用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND 2 /3 的英文班程度與BAND1 的差距有多大? ...
樓主: fivestarstar
go

BAND 2 /3 的英文班程度與BAND1 的差距有多大?  

Charlotte_mom 發表於 20-8-1 18:14
叻嘅家長唔駛跟,唔知學左咩
屎嘅家長跟唔到(notes如天女散花神龍見首不見尾),更加唔知學左咩: ...

我女中四嗰年,本 Ignite 做得嗰一兩課,Reading explorer upper intermediate 同 upstream 都唔知有冇用咗三份一, 本書新簇簇又話唔用,出年用過另一本。
平時 grammar 可做可不做,只見阿女每個月做 news reflection, 網上 reading programme, 作文同操卷。
阿女話基本上英文科上堂完全唔知做乜。

回覆樓主:

其實識教跟本唔洗理咩書,我女間學校,放套電影你睇,跟住每人派套電影既原著小說返屋企睇,睇完上堂又玩電影入面既遊戲。大家分組互相訪問,問有關問題,好玩到呢!

果本grammar book好似都無做過,我一啲都唔介意。

王家爸爸 發表於 20-8-1 12:19
一般而言,聽同講既能力一定有相當差距;寫同睇差距未必大。

寫既差距都大㗎。阿女成日俾老師話唔夠creative,所以作文好低分。但係listening果份作文就好好多,因為跟資料寫,無乜creative既問題。

happiemm 發表於 20-7-31 17:07
my niece 升咗1間band 2頭學校,佢話佢啲同學,作文 you is my friend, I are …
咁驚嚇

英文係可以出外補習,但學校老師是否有愛心,同學的質素更應該係首要條件。因為中學呢個年紀,好受朋輩影響,去到一間學校,如果校風好正面,同學都係好,會令人有上進心有動力。

就算男女拔,coed,喇沙,名校都可能只有10個優異,能跟住有20個幾叻,其餘都係一般。

其實,最終都係睇父母栽培,發掘子女潛能,小朋友本身資質。

回覆樓主:

其實為何要比較?無能力去左band2/3 唔甘心可努力一年年咁考番去band1, 但如果實力本來係果到又為乜要介意學校唔教深d呢?我個仔小學英文永遠教高一年,但永遠追得好辛苦!現在band2課程係淺左,但有心機上好多!其實就算去到外國讀書答題都無話要用好深的字,明白中題已可!

YolandaTam 發表於 20-8-2 00:57

我女中四嗰年,本 Ignite 做得嗰一兩課,Read ...
有個迷思,你囡的學校過往多次參加電台的英語訪問,都只會派S1學生參加,在大氣電波上都對答如流,但小學部是中文小學,而中學部入學是要見校長英語面試,是否其實學生的英語能力來家庭過住的支持?而不是學校的功勞。

losoco 發表於 20-8-1 11:19

這間band 3成績的確強差人意
不過留意視藝科考得特別好
62% 有4以上 vs 26% 全港平均
相信同學有其他才華的但在香港的教育制度下無法發揮

gundamx 發表於 20-8-3 09:03
有個迷思,你囡的學校過往多次參加電台的英語訪問,都只會派S1學生參加,在大氣電波上都對答如流,但小學部 ...

佢哋一級通常有10-20%左右嘅人嘅英文超強,口若懸河不在話下,而且無論幾深嘅卷都難唔到佢哋㗎。
嗰班人有部份係來自英小(例如 GHS,TSL, SFA);有啲係本身好鍾意英文,天賦亦佳仲讀埋 EngLit,入英辯隊再屋企花錢栽培,每個月千千聲咁請個 NET 幫個女英文 (呢啲就協小同英小嘅都有)。
班上有呢啲同學,中一二已經喺度爭論 The Lord of Rings 定 Harry Porter 好睇啲,我女呢啲英文唔係咁好嘅人都受感染中一睇咗 chronicles of Narnia 同 Heidi。
我諗學校算係提供咗個動力俾同學力爭上游。

YolandaTam 發表於 20-8-3 09:48
佢哋一級通常有10-20%左右嘅人嘅英文超強,口若懸河不在話下,而且無論幾深嘅卷都難唔到佢哋㗎。
嗰班人有 ...
很同意同學的影響是很大,哈利波特英文版要買要借不難,難在同學不愛看,就很難叫年青人自願看,通常理由是這些書很厚。除非做閱讀功課,但變成走馬看花找答案。

