用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND 2 /3 的英文班程度與BAND1 的差距有多大? ...
樓主: fivestarstar
go

BAND 2 /3 的英文班程度與BAND1 的差距有多大?   [複製鏈接]

LeeCC 發表於 20-8-1 08:55
原來中學英文教科書的程度可以相差好遠架?

甘Pearson和Oxford 比較呢?
其實都有d 中學學校跟本冇用坊間英文書,用校本課程。有d 小學時學校用本好淺嘅英文書,但校本課程好深。

有啲中學好少用教科書或只教其中部份,所以用咩書只可作為參考。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我不懂不同出版社的書比較
但我見出版社都有兩條line

我姑且叫line 1同line 2

Line 1 包括 Oxford English, Pearson Longman Edge, Aristo Connect

Line 2 包括 Oxford New Treasure Plus, Pearson Longman Spark, Aristo Link

我發現用line 1書的多是一般人心目中的band 1英中
而line 2就多在我覺得是較弱的中學出現(我一陣貼兩張這類學校公佈dse成績的例子)
唔信你可自行比較下

當然,學各位前輩話齋,有小數英中真的超脫於本土書以外

Arabellahk    發表於 20-8-1 13:51
我是護書簿

losoco 發表於 20-8-1 11:17

我是護書簿

losoco 發表於 20-8-1 11:19

我是護書簿

losoco 發表於 20-8-1 11:17

明白,謝謝你

我小朋友(band2直資)和身邊朋友仔(band1津校)的都系用line1的

醒目開學勳章

losoco 發表於 20-8-1 11:20
國王的新衣?點解睇唔到學校數據

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 20-8-1 11:38
明白,謝謝你

我小朋友(band2直資)和身邊朋友仔(band1津校)的都系用line1的
其實唔駛太介意用咩書,都係教學媒介,最緊要學校識唔識教

bobbob 發表於 20-8-1 11:58
其實唔駛太介意用咩書,都係教學媒介,最緊要學校識唔識教

明白

fivestarstar 發表於 20-7-31 00:47
BAND 2A,B,C /3A,B,C 的英文班與BAND1 差距的迷思:  BAND 2 /3 英文班是否全英科目(除了,普.中史),
這些英 ...
一般而言,聽同講既能力一定有相當差距;寫同睇差距未必大。

回覆 losoco 的帖子

我嗰間、同區津+官、九龍直資男+女,港島兩津女、港島直資男、沙田男女津,大埔男女津,西貢區直資(如果冇睇錯嘅話),都係 band 1 但唔係呢兩條 line 入面嘅書。
有唔少 band 2 都用 Oxford English, Pearson Longman Edge。

所以用咩書都唔代表成績。學校嘅精髓在 worksheet。

Poyau 發表於 20-7-31 16:56
B1C 英文4+應高於日校水平(~30%)
B2A 英文4+可能只有2X%
B2C/B3A 英文4+單位數%
有只收band 1生的中學,中一已經用中二書教英文。

canterlau 發表於 20-8-1 14:29
有只收band 1生的中學,中一已經用中二書教英文。
其實不在乎用什麼書,只在乎老師教什麼,教的程度和內容。

canterlau    發表於 20-8-1 15:31

我囡Band 1 英中中4,佢地精英班今年全年無用過本英文書,非精英班先會教書!  我囡讀全理科,英文科考試完全無溫書,但係英文成績最好!
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

醒目開學勳章 王國長老

Sheep06 發表於 20-8-1 15:14

True
我讀大學時,各中學同學去左不同學校,有人講開大家用同一本書,但人地用左嘅內容係我地1/3.....

講返dse
又用返我女學校做例子,佢地大約一半人5以上,但你問所有家長學生究竟點教,大家都會話唔知啊!書又無,syllabus又講唔出,又唔見佢地溫書更唔會補習(鬼會驚英文咩補中文好過啦),但就係考到咁

佢地同同區友校有聯校mock oral exam, 一考完出門口成班細路媽媽叉叉,話友校老師係咁話佢地犯錯、扣分,(當然用友校老師果套標準)然後友校同學友善地鼓勵:俾心機就會機會攞3架喇!激到佢地吐血

學生能力係一問題,老師識唔識教,同熟唔熟悉點攞分,雪上加霜更係問題

Charlotte_mom 發表於 20-8-1 16:26
True
我讀大學時,各中學同學去左不同學校,有人講開大家用同一本書,但人地用左嘅內容係我地1/3.....

乜書都唔係重點,重點係 Worksheet,叻嘅學校特別多 worksheet,最見到上堂學左咩。

不過 Band 1 學校唔太多人英文堂認真聽書,老師自言自語,學生自得其樂。所以用咩書都沒關係。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 20-8-1 17:01
乜書都唔係重點,重點係 Worksheet,叻嘅學校特別多 worksheet,最見到上堂學左咩。

不過 Band 1 ...

叻嘅家長唔駛跟,唔知學左咩
屎嘅家長跟唔到(notes如天女散花神龍見首不見尾),更加唔知學左咩

英文今年只買一本書
Complete Exam Practice for the HKDSE (Edge) (Sets 1-8)

醒目開學勳章 王國長老

Sheep06 發表於 20-8-1 15:14
係, 可以成本書得學生個大名, 入面乾乾淨淨乜都無寫過

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 20-8-1 16:26
True
我已經同我表姪女講左, 努力搵錢幫我表姪孫女搵定補習...........
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

除了英文有LINE 1 /2 的分別, 其他以英文上課的科目 (BAND 2/3)  有沒有這樣區分? 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題