用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND 2 /3 的英文班程度與BAND1 的差距有多大? ...
樓主: fivestarstar
go

BAND 2 /3 的英文班程度與BAND1 的差距有多大?  

差距可以好大, 我細個F1-F5讀普通B1英中, 英文成績一直係中遊; F5 repeat去咗間B3, 係可以輕鬆全級第一; 之後F6-F7去咗間B2, 就同另外幾個都係來自B1嘅外來生長期霸住頭幾名, 但我地出到去AL考UE都只係拎C/D, 所以如果係同傳統名校果啲比, 差距更加會大到難以想像

回覆 Dybala 的帖子

朋友中學喺band 1英中,英文一向啱啱合格嗰隻,佢話佢係全級英文係最弱嗰批,中六去咗一間band 3校(以前5個band讀ALevel,英文忽然變咗最叻個批,佢話英文叻嗰批都係band1校過去。

haihaimom 發表於 20-8-4 11:22

朋友中學喺band 1英中,英文一向啱啱合格嗰隻,佢話佢係全級英文係最弱嗰批,中六去咗 ...
果陣去band 3 repeat間學校係另外開一班syllabus B比來自英中嘅repeaters同埋佢地本身最top嘅學生, 其餘全部係讀syllabus A

王家爸爸 發表於 20-8-4 09:38
其實都好睇學校同個別學生。但係一般而言,聽講既差距會大過讀寫。
唔係喎, 我覺得講寫差距大過聽讀。聽同讀肯操卷就有明顯進步, 但講同寫要做到傳統女校level (我會形容為半個native speaker)就真係要由細細個開始慢慢浸出黎先得

今年幫阿妹準備呈一,攞左某 Band 2 官校 Form 5  Grammar 功課做練習
我仲搵到間學校其他功課 pdf,除左部份閱讀理解(DSE 字數多啲),基本上英文唔難。Form 3 份 homework comprehension,我非常有信心一線小學嘅五六年級一定識做。Form 1 嗰三 Part Grammar 練習,唔係誇張,叻啲嘅一二年級都搞得掂。

咁講我都覺得自己誇張,不過份 Form 1 Grammar 功課真係初小課題。

1998Ruby1998 發表於 20-8-4 13:00

今年幫阿妹準備呈一,攞左某 Band 2 官校 Form 5  Grammar 功課做練習

我都識人直資小六做 2017 年 DSE listening 差不多滿分。

Dybala 發表於 20-8-4 12:52
唔係喎, 我覺得講寫差距大過聽讀。聽同讀肯操卷就有明顯進步, 但講同寫要做到傳統女校level (我會形容為半 ...
我教書時,見大部分B1C學校既畢業生,聽唔明鬼佬講野,又講唔到;呢啲情況比較少喺B1A傳統名校出現。但係睇書同寫野(功課)又無太大差異。

1998Ruby1998 發表於 20-8-4 13:00

當form 1仲會話you is my friend, 你無辦法唔俾初小程度既野佢做!

happiemm 發表於 20-8-4 14:54
當form 1仲會話you is my friend, 你無辦法唔俾初小程度既野佢做!
有時唔係唔識, 只係唔小心. 又唔double check 就交卷

happiemm 發表於 20-8-4 14:54
如果係講,有可能只係玩,英式幽默,笑其他人英文差,所以其實需要知道個context,先知道係差,定係玩。

ok3 發表於 20-8-4 15:35
有時唔係唔識, 只係唔小心. 又唔double check 就交卷
有可能

回覆樓主:

唔係,係my niece上作文堂,望到隔離位既作文。

回覆樓主:

其實form 1有啲咁野我唔意外,根本學校水平不留好參差,意外係,果間已經話係band 2A, 咁再打後果啲咩環境呢?

王家爸爸 發表於 20-8-4 13:39
我教書時,見大部分B1C學校既畢業生,聽唔明鬼佬講野,又講唔到;呢啲情況比較少喺B1A傳統名校出現。但係睇 ...

B1A仲要外加傳統名校,鬼唔係咩可能地區名校個分別無咁大

王家爸爸 發表於 20-8-4 13:39
我教書時,見大部分B1C學校既畢業生,聽唔明鬼佬講野,又講唔到;呢啲情況比較少喺B1A傳統名校出現。但係睇 ...
根據自己嘅觀察, 普通英中/B1尾嘅咪淨係識考試嘅英文囉, 作文grammar唔會錯, 唔離題, 聽就一般考試用嘅英文都冇問題, 講就一般香港人口音但考試都夠做, 整體叫合格有餘但同傳統名校, 尤其是女校有明顯差異

我都相信有分別,當年舊制識得有個女仔聖保祿考最尾幾名篩咗出嚟,轉咗去我哋B5學校,輕易全級第一,會考叫做啱啱全部合格,但喺聖保祿係完全兩件事,嚟到我哋度佢係學霸,不過咁講雖然佢嚟咗我哋度都大家一齊玩,但會考前佢會知道閉關溫習,5同我哋癲的,當時都有種感覺覺得人哋真係爛船都有三斤釘,另外讀書態度係唔同的,我哋真係冇讀書嘅意識,比較好成績嗰幾個都係有其他學校轉來repeat的

Dybala 發表於 20-8-4 17:25
根據自己嘅觀察, 普通英中/B1尾嘅咪淨係識考試嘅英文囉, 作文grammar唔會錯, 唔離題, 聽就一般考試用嘅英文 ...

你多次提及女校英文特別好,有 DSE 4+ /5+ 之類的数據支持嗎?(只是好奇一問)

回覆 Sheep06 的帖子

可以睇返瑪利曼、聖提女等等女校嘅校網,佢哋都有公開DSE成績, 英文level 5+ 每年大約有50%

Sheep06 發表於 20-8-4 18:51
你多次提及女校英文特別好,有 DSE 4+ /5+ 之類的数據支持嗎?(只是好奇一問)
...
數據當然冇啦, 但上到u做presentation一開聲就聽得出啦, 口音比較冇咁港式嘅十居其九都係女校出黎, 加埋有一部份讀過eng lit, 相比起我呢啲普通人成世連一首英詩都未讀過嘅好明顯係兩個層次

bluestar3000 發表於 20-8-4 19:42
回覆 Sheep06 的帖子

可以睇返瑪利曼、聖提女等等女校嘅校網,佢哋都有公開DSE成績, 英文level 5+ 每年大 ...
我上瑪利曼同聖提女又揾唔到英文5+%不過我見 QE , 林護果d都唔差, Eng 5+ 有 4x %
女校真係比普通 Band 1 中學 eng 叻好多?