如果自小沒有培養到愛好閱讀的興趣,其實真係好難會有興趣睇本幾百頁的書

回覆 gundamx 的帖子

小學部課程又唔算得好,但香港女校整體語文能力都比較好。小學部勝在有每科能力分組上堂,叻嘅可以再更加好。因為唔屬於直屬,只係「友好」,中學部可以揀人,而小學部為左安全入中學部,呈分都要搏殺啲。女校一般都有 10% 嘅人真係英文叻,鍾意睇書、寫作,唔係谷就谷到返黎。有 10% 係英文程度好好,係自己學習吸收好/有額外補習。
中學部 180 個學位,小學部都係 40 人入讀左右,餘下嘅都係 X 私 X 直係中學部主要收生來源,當中有唔少都係本身英文小學/重英文嘅小學,所以學生都鍾意英文+睇書,e.g. KTS、APS、GHS、TSL、聖私。在嗰 10-20% 鍾意英文嘅女仔同學校英文科嘅「薰陶」下,加上中學部亦有按能力分科上堂,其他學生都會耳濡目染之下學好啲英文。

1998Ruby1998 發表於 20-8-3 16:34
回覆 gundamx 的帖子

小學部課程又唔算得好,但香港女校整體語文能力都比較好。小學部勝在有每科能力分組 ...
看來,最有效的方法在中學提升學生英文能力,是集合一班喜愛英文旳同學一起學習,但一般就算是band1津校的精英班,學生又是不是真正喜愛英文?是否所以,一般band1的英文成績都好像比不上香港女校呢?

gundamx 發表於 20-8-3 19:25
看來,最有效的方法在中學提升學生英文能力,是集合一班喜愛英文旳同學一起學習,但一般就算是band1津校的 ...

一般 Band 1 男女校都有唔少英文書蟲,只係女校更注重英文同埋水平高啲。
無論係邊間,總有人係精英班/叻嗰批但唔算熱愛,只係吸收好又細心,所以分數高。
但同時亦有危機,就係中文差。因為學校接觸英文多,自己亦係鍾意英文,就取捨左中文。可以中英文科兩科一樣攞 5 以上嘅人唔多,莫論兩科皆星

1998Ruby1998 發表於 20-8-3 19:35
一般 Band 1 男女校都有唔少英文書蟲,只係女校更注重英文同埋水平高啲。
無論係邊間,總有人係精英班/叻 ...
可以中英文科兩科一樣攞 5 以上嘅人唔多,莫論兩科皆…… 請問有數據支持你的結論嗎?

cafeva 發表於 20-8-3 19:41
可以中英文科兩科一樣攞 5 以上嘅人唔多,莫論兩科皆…… 請問有數據支持你的結論嗎? ...

每年考評局有 Press Release 講兩科各 grade 人數。
攞 2019 年,兩科 5 以上嘅人都係得 2000 內。香港如果得 80 間 Band 1 中學,平均每間都係得 25 個,兩科一樣 5** 嘅全港得 83,就更少。跟何況香港唔止 80 間 Band 1,Band 2 亦有機會有人兩科 5 以上。每間 Band 1 2X 個兩科 5+ 算唔算多?見仁見智,不過我就覺得有啲少。
反而兩科 4+ 以上就多返好多。

1998Ruby1998 發表於 20-8-3 20:03
每年考評局有 Press Release 講兩科各 grade 人數。
攞 2019 年,兩科 5 以上嘅人都係得 2000 內。香港如 ...

中文或英文5+都係4千幾人,2千重叠即係4成到,都幾多啦。5+係top 10%, 其實唔易攞。

cafeva 發表於 20-8-3 20:44
中文或英文5+都係4千幾人,2千重叠即係4成到,都幾多啦。5+係top 10%, 其實唔易攞。 ...

所以咪話要兩科一樣都有 5+ 唔容易,其中一科有 5+ 就容易得多,大把人做到。
一路讀書好難兩種語言一齊平衡做得好,書蟲好容易偏向一種語言。

1998Ruby1998 發表於 20-8-3 20:55
所以咪話要兩科一樣都有 5+ 唔容易,其中一科有 5+ 就容易得多,大把人做到。
一路讀書好難兩種語言一齊平 ...
我也贊同這觀點,書蟲的喜惡會偏向一種語言,電台也有訪問今屆DGS的女狀元,問她覺得最吃力的科目,答案是中文。回顧主題的討論有關band2/3英文班,其實需不需要考慮小朋友對語言的喜惡,如何入了一班不喜歡英語的英文班,會變成怎樣?可能是好也可能是壞。

little_yolky 發表於 20-8-2 20:55
寫既差距都大㗎。阿女成日俾老師話唔夠creative,所以作文好低分。但係listening果份作文就好好多,因為跟 ...
其實都好睇學校同個別學生。但係一般而言,聽講既差距會大過讀寫。