47
BAND 2A,B,C /3A,B,C 的英文班與BAND1 差距的迷思:  BAND 2 /3 英文班是否全英科目(除了,普.中史),
這些英 ...

英文科用的書可以反映邊個係人邊個係鬼

當你同隔離屋C9比較個仔用乜英文書
人講Oxford,你又Oxford
但人地係用Oxford English,你就用New Treasure
人地用Advanced Thematic,而你就用Essential Thematic(更大可能係冇)

人地話用Aristo,你又話Aristo
但人地係Connect,而你係Link

而最大可能的差別係,人地有兩本Readers,而你係冇
我是護書簿

happiemm 發表於 20-7-31 17:07
my niece 升咗1間band 2頭學校,佢話佢啲同學,作文 you is my friend, I are …

我以前幫人補習
遇過一個F2的
只知I We You They He She It
但my our their his her果堆已經唔知係乜
我是護書簿

醒目開學勳章

Poyau 發表於 20-7-31 16:56
B1C 英文4+應高於日校水平(~30%)
B2A 英文4+可能只有2X%
B2C/B3A 英文4+單位數%
照道理b2a應該略高於日校平均之啱,b1c得30%攞4+要求太低

Deleted

講多少少先,之前我講嗰間係band3b中學嚟嘅, 全級大約有100人,每年平均只有大約十個人DSE英文攞三級, 半級人攞二級, 攞四級嘅有啲人係插班生。

醒目開學勳章 王國長老

B2B-C

個男仔大我囡一年, 成日講 "I not afraid you" ........ 我只可以講佢好肚餓食緊 D 字啫

Arabellahk    發表於 20-8-1 13:48
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

losoco 發表於 20-7-31 22:05
英文科用的書可以反映邊個係人邊個係鬼

當你同隔離屋C9比較個仔用乜英文書

原來中學英文教科書的程度可以相差好遠架?

甘Pearson和Oxford 比較呢?

我小朋友學校用Oxford English,但身邊其他朋友仔的學校都用Pearson

我仔用Oxford Advanced Thematic Anthology Book 1